22. června 2012

Pegas je letadlo. Pilot umí přistát, ale pozor na turbulence


Možná ještě nikdy nebyl majitel Jiří Trávníček tak blízko vítězství v derby jako tentokrát. Ale má to háček. Mohutný ryzák Pegas je paradoxem na čtyřech nohou. Od prvních krůčků na dráze ukazuje velký talent, v posledních čtyřech startech neprohrál a kromě vítězství v rakouském Trial Stakes si doběhl také pro triumf ve Velké červnové ceně. Chtělo by se říct: jasný favorit derby. Ale tak jednoduché to není. Pegasovy letošní výkony se dají číst různě a indicie jsou místy protichůdné. Třídu má, ale derby-distanci neprostojí a neodolá náporu vytrvalecky disponovanějších soupeřů, míní část pozorovatelů. Ten kůň může vyhrát rychlý i pomalý dostih, soudí jiní. Zápisník nepokrytě přiznává, že se řadí do druhého tábora. Pegas vyzařuje zvláštní auru koně, který může dojít daleko, a kolem sebe má zkušené dostihové osobnosti, schopné vymyslet správný bojový plán - polského lišáka Grzegorze Wroblewského a skotského taktika Garyho Hinda. Nezamotali nám posledním přípravným dostihem hlavy natolik, že odvedli pozornost od toho podstatného?

Když Wroblewski zahlédl předloni v prosinci Pegase poprvé, na první pohled se mu zalíbil. Svým původem, ale i zevnějškem. Roček po Excellent Art byl sice už tehdy narostlý, ale zároveň korektní. "Viděl jsem v něm už tenkrát dostihového koně. Zároveň měl skvělé oči, což je pro mě u koní vždy důležité. Od začátku se mi strašně líbil,“ vzpomíná trenér.

Na Tattersalls December Yearling Sale jeli společně s majitelem Jiřím Trávníčkem a agentem Tomášem Jandou. Poslední dražba ročků v Newmarketu bývá kvalitativně silná. Jsou na ní nabízeni koně, kteří z nějakých důvodů nebyli na předchozích špičkových dražbách nebo se jevili pozdnější. Rozpětí cen sahá od pár tisíc do několika set tisíc eur, ne nadarmo se těší renomé poslední šance koupit kvalitnější ročky v Evropě. "Pegas vypadal výborně. Trochu jsme měli strach z jeho výšky, ale jevil se jako pěkný kůň s dobrým původem. Já jsem docela věřil Excellent Artovi. Cena 32 000 guineas byla určitě odpovídající, na české poměry sice ne úplně laciná, ale v kontextu dražby příznivá," vzpomíná Janda.

Hřebec vzápětí dostal stejné jméno, které nese celá stáj sídlící ve Zhoři u Jihlavy, podle Trávníčka to ale byla náhoda a nikoli předjímaní výborných výsledků koně. "Znáte trochu ty peripetie s pojmenováním koní. Dáváte čtyři sady jmen a čekáte, co bude schváleno. Jednoznačný záměr to nebyl,“ mává rukou Trávníček.

Jako dvouletý byl Pegas přesně tím kolohnátem, který potřebuje čas a v prvních startech od něj nelze čekat maximum. Debutoval koncem července v Meranu a finišoval třetí, pět délek za špičkovým domácím dvouletkem Duck Feetem, prodaným po další vítězné sérii za velké peníze do Hongkongu. V Chuchli se Pegas představil v polovině září, na mílové trati zopakoval třetí místo za Betpak Dalou a Amssiem. Mnohem větší hodnotu měla forma z dalšího startu v rakouském Ebreichsdorfu, kde se hřebec vyčlenil z řad nezvítězivších a velmi lehce o pět délek porazil pozdější klasickou vítězku Bay Vatorii. Sezónu zakončil přesvědčivým triumfem v pražské Ceně zimního favorita, když tentokrát nadělil nejbližšímu Tarantovi tři délky.

