17. června 2016

Kdo se bojí, nedohlašuje: Sázka na rychlou Krasavu jako splacený dluh matce

Krasava, foto: Andrea Zavadilová
Někdy člověku uvíznou v paměti útržkovité detaily bez toho, aby pořádně věděl proč. A tak si i s odstupem pěti let poměrně přesně vybavuji, jak jsem po Roches Crossově derby stál v chuchelské "žokejcimře" a poslouchal smutnou zpověď Tomáše Lukáška. Tehdejší stájový jezdec rodiny Vocáskových si před startem hodně věřil s klisnou Kristine, ale cílem projel na dvanáctém místě bez toho, aby se dcera vítěze britského derby Kris Kina dostala alespoň na chvíli do dostihu. "Mělo nám to dnes sednout. Podle práce jsem byl přesvědčený, že je v top formě, ale nebyla schopná odpovědět vůbec na nic …" konstatoval Lukášek rezignovaně a jeho tichá slova kontrastovala s euforií vítězného Jana Ráji pár metrů vedle něj. Brzy nato se ukázalo, že se Kristine vrátila z derby zraněná a její kariéra předčasně skončila. Teď se tyto vzpomínky nečekaně vracejí. Klisnino první hříbě Krasava patří k černým koním letošního derby, stejně jako matka se připravuje u Vocáskových ve východočeských Němčicích, běhá v barvách Stanislava Chudáčka - a do sedla se vyhoupne opět Tomáš Lukášek. Chtělo by se říci, že se kruh uzavírá – na to ale musí dodatečně dohlášená ryzka navázat tam, kde její matka v roce 2011 skončila.


Pokud existuje něco jako majitelský rukopis, ten patřící Stanislavu Chudáčkovi charakterizuje klid, konzistentnost a chuť občas zariskovat tam, kde to dává smysl. Někdejší podnikatel a později poradce ve slévárenském průmyslu zůstává i po osmi letech působení v turfu věrný centrále Němčice a dosud se mu to vždy vyplatilo. Už první vytipovaný kůň, tehdy šestiletý Le Vent, mu hned v premiérovém startu přinesl cenné vítězství v Karlových Varech nad hvězdami Nezbedou a Sharpourem. V dalších sezónách následovala řada úspěšných koní jako Tsaroxy, Little Tokio, Kalanisi Queen nebo Barateus s dosavadním vrcholem v podobě vítězství Mary Yeats v klasickém Oaks. "Vždy se snažím kupovat vytrvalé koně s tím, že když to lze, po 2-3 sezónách se je snažíme přeškolit na překážky," shrnuje Chudáček svou filozofii. Koně ve své vysněné Velké pardubické ještě neměl, ale v derby byl jeho bílý dres s červeno-černými náramky k vidění opakovaně (Kristine, Barateus, Little Rakti) a dalším potenciálním nadějím (Partheon, Amadeon) v tom zabránily vnější okolnosti.

Účast Krasavy je ale v mnohém přelomová i pro samotného Stanislava Chudáčka. Po třetím místě ve Velké červnové ceně klisnu dohlašoval dodatečně za 100 000 korun + DPH, což vždy signalizuje nemalou důvěru ve svého koně. "Raději se ani moc nechci těšit, ale myslím si, že po dlouhé době mám v derby koně se slušnou šancí. Rozhodování o dohlášení nebylo snadné, ale pak jsem si řekl: Kolikrát má člověk takovou možnost?" popisuje své rozhodování. Druhý důvod, proč úspěšného majitele z Brna čeká výjimečný zážitek, nemá nic do činění s penězi – klisna je jeho vlastní odchovankyní. "Před několika lety jsem měl v chovu Střemchu, dceru klasických vítězů Rezona a Strely, ale jinak jsem se do chovu moc pouštět nechtěl. Tohle byla vlastně taková výjimka a srdeční záležitost…"

"Nechtěl jsem ji dávat pryč"


Foto: Andrea Zavadilová
Když před pěti lety končila Kristine, matka Krasavy, kariéru, nebyl Chudáček zdaleka jediný, kdo měl dojem, že v této klisně dřímal mnohem větší potenciál, než stihla prodat na dráze. Polosestra pozdější zimní královny White Angel se do Česka dostala za 5000 eur přes listopadovou dražbu Tattersalls Ireland a v Němčicích vzbuzovala od prvních krůčků velké naděje. Dokonce tak velké, že jako dvouletá cestovala do Francie. Dvě čtvrtá místa ve Vichy a Marseille-Borely s odstupem času získala na hodnotě. V prvním případě Kristine ztrácela tři délky na Novu Hawk, pozdější druhou z gr.1 Coronation Stakes a shodně čtvrtou v 1000 Guineas a Poule d’Essai des Pouliches a dokázala o 1 1/2 délky porazit vítězku gr.3 Prix Miesque Izalii. I při druhé příležitosti prohrála pouze s koňmi, kteří později získali status blacktype. Doma stihla doběhnout třetí v Ceně zimního favorita necelou délku za Chardonney Tcheque.

