18. července 2016

Dva vítězové derby na dálnici

Foto: Václav Volf
"To je den... Ještě štěstí, že jsem vyhrál to derby,” pravil Václav Janáček nad talířem hovězího guláše na 110. kilometru dálnice D1. Byla neděle pozdě večer a čerstvý vítěz Slovenského derby se právě dozvěděl, že jeho pondělní let z Prahy byl zrušen, což poněkud komplikovalo jeho návrat na španělský mítink plánovaný o nějakých 16 hodin později. S telefonem na uchu Janáček následně zjistil, že musí letět už v šest hodin ráno a všechny motely v okolí ruzyňského letiště jsou zoufale plné. Španělský šampión však splnil to, co si předsevzal - v sedle Timekeepera ze stáje Statek Blata Český Ráj ukončil svůj osm let trvající "půst" v derby. Pravého bratra coolmorské hvězdy Rip Van Winkla provedl dostihem s až nečekanou lehkostí na druhé pozici, v posledním oblouku odskočil a velkou domácí naději Fantastic Lacyho nakonec k sobě nepustil blíže než na 1 1/2 délky. "Na začátku jsem si pohrával s myšlenkou, že bych to derby mohl odvodit. Vlastně mě trochu mrzí, že jsem to neudělal, bylo by to docela efektní," usmíval se Janáček, který po doběhu jako obvykle hodil divákům své jezdecké brýle a následně také čapku.

Než se vítěz Slovenského derby dostal od druhého knedlíku k proklikání internetových nabídek ubytování, na vedlejším parkovišti zastavil modrozelený přepravník trenéra Artura Resulova s devítiletým Shamalganem. Tím samým Shamalganem, který v Bratislavské Míli až do samého závěru vzdoroval Janáčkovi s Tamarind Covem. "Byl to boj až k cílové čáře, oba šli hodně dobře. Mrzí mě jedině Zlatý pohár s Touch Of Geniusem. Tam jsem byl moc dlouho zavřený, nemohl jsem se dostat blíž. Celý dostih jsem na ostatní řval, ale nijak jsem si nepomohl," krčil rameny Janáček a zamával večeřícímu Resulovovi.

Nešťastný průběh s loňským dvojnásobným derby-vítězem ale nemohl nic změnit na obrovské euforii celého týmu po Timekeeperově vítězství. Majitel Josef Dufek stylově zakončil rušný týden, během něhož pustil Milana Baroše z Mladé Boleslavi do Liberce a definitivně dojednal uvolnění trenéra Karla Jarolíma k fotbalové reprezentaci. V Bratislavě ho vedle rodinných příslušníků a Josefa Váni s tradičním "derby kloboukem" provázel také agent Paul Kinane, podepsaný pod akvizicí coolmorských posil pod vrchem Vladařem. "Jsem přesvědčen, že Timekeeper nakonec může být nejlepší ze všech irských hřebců, které jsme za poslední dva roky dovezli. Jen se podívejte, jak po dekoraci řehtal na tribuny, on stále ještě pořádně neví, co se po něm chce. Až to zjistí, bude o třídu lepší," prohlásil bratr žokejské hvězdy Micka Kinana s tím, že bratr Rip Van Winkla by do budoucna mohl být zajímavou posilou i pro český chov. "Kastrovat Timekeepera? Váňa to má přísně zakázáno," smál se i Josef Dufek.

Den, kdy vyhrál třetí derby v kariéře, završil Václav Janáček v hodinové zácpě před Prahou. Nezbývalo, než během dlouhého čekání pootevřít okénko a poslechnout si zpívající řidičku ve vedlejším autě. Ve chvíli, kdy si žokej nejvíce zoufal, zazvonil telefon. Volal Josef Váňa mladší. Výprava z Mlýnců včetně Timekeepera uvízla kvůli závadě jednoho z aut na benzínce U devíti křížů za Brnem. Inu, štěstí na dráze - smůla na dálnici...

Foto: Václav Volf

Foto: Václav Volf