1. července 2017

Palíkovo kouzlo trvá. Joseph ovládl jedno z nejbláznivějších derby historie

Foto copyright: Jan Schejbal
Některé ročníky vrcholných dostihů prošumí bez toho, aby se hlouběji vryly do povědomí a záhy po svém doběhu přestávají většinu lidí zajímat. A pak jsou dostihová dramata, která naopak zaměstnávají mysl publika ještě dlouho poté, co vítězové zvedli poháry nad hlavy. Stávají se tématem hovoru, řeší se do nejmenších podrobností a při náhodném setkání turfmanů jsou zdrojem otázek jako "Viděl jsi...?" nebo "Co říkáš na...?" 97. České derby bezesporu takovou událostí bylo. Letité čekání Jiřího Charváta na úspěch v modré stuze skončilo tím nejméně očekávaným způsobem - prostřednictvím vlastního odchovance Josepha, který odskakoval s kursem 500:10 a jehož vítězství si tak úplně nedokázala představit ani vlastní stáj. Navíc nejtěsnějším rozdílem v historii a po bláznivém průběhu dostihu na hranici časového rekordu. Po dvanácti letech vyhrál derby český odchovanec a opět se na tomto malém zázraku podílel žokej Jiří Palík. V závěrečném finiši si spolu s Janem Rájou nedarovali ani decimetr a dostihová komise "ocenila" souboj dvou nejzkušenějších žokejů v poli souhrnnou sankcí 77 500 korun a odnětím licencí na tři dny. A to zdaleka nejsou všechny zápletky tohoto derby. I týden po doběhu mnohé otázky zůstávají otevřené. Viděli jsme zrod nové hvězdy, anebo zvítězil málo otestovaný specialista, který prostě vytěžil z podmínek vycházejících vstříc jeho potřebám? Na to odpoví až samotný Joseph svými dalšími výkony.


Počasí většinou nepatří k určujícím faktorům pražského derby, stačí se podívat, jak mocně cloumá každoroční střídání biblických dešťů a nelítostných tropů například s německým derby v Hamburku. Letos však bylo jasné, že povětrnostní podmínky sehrají významnou roli i v Praze. Tropické teploty v týdnu před derby nedávaly prakticky žádné naděje, že by poslední červnovou neděli mohla být v Chuchli jiná než rychlá dráha. Pořadatel dělal maximum a svědomitě zavlažoval, na podstatě problémů však nic změnit nemohl. V samotný den D se počasí nakonec ukázalo z té lepší stránky. Příjemný polojasný den přilákal do ochozů zhruba čtyři až pět tisíc lidí. Tedy optimální počet, aby divácká návštěva byla hodna vrcholu sezóny a lidé se zároveň mohli pohodlně pohybovat po závodišti bez velkých tlačenic.

Foto copyright: Jan Schejbal
Toho využili i dva prezidentští kandidáti. Podpisový stan Jiřího Drahoše u hlavního vchodu byl prakticky první věcí, kterou většina návštěvníků na závodišti zahlédla. V paddocku se později objevil i jeden z jeho soupeřů Michal Horáček, váhavě vysvětlující, že se do tohoto prostoru chuchelského zázemí navzdory své minulosti prakticky nikdy nedostal. Společenský program derby-odpoledne dokreslovala módní přehlídka a vernisáž v režii Davida Denta, který byl ještě o týden dříve v permanenci na Royal Ascotu a do Prahy znovu přivezl i české motivy včetně obrazu s doběhem loňského Gontcharova derby.

Rámcové dostihy přinesly dvě důležité zprávy. Některé z nich svými časy i mezičasy (1200 m – 1:10,93; 1600 m – 1:38,54, 2400 m – 2:31,64) výrazně podpořily spekulace, že letošní derby se poběží na rozhraní časového rekordu. Zároveň se Chuchle toho dne ukázala být pohřebištěm favoritů. Aldar a Dally Hit se na míli museli sklonit před třídovým veteránem Phu Haiem, ve sprintu se svého jedničkového vítězství konečně dočkal Hello Hobby. Ve Zlatém poháru zazářil podceňovaný Always On Sunday, v jehož sedle předvedla možná nejlepší výkon své kariéry Zuzana Vokálková. Populární "Kokyna" s přehledem zopakovala úspěšnou strategii z Evropského poháru žokejů a plnohodnotně napodobila Géralda Mossého. Předloňský vítěz derby Touch Of Genius se po jedenáctiměsíční rekonvalescenci vrátil na dráhu čtvrtým místem.