Není divu, že v klasické sezóně Kristine mířila vysoko, ale nakonec zvládla jen tři starty. Po druhém místě na dvojkové úrovni před pozdější vítězkou Oaks Orphan finišovala čtvrtá ve Velké jarní ceně a pak už následovalo zmiňované derby. Sečteno a podtrženo: 7 startů bez vítězství a necelých 300 000 korun na vyběhaných dotacích. "To zranění přišlo nečekaně, tak jsem si řekl, že ji nechci dávat pryč. Připadalo mi, že by byla škoda nevyzkoušet tak výjimečnou klisnu v chovu. Tak jsem si ji nechal a Krasava je její první hříbě," shrnuje Chudáček start své další chovatelské anabáze. Spojení s plemeníkem Moonjazem, otcem Azteka a Al Jaze, se podle něj nabízelo nejen proto, že stojí v Němčicích. "Moonjaz má velmi dobrou, klidnou povahu, kterou přenáší na svá hříbata. Projevuje se jako zlepšovatel, chtěl jsem to zkusit."

Subtilní ryzka se narodila začátkem března, ale prakticky od začátku bylo jasné, že bude potřebovat čas. "S tím jsme počítali, potomci Moonjaze přece jen nejsou moc raní. Sice se hezky pohybovala, ale ve dvou letech to na dostihy prostě nebylo. Rostla, tak jsme na ni nespěchali. Dávali jsme to všechno dohromady až teď na jaře, což vždy bývá lepené trochu narychlo,“ ohlíží se Chudáček.

Táhlý finiš, dobrá voditelnost


Foto: Andrea Zavadilová
Do sezóny, která začala se zpožděním a skýtala tak nadějným tříletým ještě méně času než obvykle, vstoupila Krasava 24. dubna. Na jejím cvalovém projevu sice byla patrná nezkušenost, přesto hned napoprvé podala suverénní výkon a vyhrála čtyřkový dostih na 1800 metrů. Jan Rája ji celou dobu držel u bariéry kolem čtvrtého místa, po zatočení do cílové roviny ji nechal přijít na nohy a jakmile začal jezdit bičíkem, klisna ochotně zareagovala a odešla od svého nejbližšího soupeře Waste No Time o 3 délky.  V té době v ní koně do derby ještě neviděli ani zainteresovaní, zvláště když rodina Vocáskových disponovala vítězkou Jarní ceny klisen Partyday a třetím z Memoriálu dr. Frankenbergera Hasanem.

Krasava však s přehledem vyřešila i další, o něco těžší úkol. Tři týdny po debutu si poradila i s konkurencí o kategorii výš, přičemž na distanci 2200 metrů poprvé potkala potenciální derby-koně. Průběh byl tentokrát zásluhou svéhlavého Changing Guarda o něco divočejší, Rája nicméně ryzku opět dokázal usadit na pozici a když v lahovickém oblouku hektický vodič pomalu končil, Krasava už byla připravena necelé dvě délky za ním. V polovině cílové roviny se Rája vyvezl vedle bojujících soupeřů a zaútočil na vnější straně dráhy. Krasava na distanci dostala hlavu dopředu a už si vedení pohlídala. V cíli měla na svého budoucího soupeře v modré stuze Urban Joye k dobru 1 1/2 délky.

Foto: Andrea Zavadilová
A to už bylo vážné. "Pan Vocásek váhal, jestli ji má do Velké červnové ceny dát, ale já jsem řekl, že když tam bude do třetího, čtvrtého místa, tak ji do derby dohlásím," vzpomíná Chudáček. Jeho intuice se nakonec ukázala být správná. Ve vyrovnaném doběhu pomaleji rozběhnutého dostihu finišovala Krasava třetí za Timekeeperem a Golden Devilem, přičemž podstatnou část cílové roviny byla zavřená u bariéry a marně hledala mezeru k průniku dopředu. "To byla smůla, při lepším průběhu možná mohla skončit i lépe," lituje majitel, ale hlavní cíl – rozhodnout otázku derby – splnil poslední trial dokonale.

Krasava svým projevem v mnohém připomíná svou matku, ale na rozdíl od ní prokázala už před derby, že distance nad dva kilometry jí nečiní nejmenší problémy. Kromě dobré voditelnosti v dostihu je její velkou devizou dlouhý, táhlý závěr. Při již prokázané třídě tak zůstává otázkou, kde může být klisnin strop, pokud bude moci v dobře rozběhnutém dostihu a z optimální pozice tento závěr uplatnit.

Bez ohledu na čtvrteční výsledek je nicméně už teď jisté, že chovatelská epizoda Stanislava Chudáčka je na nějaký čas opět přerušena. Kromě Krasavy ještě figuruje jako chovatel o rok mladšího Kris Rocka (Pop Rock), ovšem další chovná kariéra Kristine už je na Františku Vocáskovi. "Kristine měla zdravotní problém, tak jsme se s panem Vocáskem dohodli, že mu ji dám. Už z ní má další hříbě. Na druhou stranu si myslím, že až jednou skončí na dráze Krasava, budu v pokušení zkusit to v chovu i s ní..." uzavírá.