22. června 2016

Galileové, ročník 2016: Laťka je vysoko, ale Váňa je připraven na všechny scénáře

Timekeeper, foto: Andrea Zavadilová
Když si v zimě pořídíte v zahraničí jednoho nebo dva dvouleté koně s nadějí na účast v příštím derby, odhadovat jejich perspektivy je poměrně snadné. Pokud ale takových plnokrevníků koupíte hned sedm, udržuje se vám přehled o poznání hůř. Na vlastní kůži to pocítili otec a syn Váňové při hledání  nástupců úřadujícího derby-vítěze Touch Of Geniuse. Nová várka "Galileů", jak se obecně coolmorským nákupům centrály Mlýnce přezdívá, byla výrazně početnější. Není divu, že ještě dlouho poté, co se sedmička Irů objevila na přihláškách derby, se pod vrchem Vladař úplně nedokázali shodnout, kdo je tím  "nejlepším Galileem", o kterém se dlouze mluvilo na lednovém Galavečeru českého turfu. Josef Váňa starší ho dlouho viděl v Hudson Canyonovi, Váňa mladší preferoval Alpheuse. Během jara se hlava rodiny přiklonila k Changing Guardovi a později k Alpheusovi. Podle Váni mladšího se ale nakonec vyklubala stájová jednička z Timekeepera, spolu s ním jdou do boje o modrou stuhu ještě zmiňovaný Alpheus a Urban Joy. "Dostali jsme do derby tři ze sedmi, to je celkem dobré, ne?" usmíval se koncem minulého týdne Váňa mladší, vzápětí však zvážněl. "Určitě je to pro mě napínavější než loni, to jsem si byl prakticky od Vánoc jistý, že derby vyhrajeme. Tentokrát jsem tomu až tak nevěřil, protože se na jaře nikdo z nich v práci nejevil až tak skvěle. Nakonec raketově vystřelil Timekeeper. Do něj teď vkládám největší naděje…"

Velká vítězství jako bylo loňské derby Touch Of Geniuse zůstávají nezapomenutelným zážitkem na dlouhou dobu. Každý "majstrštyk" však má i svou odvrácenou stránku. Nasazuje takovou laťku, že nebývá vůbec snadné ji znovu přeskočit. A laťka v případě loňských "Galileů" Josefa Váni byla opravdu vysoko. Hřebci, kterým ještě na jaře kdekdo moc nevěřil a do samotného derby odskakovali s kursem 15:1, se prvním a třetím místem ve vrcholu sezóny odrazili k velkým věcem. Touch Of Genius vyhrál slovenské derby i skvostně obsazený European Jockeys' Cup Long a letos nakoukl na evropskou blacktype scénu čtvrtým místem v Gran Premio di Milano (Gr.2). Jeho tréninkový kolega Tamarind Cove zase ovládl Velkou cenu Prahy a European Jockeys' Cup Middle, aby letos navázal třetím místem v milánském Premio Carlo Vittadini (Gr.3) a před dvěma hodinami čtvrtou příčkou v La Coupe (Gr.3) v Chantilly.

Foto: Andrea Zavadilová
Váňa spolu s manželi Dufkovými stěží mohli očekávat, že budou  mít tak šťastnou ruku dvakrát po sobě, ale základním mechanismem dostihového sportu (a koneckonců i chovu anglického plnokrevníka) zkrátka je opakování úspěšných receptů. A tak se i Váňovi znovu vydali do Irska. Koně zakoupení pro stáje Statek Blata Český Ráj, Joly a Lokotrans dorazili na západ Čech ve třech "turnusech" - první v prosinci, další na přelomu prosince a ledna (členem této části byl i čtyřletý Father Frost) a poslední trio Hudson Canyon, Alpheus a Timekeeper přijelo v polovině ledna. Původy nových akvizic byly neméně skvostné než jejich předchůdců. Matka Alpheuse (Galileo) je polosestrou mnohonásobného gr.1 vítěze Duke Of Marmalade a vítěze britského derby Ruler Of The World, Timekeeper (Galileo) zase na první pohled zaujme jako pravý bratr dalšího gr.1 vítěze a plemeníka Rip Van Winkle. V Urban Joyovi (Galileo) přišel do Česka syn listed vítězky na 2800 metrů a páté z britského St. Legeru Moments Of Joy a tím pádem pravý bratr gr.3 vítěze a druhého z letošního Ascot Gold Cupu Mizzou. Ne všichni ale dorazili stoprocentně zdraví, Hudson Canyon měl problém na zadní noze, Alpheuse zase trápily problémy s měkkým patrem.