Více koní, lepší strategie?


Srovnávat atmosféru chuchelského paddocku před derby se stejnými prostorami v Epsomu, kde si Aidan O’Brien rovná svých sedm žokejů, nebo s frontou hvězd Aga Khana v  Chantilly, by jistě bylo pošetilé. Když ale trojice jezdců s červeným Pegasem na prsou předstoupila před Dalibora Töröka s Jiřím Trávníčkem, kousek vedle hloučky fotografů zabíraly manžele Charvátovy pózující se stejným počtem žokejů ve vlastních barvách a opodál vysvětloval Arslangirej Šavujev taktické finesy dvěma mužům v dresu Valentina Buchtojarova, nebylo těžké vidět alespoň na chvíli určité paralely.

Foto copyright: Jan Schejbal
Kdo sleduje vrcholné evropské dostihy, viděl v poslední době celou řadu nepovedených či nesmyslných stájových režií, ale stejně tak i množství případů, kdy favoritovi v průběhu dostihu rozhodujícím způsobem pomohli stájoví kolegové. To se v českém turfu po roce 1989 stále příliš nenosí. Otázka, zda se některá z velkých stájí tentokrát pokusí tyto počty využít ve svůj prospěch, se přímo nabízela. Mnozí to před startem očekávali zejména od krabčické dvojice trenéra Šavujeva.

Když se kolem čtvrt na pět odpoledne začali v paddocku scházet kandidáti derby, nerýsovalo se nic, co by výrazně narušovalo papírové předpoklady. Neporažený favorit Black Canyon (Manduro) vypadal stejně dobře jako před Velkou červnovou cenou a svým flegmatickým projevem nepochybně získával další příznivce. Líbili se i Nagano Gold (Sixties Icon), který postupně klesl na 40:10, rovněž klidným dojmem působící Sir Sun a trochu živější Stellar Speed (Tamayuz), typově připomínající svého úspěšného předchůdce Gontchara. Řekněme si ale na rovinu, že v paddocku před derby není špatně vypadajících koní. Zaujali i Aeneas (Galileo), Felix (Jukebox Jury) nebo oba "holčákovci" George Boole (Art Connoisseur) a Irwin Forge (Fuisse).

V krátké chvilce před nasednutím jezdců jsem se stihl zeptat Ferdinanda Minaříka staršího, kteří kandidáti se čistě podle dojmu v paddocku zamlouvají jemu. Kromě Black Canyona ukázal ještě na Aenease, Irwin Forgea a také na nenápadného Josepha (Lando), kolem něhož stále pobíhal jeho trenér Pavel Tůma. Někteří aktéři – třeba právě Joseph, Stellar Speed, Dominique (Motivator) nebo poprvé ve stínidlech nastupující Palazzo Corsini (Galileo) – po nasednutí a během slavnostní přehlídky výrazně "ožili" a znervózněli. U startovacích boxů se trochu déle nechal přesvědčovat Irwin Forge, který opakovaně vycouval.

Foto copyright: Jan Schejbal

Jak začalo "harakiri favoritů"


Prvních 40 vteřin ukázalo, jak výrazně do výsledku letošního derby promluví průběh dostihu, ovšem úplně jiným způsobem než v předchozích ročnících. Zatímco v minulých sezónách hrály významnou roli strkanice v úvodních metrech a prvním oblouku, v neděli se stalo klíčovým faktorem tempo.