Wroblewski věděl, že má v rukou neopracovaný diamant. Jedním z jeho poznatků po Pegasově první sezóně bylo, že potřebuje stálého jezdce, který ho bude dobře znát. Dohodl se s Garym Hindem. "Gary je žokejem pro velké dráhy a má dokonalý odhad tempa. Jeho další silnou stránkou je psychika, umí v dostizích bleskurychle analyzovat situaci a rozhodovat se s chladnou hlavou. Když žokej nemá cit pro tempo, je to tragédie, a stejně dobrou musí mít i psychiku. V Česku se bohužel stává příliš často, že jakmile mladý žokej vyhrává, začne si až příliš věřit,“ vysvětluje své rozhodnutí.

Nově sestavená dvojice začala v polovině května působivým vítězstvím v rakouském Trial Stakes. Pegas hned od prvních metrů utekl soupeřům, vypracoval si místy až desetidélkový náskok a do závěrečného oblouku točil jako jasný lídr. Pak přišel nápor italského Lake Louise, to však Hindovi paradoxně pomohlo. Díky tomu, že se k Pegasovi přiblížil, Hind mohl zmobilizovat hřebcovy síly a znovu odskočit. Výrok rozhodčích zněl "lehce 2 1/4".

"Pegas je zvláštní kůň. V první polovině dostihu si počínal jako sprinter a plýtval silami, zatímco ve druhé polovině jsem neměl nic v rukou,“ vrací se Hind k prvnímu setkání s Pegasem. „Protože jsem ho ještě neznal, lehce jsem znervózněl a začal jsem se obávat, že mu už nezbývají žádné síly. Greg mi ale kladl na srdce, abych s ním udržoval stejné tempo, protože ten kůň potřebuje hlavně cválat. Teď už vím, že potřebuje v klidu dýchat a nesmím na něj tlačit moc brzo, abych mu nenarušil rytmus. Jezdec to zkrátka musí nějak vybalancovat – nechat ho odpočinout a zároveň nezahltit."

Stáj Pegas už dříve rozdělila cíle pro jednotlivé hvězdy – Pegas měl usilovat o české derby, vítěz Memoriálu profesora Michala Hyacint o rakouské. Na tom se nic nezměnilo ani po Pegasově vítězství v Ebreichsdorfu. Realizačnímu týmu ale začalo být brzy jasné, že pokud chce zůstat ve hře o modrou stuhu, musí zjistit, zda ryzák dokáže vyhrávat i jiným, efektivnějším způsobem.

Velkou červnovou cenu se tedy Wroblewski a spol. rozhodli pojmout vyloženě jako přípravný dostih a změnit taktiku i za cenu případné porážky. Hind se měl pokusit udržet Pegase v poli a přenechat iniciativu na špici druhým. To se mu také podařilo, první část dostihu držel Pegase schovaného kolem pátého, šestého místa. Nějakých 400 metrů po startu sice bylo vidět, jak ryzáka musí držet a že se Pegas snaží pulovat, poměrně brzy se ale usadil a absolvoval klidný dostih. Hned po vytočení lahovického oblouku šel na první místo a utíkal soupeřům. Ti se na něj dotáhli 200 metrů před cílem a Pegas musel čelit přesile koní finišujících ze zadních pozic. Vítězství udržel, druhého Betpak Dalu však porazil jen o krk, o další hlavu zpět skončil třetí A Gentleman.

"Nemohli jsme to udělat jinak. Kdyby to Pegas odvodil, nic bychom o něm nevěděli. Museli jsme si některé věci ověřit, i kdybychom měli prohrát, a zkusit absolvovat dostih mezi koňmi. Příjemně mě překvapil, jak to zvládl. Je to už jiný kůň než ve dvou letech. Bylo vidět, že v závěru neochaboval, šel dál. Ti útočící koně sice byli dynamičtější, ale on také bojoval," hodnotil Pegasův výkon Wroblewski.

