19. června 2017

24 hodin Palazza Corsiniho: V neděli galop ve Varech, v pondělí vítězný los

Palazzo Corsini (zvenčí), foto: Andrea Zavadilová
Před dvěma týdny se zdálo, že vyhlídky jarního spolufavorita derby Palazza Corsiniho setrvale klesají. Hřebec před Velkou červnovou cenou laboroval s kopytem a po matném výkonu se v závěrečném trialu nedostal přes osmé místo, což zároveň znamenalo nečekané problémy s nízkou handicapovou známkou. V posledních 24 hodinách se ale odehrály dvě události, po kterých akcie "Galilea" z tréninku Grega Wroblewského zase prudce posilují. Hřebec stáje Marcelewo v neděli podvečer absolvoval povedenou rychlou práci na karlovarském závodišti a dnes dopoledne se na něj usmálo štěstí při losování o poslední šestnáctou pozici na startovní listině.

Šestnáct míst ve startovních boxech, ale osmnáct zájemců. Taková byla situace po čtvrtečním posledním škrtání před 97. Českým derby. Vrchol sezóny podobné dilema naposled pamatuje v roce 2006, kdy ovšem kapacita boxů činila čtrnáct koní. Do poslední chvíle tenkrát byli ve hře čerstvý import stáje Yoko a rodiny Koplíkových Normen a budoucí výborný překážkář Bremen Plan. Pondělní losování z červeného klobouku nakonec rozhodlo ve prospěch Normena, který následně doběhl druhý. Letos měli stejnou známku na šestnáctém místě celé jaro skloňovaný Palazzo Corsini a Landaron, poslední zástupce stáje Rabbit Trhový Štěpánov, jež už dříve škrtla dostatečným handicapem disponujícího Rivertona.

"I letos rozhodlo losování z klobouku, šťastnější byli přítomní zástupci týmu Palazza Corsiniho," řekla zápisníku Martina Krejčí, generální sekretář Jockey Clubu ČR.

Foto: Jana Šejnohová

Samotný Palazzo Corsini mezitím v neděli absolvoval "derby-galop" v Karlových Varech. Po skončení dostihů se objevil na travnatém oválu, poprvé na veřejnosti se stínidly. Spolu s tréninkovým kolegou Nagano Goldem odskočili na začátku protilehlé roviny a v posledním kilometru vystupňovali tempo. V cílové rovině měl podle zvědů zápisníku navrch Palazzo Corsini. Zatímco blíže bariéře cválající Nagano Gold byl v závěru ježděn, jezdec zvenčí jdoucího Palazza Corsiniho seděl v klidu a kontroloval situaci.