Úvod byl přitom opatrný. Při prvním probíhání cílem cválali na špici Palazzo Corsini, Black Canyon, Fighting Lips a zcela zvenčí Nagano Gold, který se tak vzhledem ke svému vysokému číslu připravil o šanci usadit se mezi koňmi. Blízko čelu se pohybovali i Stellar Speed, Saša nebo Irwin Forge. Prvních třináct koní cválalo natěsnáno do čtyř délek. Hned po startu bylo také vidět, kdo naopak nikam spěchat nebude. Radek Koplík výrazně přidržel v boxech Silver Balla a postaral se tím o první překvapení dostihu, Jiří Chaloupka zůstal se Sirem Sunem předposlední a našel si díky tomu místo u bariéry. Podobně rychle získal pozici ve vnitřní stopě Jack Mitchell s Noble Cliffsem a vzadu se pohybovali i Joseph a Zock.

S příchodem do oblouku se začalo výrazně zrychlovat. Díky tomu se první stovky metrů obešly téměř bez strkanic, pouze Saša se v jedné chvíli zbrzdila po kontaktu s Noble Cliffsem. Problémový Dominique se v oblouku opět kroutil doleva směrem ke stájím, Jaroslava Línka ale z nejhoršího dostal zvenčí cválající Irwin Forge, takže se Dominique ještě během oblouku mohl posunout do blízkého druhého sledu. Už u internátu bylo pole roztrhané a čtveřice na chvostu pole George Boole, Zock, Sir Sun a Silver Ball se dokonce ocitla mimo kontakt.

Někdy tady – na začátku protilehlé roviny – se rozhodovalo o osudu favoritů. Až do mezníku 1600 metrů se běželo v přímo vražedném tempu. Druhá čtyřstovka byla s hodnotou 23,13 nejrychlejší z celého dostihu, což je v kontextu jakéhokoli derby nevídané. Stejně jako to, aby se na takovém vývoji aktivně podíleli dva sázkoví favoriti. Na protilehlou rovinu zavedli pole Fighting Lips s Nagano Goldem, ale Jakub Pavlíček čtvrtého z Velké červnové ceny přidržel a umožnil Bauyržanovi Muzabajevovi s Nagano Goldem přejít na špici a odpoutat se o dvě délky. Z třetí pozice je následoval Palazzo Corsini před blízko běžícím Black Canyonem, který se usadil u bariéry na čtvrtém místě. V dosahu byli také Dominique, Aeneas, Saša, Irwing Forge, Stellar Speed a Felix, s mírným odstupem za nimi Joseph, George Boole a další.

Ve druhé polovině protilehlé roviny se Murzabajevovi přece jen podařilo svého svěřence trochu přidržet, ale škody už byly napáchány. Mezi prvním Nagano Goldem a posledním Silver Ballem zelo kilometr před cílem dobrých 25 délek, a svěřenec Grega Wroblewského dělal všechno jiné než v klidu odpočíval. Black Canyon cválal dvě délky za lídrem a byť šel svou obvyklou lehkou cvalovou akcí, v součtu zažíval až příliš ostrý test vytrvaleckých schopností. Navíc se z obou stran nacházel v sevření "charvátovců" Fighting Lipse a Dominiqua, což také nutně nepůsobilo dojmem šťastného dostihu.

Nejtěsnější doběh historie


Když se v lahovickém oblouku opět začalo tlačit na tempo, paradoxně se stále běželo pomaleji než na začátku protilehlé roviny. U sedla vedoucího Nagano Golda už seděl Dominique před Black Canyonem. Při vbíhání do cílové roviny se Black Canyon dostal na úroveň Nagano Golda a 400 metrů před cílem přešel přes něj. Tady měl favorit pod Petrem Foretem dobrý okamžik a na pár vteřin se zdálo, že nastupuje ve stylu svých předchozích vítězství. Jenže už před distancí bylo evidentní, že hřebec rychle slábne a že všechno bude tentokrát jinak. Koně, kteří absolvovali dostih na předních pozicích, končili se silami a přicházel finiš dosud schovaných aktérů.

Jako první zavelel k útoku Radek Koplík na Silver Ballovi. V polovině cílové roviny se jako duch provlékl mezi vadnoucí dvojicí Fighting Lips – Nagano Gold, "opřel" se o bariéru a dostal se před Black Canyona. Nakonec se ale o vítězství bojovalo ve vnější stopě, kde táhlým finišem získávali metry navíc Joseph a Felix. Dlouho vypadal lépe Felix, jakmile se však ryzák stáje Pegas dostal na úroveň zrychlujícího Josepha, dosud jen minimálně otestovaný odchovanec Jiřího Charváta se začal mocně rozbíhat.