Padl mýtus, že Pegas neumí vyhrávat jinak než ze špice, Velká červnová cena zároveň poměrně přesně vykreslila jeho profil. Jako mohutný kůň s prostornou akcí potřebuje v klidu cválat a udržet celou dobu své tempo. "Po tomto velkém koni nemůže nikdo chtít, aby v cílové rovině přišel se zdrcujícím speedem, on v pomalém tempu prostě nemůže jít zezadu… Moje zpětná vazba Gregovi z Rakouska byla, že mezi posledním obloukem a cílem člověk necítil, že by ještě něco přišlo. V Praze to bylo podobné – věděl jsem, že mám dobrý průběh a že šetřím síly, pak to najednou bylo v cílové rovině už trochu upracované," dodal Hind.

Pegasův pilot tedy chvílemi musí odhodit veškeré jezdecké instinkty a soustředit se výhradně na koně, aby mu zajistil potřebný průběh dostihu. Co z tribuny může vypadat jako nedostatek vytrvalosti a pozice lovné zvěře pro vytrvalce v poli, to jezdce a trenéra zase tolik nedrásá. Derby-distance se nebojí. "Oproti Velké červnové je to jen 160 metrů navíc. V derby navíc bude na sto procent rychlejší tempo, takže si myslím, že máme šanci. Žokej se musí zařídit podle koně, je prostě velký a jako takový se nedá kdekoli zabrzdit, pak počkat a jinde zase zrychlovat," poznamenává Wroblewski.

Trenérovi výrazně usnadňuje práci, že Pegas je sice velký, ale nikoli těžký a netrpí tak na kloubky ani různé problémy pohybového aparátu. "Psychicky je to klidný, pohodový koník. V boxe je takový filozof, sangvinik. Nad vším přemýšlí, nemá žádné zlozvyky a hlavně se nenudí. Naši koně můžou chodit do výběhu, kam se rád podívá. Zároveň také někdy odpoledne plave v našem bazénu. Ve stáji mám na odreagování malého beránka, který chodí mezi koňmi a to je pro ně taková zajímavost. Pegas zkrátka není tak dlouho v boxu, ten kůň má skvělý život…" směje se trenér.

Wroblewski už vyhrál derby v Polsku, na úspěch v tom českém stále čeká. Kdyby se mu to podařilo – ať už s Pegasem nebo dodatečně dohlášeným Bionic Facem – byl by to úspěch dvojnásobný, neboť majitel Jiří Trávníček na něj čeká už léta. Několik velkých šancí už měl. "Když vyhrála Velkou červnovou cenu Peinture Naive s Nicky Mackayem, bylo to mnohem lehčím způsobem. Derby pak odvodila a nebylo z toho vůbec nic. Pegase ale musím počítat k nejlepším koním, jaké jsem měl. Pokud se do startu nic nestane, určitě tam někde bude,“ říká jeden z nejrespektovanějších majitelů v českém turfu.

Stáj Pegas mezitím patří i k nejúspěšnějším chovatelům, každý rok centrálu Zhoř u Jihlavy posiluje několik ročků z vlastních klisen. Trávníček nerozlišuje své koně na vlastní odchovance a ty koupené, rozdíly se průběžně snaží stírat kvalitním odchovem i volbou špičkových plemeníků.

Od příchodu Gregorze Wroblewského je centrála mnohem viditelnější i v překážkových dostizích, což není proti Trávníčkově záměru. "Dělal jsem překážkové koně odjakživa. Tam jde spíš o to, aby trenér pochopil území a prostředí pro trénink, sžil se s tím a naučil se to tam," přiznává.

Teď bude celá Zhoř čekat, jak Pegas dopadne v derby. Realizační tým si uvědomuje mimořádnou otevřenost letošního ročníku i minimální rozestupy mezi hlavními favority. Zároveň z něj sálá sebedůvěra, vzešlá ze stejného dostihu, na základě kterého Pegase mnozí pozorovatelé zatratili. "Pokud se v derby podaří podobný průběh jako ve Velké červnové ceně, bude velmi těžké ho porazit," říká Hind.

Derby každopádně rozhodne o Pegasově dalším směřování. "Jestli bude na 2000 metrů jako Roches Cross nebo bude běhat kratší dostihy, to uvidíme potom. Derby je jednou v životě a chceme se o něj poprat. Pokud dopadne špatně, půjdeme jiným směrem. Dostihově i v tréninku," doplňuje Wroblewski.