Padlé naděje přeskočil pohodář


Po loňské euforii se však pod vrchem Vladařem museli učit trpělivosti. Urban Joy a Wego Dancing debutovali už 20. března v Miláně, zbytek lotu o měsíc později v Praze, pokaždé ale se stejným výsledkem - daleko za očekáváním. Až s druhými a třetími starty v květnu přišlo zlepšení, u dvou hřebců výrazné. Alpheus si připsal jisté vítězství ve sledované karlovarské "dvojce" na 2000 metrů a následně i v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera. Druhým jedničkovým vítězem se nedlouho poté stal ve Velké červnové ceně Timekeeper, který ještě předtím zaujal velmi lehkým triumfem o 3 1/2 délky v trojkové Ceně Derby Klubu. Urban Joy zůstává stále nezvítězivší, ale po dvou solidních umístěních na trojkové scéně finišoval sedmý ve Velké červnové ceně zhruba 5 1/2 délky za Timekeeperem a těsně získal dostatečný handicap pro účast v derby.

Zbytek "Galileů" se do modré stuhy nedostal. Jako první odpadl Epoch, po něm Wego Dancing a nakonec se musel Josef Váňa starší rozloučit i se svými představami o svéhlavém Changing Guardovi, do něhož celé jaro vkládal naděje. "V práci umí neskutečné věci. Nádherný Galileo, kůň jako obrázek, rozený atlet," zasnil se Váňa ještě po úterné tiskové konferenci před derby. "On umí, ale nechce... Jako dvouletý byl u Fabreho a asi tam dostal tak do těla, že na to nemůže zapomenout. Chtěli jsme s ním ještě zkusit Červnový pohár, ale končíme. Asi ho vykastrujeme a půjde proutky v Pardubicích..."


Velká červnová cena, foto: Andrea Zavadilová
Váňovým přesto zbylo v derby silné trio. V centru pozornosti je samozřejmě Timekeeper, i proto, že v posledních patnácti letech platí neúprosné pravidlo: pokud svěřenec Josefa Váni vyhraje tři týdny před derby poslední trial nebo jiný přípravný dostih, je pak úspěšný i v modré stuze. Poderoso a Roches Cross triumfovali ve Velké červnové ceně, Ready for Life na bratislavském mítinku Turf Gala. V případě Timekeepera stojí za zmínku, že hlavní trial vyhrál v pomalém dostihu, který by mu jako vytrvalci teoreticky neměl vyhovovat. Mnozí si od té doby lámeme hlavu nad tím, jak vysoko tuto formu ocenit a co si o ní myslet. "Je fakt, že Velká červnová byla proti němu. Měli jsme strach, že na to, jak to bylo pomalé, se flákal dost vzadu, ale pak to seběhl velkým stylem. Své kvality už dokázal potvrdit v pomalém i rychlém dostihu, to je hodně cenné. " říká na toto téma Josef Váňa mladší.

Muž, který už loni fungoval jako "manažer" irských tříletků, očekává od Timekeepera další zlepšení. "Myslím si, že se ještě zvedl, stále stoupá. Po matném dubnovém debutu udělal ve druhém startu neuvěřitelný skok a další progres ukázal ve Velké červnové ceně. Myslím, že jeho potenciál je mimořádný..." popisuje Váňa mladší a přidává další charakteristiku koně, který by v případě špičkové kariéry mohl být jako bratr Rip Van Winkla perspektivu i v chovu. "Je to typ koně, kterého nic nerozhází. Je ho kus a občas trochu ,zahřebčí', ale jinak mu nic nevadí. Jdeme cválat, dojedeme na konec té dráhy, kde začíná pořádná práce a uděláme kolečko. Normální koně to už znají a nervózně čekají, co bude, ale on si v klidu jde a snad by se začal i pást. Je to velký pohodář a typický vytrvalec svou povahou, postavou i stylem běhání. 2400 metrů dá stoprocentně, ale podle mě může vydržet i ještě něco delšího..."

Když to člověk poslouchá, mimoděk si vzpomene na loňské zrání Touch Of Geniuse, ale takové srovnání Váňovi zatím vytahovat nechtějí. "Povahou si jsou podobní, ale ještě bych počkal. Srovnání z práce nemáme, oni spolu moc nechodí. Genius většinou pracuje s Tamarind Covem, jsou taková dvojka, která si spolu sedí a vždy to v práci perfektně vychází. Timekeeper ale stíhal Shaywanovi a Shaywan stíhal Geniusovi, stačí ti to takhle?" směje se Váňa junior.