Souboj Joseph - Felix ve fotosérii Jana Schejbala, pro větší verzi rozklikněte.


Duel dvou nejstarších žokejů v poli Jiřího Palíka s Janem Rájou na outsiderech 30:1 a 50:1 trval téměř 200 metrů. Těsně před cílem dostal hlavu dopředu Joseph a Palík se dvanáct let po Ready For Life mohl podruhé radovat z vítězství v Českém derby.

Neméně zajímavý byl boj o další místa. Róbert Šara v cílové rovině skvěle rozhýbal George Boolea, který mohutnými cvalovými skoky přespurtoval většinu soupeřů. Nejlepší dvojici ohrozit nedokázal, ale zbytku pole utekl o 3 délky. Čtvrté peníze vybojoval Sir Sun, doplativší v rozhodující fázi na malou kolizi, a páté místo uhájil Silver Ball před dotírajícím Aeneasem a Irwin Forgem. Na zimního favorita Zocka zbyla nedotovaná osmá příčka, poprvé v Česku startující Stellar Speed se nedostal přes deváté místo. Black Canyon proběhl cílem desátý, jediná klisna v poli Saša jedenáctá. Lepší z dvojice trenéra Wroblewského byl nakonec třináctý Palazzo Corsini, doběh uzavřel bez světlého momentu Noble Cliffs.

Výrok "tuhý boj krátká hlava" je nejtěsnější v historii derby a došlo k němu přesně po 51 letech, když xaverovský Corvet v roce 1966 stejným rozdílem zdolal ještě v éře před cílovou kamerou napajedelskou Dvinu. Talgadův časový rekord z roku 2010 nakonec odolal, ale jen těsně – čas 2:29,19 je druhý nejrychlejší za bezmála sto let. A aby historických zápisů nebylo málo, Jiří Charvát se po Nicole Ahrend a Jaroslavu Boučkovi stal třetím vítězným owner-breederem po roce 1993 (byť dodejme, že případ vítěze derby 1995 Reguluse je poněkud specifický, neboť Nicola Ahrend si jeho matku Redaktu účelově pronajala od hřebčína Napajedla jen na dobu porodu).

Sláva vítězům, čest poraženým! Foto copyright: Jan Schejbal

"Nejdřív nám utekli, pak dostali kladivem"


Foto copyright: Jan Schejbal
Kariéra teprve počtvrté startujícího Josepha odpovídá spíše zvyklostem britských a německých derbystů než českým konvencím. Pozdní hřebec se s dostihovým provozem seznámil loni v říjnu, jeho jarní kampaň před derby byla maximálně úsporná. Trenér Pavel Tůma ho už začátkem dubna směřoval na 2200 metrů a vyhnul se prakticky všem tradičním zastávkám na cestě k derby. S lepšími tříletými se Joseph setkal jen letmo v rámci vítězného startu v Memoriálu dr. Frankenbergera. Od té doby se na derby připravoval doma v Dvorcích na Bruntálsku. V Mostě se však poprvé setkal s Palíkem, který v ryzákovi vytušil slibného vytrvalce pro derby. Zbytek je historie. "Samozřejmě jsem nepočítal s vítězstvím, protože v poli byli daleko lepší koně, ale líbil se mi a věřil jsem v umístění do pátého místa. V Mostě ještě nebyl zralý, dnes už se v paddocku choval úplně jinak, nepotil se a vypadal krásně," řekl Palík po doběhu.

"V dostihu bylo tempo, zpočátku bylo vidět, že si kluci chtějí hledat pozice vpředu. Joseph jim nestačil, tak jsem ho nechal na pokoji a nechal jsem ho plácat se na konci. Od oblouku už bylo vidět, že jak ostatní začali odpadat, on se začal rozjíždět. V polovině cílové roviny jsme měli malou kolizi, protože se mi táhl víc navenek. Nebylo místo a musel jsem ho dostat doprostřed dráhy, tak tam trochu zavrávoral. Jakmile se ale otevřel prostor, rozbalil finiš," dodal Palík. Vítězův profil a rozhovor s ostatními členy Josephova týmu přinese zápisník v jiném textu.

Druhé místo Felixe by nemělo být překvapením, vždyť skončil druhý ve Velké červnové ceně. Při veškerém rozruchu kolem trojice koní DS Pegas však byl považován za toho třetího vzadu. Nakonec zachraňoval "čest" své stáje právě on a postaral se o třetí klasické stříbro Dalibora Töröka a Pegasu v letošní sezóně. V přepáleném dostihu si držel velmi podobnou pozici jako Joseph a v závěru přišel s velkým speedem. "1000 metrů před cílem jsem si říkal, že není možné, aby tenhle rychlý kůň najednou vůbec nestíhal. Neměl jsem jinou možnost, než ho nechat být a doufat, že se ještě vzpamatuje. Když jsme za obloukem přeskočili cestu, ostatní se najednou zastavili, jako když dostanou kladivem," líčil Jan Rája.

Epický souboj dvou podceňovaných vytrvalců však měl pro oba nejlepší žokeje trpkou dohru. Dostihová komise rozdala tvrdé tresty za nadměrné použití bičíku. Jiří Palík za sedm nebo osm ran inkasoval sankci 50 000 korun a odnětí licence na jeden dostihový den, Jan Rája za zhruba devět ran 27 500 korun a odnětí licence na dva dostihové dny. V obou případech se jedná o pět procent ze získané dotace, jak zmiňují Doplňující ustanovení pro sezónu 2017 (DÚ). Dostihová komise a Jockey Club ovšem zůstali veřejnosti dlužni srozumitelné vysvětlení pozadí těchto pokut. Příslušná DÚ jsou poměrně košatá a byrokraticky mnohomluvná, oznámení pod výsledkem derby se naopak odvolává pouze na paragraf 316 DŘ. Lidsky vzato se rozčarování postižených lze jen těžko divit. "Těsné druhé místo mě sice mrzelo, ale člověk to musí brát jako sport. Ty sankce jsou trochu něco jiného. Člověk bojuje o vítězství v derby a vezmou mu za to všechny prémie a ještě licenci na dva dny, to už na mě působí opravdu zvláštně. Tady nejsme ve Francii, kde se berou tisíce eur, situace českých jezdců je prostě jiná... Všichni už máme nasmlouvané koně, teď to musíme odvolat a trenéři musí hledat jiné jezdce. Vždycky se tresty dávaly za 14 dnů, ne na dostihové dny, na které se už nabraly přihlášky," poznamenal k tomu Jan Rája.

Dodatečně dohlašovaný klasický vítěz z Bratislavy George Boole byl před startem podceňován hlavně kvůli svému sprinterskému původu a matnějšímu výkonu ze Starohájského kritéria. Jeho drtivý finiš a třetí místo v derby proto znamenaly pro stáj AGA-Vlachovice velkou satisfakci. "Šli jsme podle plánu zezadu a kůň ukázal dobrý finiš. Je pravda, že v prvním oblouku se to zmáčklo a vyhodilo mě to trochu dozadu. Kdykoli jsem se chtěl k někomu přilepit, kůň začal tahat, tak jsem ho nechal v klidu a počkal jsem, až vylezeme na kopec. Když se mu takhle rozvrhne dostih, evidentně umí zaběhnout i delší distanci," konstatoval Róbert Šara.

"Nebýt té kolize z prvního oblouku, jsem přesvědčený, že by bojoval ještě o lepší výsledek, to byla otázka chviličky. Dnes jsme ho poprvé viděli na 2400 metrů, já si jinak celou dobu říkám, že to bude kůň do dvou kilometrů. Ve Starohájském kritériu měl úraz, skočili do něj koně a rozsekli mu nohu. Prostě se ten start vůbec nepodařil, ale dnes jsem věřil, že budeme do pátého místa. Klíčové bylo udělat mu dobrý průběh dostihu. Myslím si, že pro Slovenské derby to na menší dráze a zase v trochu jiných podmínkách než dnes může být zajímavá šance," usmíval se trenér František Holčák.