Raději by plaval než běhal


Alpheus vítězí v Karlových Varech, foto: Václav Volf
Vítěz mosteckého trialu Alpheus zazářil v první polovině jara, ale poslední start ve Velké červnové ceně mu nevyšel a skončil až osmý. To málem torpédovalo plán na účast v derby, protože se chvíli zdálo, že mu získaný handicap nebude stačit. Nakonec se ale hnědák stáje Joly do svého zatím životního dostihu dostal a majitel Jiří Odcházel tak mohl potvrdit příjezd Eduarda Pedrozu, se kterým se domluvil v Baden Badenu v rámci startu Prince Orpena v Silberne Peitsche. O hřebcových kvalitách není sporu, jeho handicapem však jsou problémy s dýcháním. "Alpheus je dobrý, poslední start nevyšel, ale nelámeme si nad tím vůbec hlavu a jsem přesvědčený, že na dotované pozici bude. Tím jsem si skoro jistý," říká Váňa mladší, které hřebce ošetřuje a jezdí v práci. A Váňa senior se přidává: "Je možná nejlepší z naší trojice, ale musí ho žokej zvládnout. Pokud bude mít klidný průběh a nebude mu nic vadit, skončí vysoko..."

Urban Joy, foto: Andrea Zavadilová
Třetím vzadu je Urban Joy, o kterého se stará překážkový šampión Jan Kratochvíl. Vyhlášený milovník hluboké půdy se však ve čtvrtek s největší pravděpodobností nedočká podmínek, jež by se mu zamlouvaly. "Když jsme ho přivezli do Milána na debut, žokej mi po dostihu říká: Tohohle koně nalož, odvez ho do Cheltenhamu a ať tam běží dostih na pět kilometrů na hluboku, vyhraje to o sto metrů..." konstatuje Váňa mladší. "Má prostě smůlu, že u nás asi nikdy nebudou podmínky, jaké by potřeboval. Bojím se, že na rychlejší dráze nebude chtít utíkat. Navíc i 2400 metrů pro něj bude krátkých. Určitě nepoběží špatně, byl bych moc rád, kdyby získal dotované místo, ale on je stále ještě takový ňouma. Časem to bude hodně dobrý kůň, má motor, ale musí se srovnat sám se sebou a pochopit, že pod nohama nebude mít bavlnku a že musí utíkat i po něčem rychlejším. Až na to přijde, ještě o něm uslyšíme..."

Z řečeného vyplývá zajímavé resumé - Váňovi ve čtvrtek přivezou koně na prakticky všechny druhy povrchů. Otec se synem se shodují, že právě stav dráhy nakonec může rozhodnout. "Timekeeper zatím vždy zaběhl spíše na rychlé dráze, pokud by napršelo, bude možná všechno jinak. Urban Joy by bláto naopak uvítal, ten by radši plaval než běhal... A Alpheus zvládne vše," dodává Váňa mladší.

Žokejská otázka? Těžká volba


Jezdecké obsazení letos bylo v Mlýncích nejožehavější téma za dlouhou dobu. Už v lednu bylo domluveno, že na dva hřebce přijedou díky čtvrtečnímu termínu Filip Minařík s Václavem Janáčkem. Během jarních startů se k nim přidali domácí Jaromír Šafář a Milan Zatloukal, kteří se pravidelně objevovali v sedlech "Galileů" v rámci přípravných startů. S postupným škrtáním se ale počet koní k dispozici tenčil. Po Velké červnové ceně se zdálo být jisté, že se nenajde kůň pro Filipa Minaříka, nakonec zůstal "černý Petr" Šafářovi.

"Každý chce v derby stoprocentní výkon a když je možnost angažovat evropskou špičku, je třeba toho využít. Vím, že jsme za to sklidili v Česku dost kritiky a lidsky to může být vnímáno problematicky. Stále si ale myslím, že to byl legitimní tah, nikdo se na nás nemůže zlobit. V tomhle musí jít city stranou, jde o všechno a každý chce udělat pro úspěch svého koně maximum," říká k tomu Váňa mladší.

Nakonec byl přebukován i "pilot" Alpheuse, když majitel Jiří Odcházel dal před Janáčkem přednost zmiňovanému Pedrozovi. "Já to chápu, rozhoduje majitel, tak to prostě je," reagoval v úterý Janáček, který pojede bělouše Johnnyho Whistla. "Pinďa Alpheuse zná a ví, jak na něj. Majitel si ale pozval žokeje na celý dostihový den, tak by bylo nesmyslné, aby mu nejezdil i v derby. A Pedroza je extraliga," dodává Váňa.