Čistě dokumentační záběr aneb všech 16 na jeden pohled.

George Boole svým velkým finišem zezadu předvedl výkon ve stylu, který se očekával spíše od dvojice Sir Sun a Jiří Chaloupka. Vítěz Velké jarní ceny v polovině cílové roviny ztrácel na zrychlující koně před sebou včetně pozdějšího vítěze několik délek a toto manko už neměl šanci zlikvidovat. Za distancí sice přišel se solidním závěrem, ale zdolal už jen jedním tempem cválající a vadnoucí soupeře. "Měl jsem smůlu, že jsem ho měl rozjetého už na začátku rovinky a připletl se mi tam do cesty jiný kůň. Trochu se to zamotalo a Sir Sun mi vypadl z rytmu," vysvětloval Jiří Chaloupka. "Jinak jsem ale měl dobrý dostih. Po startu jsem ho chtěl zaparkovat vzadu a překvapilo mě, jak to bylo rychlé. Ostatní mi ujeli a kůň to tempo neakceptoval, tak jsem ho nechal být a počkal jsem si. Mrzí mě, že jsme možná mohli být s trochou štěstí v závěru třetí, ale dopadli jsme výrazně lépe než množství kvalitních koní, kteří doplatili na přepálené tempo."

Jedním z překvapení dostihu byl pátý Silver Ball, všeobecně považovaný za nosiče vody pro stájového kolegu Stellar Speeda. Jako už mnohokrát předtím přišel Arslangirej Šavujev s úplně jiným plánem, všechny zaskočil a slavil úspěch. "Trenér mi zakázal vodit. Přišel do paddocku a říkal: V žádném případě, ať tě to ani nenapadne," vyprávěl spokojený Radek Koplík. "Seděl jsem úplně poslední, ještě za Jirkou Chaloupkou. Stellar Speed byl uprostřed, já jsem měl po odskočení naopak vzít zpátky. Položil jsem ruku, hlavou k zemi a neměl jsem ani deko v ruce. Samozřejmě mi nahrál rychlý dostih s roztaženým polem. V pomalém dostihu bych se s ním asi pral, takhle to bylo parádní. Silver Ball podal výborný výkon a to se mi v závěru ještě na chvíli zastavil o Black Canyona. Pak už neměl ten rytmus. Nezastavit se mi tam, možná bych bojoval i o třetí místo..."

Menší kolizi v závěru měl i šestý Aeneas, který 300 metrů před cílem lehce tísnil se silami končícího Palazza Corsiniho. Poté se ještě pokusil zabojovat, ale výrazněji už nezrychlil. V jeho táboře nicméně se ziskem dotované příčky panovala spokojenost. "Dobře odskočil a celou dobu měl vlastně ideální průběh. Stále si myslím, že jeho distance bude možná až 2800 metrů. Je vidět, že jde stále nahoru a teď je otázka, kde je jeho strop. Chceme ještě zkusit Slovenské derby," řekl trenér Josef Váňa.

Poslední sedmé peníze vybojoval Irwin Forge, v jehož sedle Zdenko Šmida dobře odhadl tempo a potěšil rodinu Touškových z Radonic u Prahy, která měla koně v derby naposled před 70 lety. "Radek si s koníkem trochu pohrál. Chybí mu do optimálního stavu ještě asi 20 kilo, ale zase je lehčí. Trochu jsme bojovali s časem, ještě by se nám hodil takový týden navíc. Zdenko ho skvěle odjezdil, měl potřebný klid a mohl pak předvést, co v něm je," řekl v zastoupení syna Radka František Holčák.

"Zlikvidovali jsme sami sebe"


Derby navštívil i bývalý komentátor Miodrag Mertha.
Osmému Zockovi zařídil Jaromír Šafář podobný průběh jako měli koně na předních místech výsledkové listiny. V závěru se snažil na vnější straně dráhy přijít s koncovkou, ale k předním koním se nedokázal přiblížit a potvrdil tak obavy z nedostatku vytrvalosti. "Už jsem se radovala ze sedmého místa, ale vidím špatně do dálky. Průběh dostihu měl asi takový, jaký potřeboval. Byl to pokus, do kterého jsme dali všechno. Bohužel to nevyšlo. Obdivuji, co do toho ten kůň dává. Ukázal, že je velký bojovník a za to ho mám ráda," přemítala smutná Helena Blažková.

Favorit Black Canyon od chvíle, kdy ho na distanci minul Silver Ball, více méně jen dokončil jedním tempem. Petr Foret záhy poznal marnost jakéhokoli snažení a nechal hřebce docválat do cíle. "To ostré tempo nesvědčilo Black Canyonovi a vlastně nikomu, kdo byl v první polovině vpředu. Bylo to prostě přepálené, nesedělo nám ani tvrdo. To jsou aspekty, které hrály proti Black Canyonovi. Je fakt, že nějakých 400 metrů před cílem to krátce vypadalo nadějně a zdálo se, že nastupuje, ale nakonec prostě skončil hluboko mezi poraženými," hodnotil Dalibor Török, kterého posledním místem a matným výkonem zarmoutil i druhý z Velké jarní ceny Noble Cliffs. "To je pro mě zklamání. V práci se jevil jako vytrvalec, šel zezadu a žokej říkal, že měl potřebný klid. Nakonec ucválal maximálně 2000 metrů, určitě to nebyl jeho optimální výkon.

Poměrně aktivní dostih absolvoval nositel hvězdných papírů Dominique. Do cílové roviny vbíhal třetí, ale posléze vybočil doleva a od té chvíle se zastavil a na pobídky Jaroslava Línka už nereagoval. "Dominique je těžko voditelný, stále chce utíkat do levé strany. V obou obloucích chtěl do stájí... Není to špatný kůň, je to v hlavě. Až se trochu srovná a zklidní, určitě něco umí. Protože se ale pořád snaží někam uhnout nebo vyběhnout, je to s ním prostě těžké. Při vbíhání do rovinky jsem ještě nějakou drobnou rezervu v ruce měl, ale jakmile jsem přitlačil, začal bočit," posteskl si Jaro Línek.

Svěřenci Grega Wroblewského si to v závěru rozdali jen o třinácté místo. Vyčerpaný Nagano Gold v cílové rovině vycouval, Palazzo Corsini na něj v závěru udělal dvě délky, ale nic podstatného to už neřešilo. Zatímco Galileův syn si řekl o kratší distanci a jiný průběh, Nagano Gold bude v další kariéře pokračovat u trenéra Václava Luky mladšího. Zejména v případě hřebce stáje Syndikát V3J jde o promarněnou šanci, která zřejmě bude jeho okolí ještě dlouho mrzet. "Já jsem nechtěl pomalý dostih, ale to ještě neznamená, že to měl Nagano Gold odtáhnout. Jezdci jsem řekl, že když bude cítit, že není dobré tempo, může jít dopředu, ale jakmile uvidí, že tempo je vyhovující, má jít zavřený v koních a schovat ho. Jenže on z dvanáctky vyskočil a začal aktivně dělat dostih. Podíleli jsme se na rychlém čase a zlikvidovali jsme sami sebe," posteskl si Wroblewski. "U Palazza Corsiniho je otázka, zda mu nezměnit distanci, jestli se v něm víc neprojevuje rychlá máma. Měl lepší průběh z pozice, ale v závěru neukázal žádný finiš. Tak je to pro mě otázka, zda ho nezačít chystat trochu jinak a na jiné dostihy..."

Trojnásobný šampión a aktuálně člen německé top 10 Bauyržan Murzabajev bude chtít na derby s Nagano Goldem nejspíš rychle zapomenout. "Chtěl jsem z vysokého čísla trochu popojet. Greg říkal, že ho moc nemám držet a pokud to bude pomalejší, ať trochu cválám. Šel jsem dopředu, pak jsem na druhé straně chtěl vzít zpátky, ale nepodařilo se mi to. V cílové rovině už jsem neměl moc v ruce. Mrzí mě to. V paddocku sice říkali, že se s ním nemám prát, ale asi jsem ho přece jen měl držet..."