17. června 2012

Zapomeňte na míli. Desson se těší na 2400 m

Když se o koni řekne, že je „schovaný“, může to znamenat různé věci. Buď o něm téměř nic nevíme, nebo ho zatím na základě jeho dosavadních výkonů nedokážeme přesněji zařadit. Jen těžko bychom aktuálně hledali lepší příklad takového schovaného koně, než je Desson ze stáje Agrolipt ČR. Svěřenec Čestmíra Olehly dokázal naznačit svou třídu už jako dvouletý a letos zjara v Bratislavě, zatím však veřejně neběžel delší trať než 1800 metrů a podobně jako Move Your Vision nebo Mystic Swing vynechal všechny tradiční předzkoušky. "Je to subtilní koníček a nechtěl jsem ho zbytečně ždímat. Po bratislavské Velké jarní ceně jsem vyhodnotil, že by 85,5 kg v handicapu mělo na účast v derby stačit. Když je kůň v pohodě a nemusí běhat, radši ho šetřím. Takhle jsem to udělal už s Arcibaldem, tak snad to zvládnu i s Dessonem,“ říká Olehla o hnědákovi s italským suffixem, který může být příští neděli stejně dobře třetí i třináctý.

Pokud bychom sestavu tříletků ze Světlé Hory přirovnali v době fotbalového Eura k týmu, klíčové góly zatím dávali jiní. Především to byla French Quebec (Excellent Art), působivá vítězka Jarní ceny klisen a mezinárodní Ceny Arvy, jejíž dostihový styl některé experty sváděl ke spekulacím, jak by si klisna vedla proti hřebcům v derby. Nadějně se ukazoval také domácí odchovanec Starbuck (Tiger Cafe), který se ovšem po menším zranění z boxu ocitl mimo hru.

Jenže Olehla už nějaký čas netrénuje pouze koně stáje Wrbna Racing, a tak mohl vynést ještě jednu kartu. Účast Dessona (Denon) v derby by vlastně neměla překvapit. Vlastní odchovanec Agroliptu loni finišoval druhý v "pardubickém zimním favoritovi" a na sklonku října vyhrál v Bratislavě dvojkovou Cenu grófa Jozefa Huňadyho na 1800 metrů. "O jeho vytrvalosti nepochybuji. Ukazuje to v práci, cválá v klidu někde zaparkovaný a pak vystřelí koncem. Má speed, z kopečků je nadýchaný a na vytrvalost usuzuji i podle jeho papírů. Otec dává koně s optimem kolem dvou kilometrů a máma to také nezkrátila. 2200 metrů prostojí určitě a co se týká 2400, to uvidíme. Tuhle jistotu ale nebude mít před derby skoro nikdo,“ konstatuje zkušený trenér.

Proč je tedy Desson zatím panem Nenápadným? Nejspíš proto, že se ještě nepotkal s velkou částí ročníkové elity. Realizační tým zvolil na jaře bratislavskou cestu a v obou startech si vybral slušný kopec smůly. Po Ceně trojročných žrebcov (1700 m) byl trenér Olehla nespokojený s výkonem žokeje Erwina Dubravky - hřebec zůstal viset v boxech, následná stíhací jízda ho stála dost sil a z tohoto pohledu čtvrté místo o jeho pravých možnostech mnoho neřeklo.


Ve Veľkej jarnej ceně zase Desson neakceptoval rychlý začátek, propadl se dozadu a závěrečným speedem už nedokázal ohrozit hlavní soupeře před sebou. Na vítězného Move Your Visiona ztrácel z pátého místa 6 délek. "Je pravda, že jsme si fandili trošku víc, nachystaný byl slušně. V Bratislavě byla rychlá půda, po jaké Desson ještě neběžel, Do té doby měl štěstí na měkko nebo vyloženě hluboko a jak je malý a má křivá kopyta, dokázal se s tím srovnat. Tentokrát bylo vidět, že mu na protilehlé rovině utíkají, v závěru pak Línek chvíli neměl místo k útoku. Celkově jsem ale s koněm spokojený, navíc si myslím, že 1700 metrů je stále krátkých,“ vysvětloval Olehla.

Jakkoli měl první klasický dostih Dessonova života daleko k optimálnímu výsledku, trenérovi pomohl skompletovat pomyslnou skládačku informací o svém svěřenci. "Co se týká hlavy, je to nejvyzrálejší z mých tříletých hřebců. Ti ostatní jsou oproti němu rafani, on je neobyčejně hodný, i když si samozřejmě jako hřebec taky rád poskočí. Důležité však je, že ví, co se po něm chce a soustředí se. Myšlením je to dokonalý dostihový kůň,“ dodává Olehla.

Světlohorská stáj už nebyla odkázaná na tradiční boj o handicap v klíčových trialech, což ale neznamená, že by její šéf neměl na dění před derby svůj názor: "Tady v Česku je to všechno matematika. Pokud kůň zaboduje ve Velké jarní ceně, nejlepší je moc mu ten handicap už nekazit. V některých případech hraje velkou roli, že ti koně mají optimum kolem míle. Taky už jsem to zažil, že jsem měl koně, kteří byli jako dvouletí vysoko, zaběhli Velkou jarní, tam se třeba trefili do třetího místa, a ačkoli to jednoznačně vytrvalci nebyli, do derby šli s vysokým handicapem. Je to všechno tím, že derby u nás čouhá svou dotací nade vším jako Mount Everest, tak proč by to lidé nezkusili…“

I Olehla si všiml, že v posledních sezónách roste před derby význam Velké jarní ceny a pak Velké červnové ceny. "Pokud jde o přípravu, ať chcete začínat z trojek nebo čtyřek, pár delších dostihů by se na jaře našlo. Například Starbuck šel trojku na 2400 metrů, nebo ta vyhlášená dvojka na 1800 metrů. Je jich však poskrovnu a stejně se pak jednotlivé potůčky musí sejít v řece - a to je Velká červnová.“

Letošní derby podle něj bude specifické tím, že se v něm sejde víc koní, kteří se vyhnuli posledním trialům. To za určitých okolností může nahrát i méně očekávanému výsledku. "Velká červnová cena i Červnový pohár ještě obvykle bývají dostihy s vyčkávací taktiku, ale derby už je dostihem pravdy. V posledních letech se vždy někdo utrhl – ať už plánovaně, nebo neplánovaně - a nakonec bylo tempo od začátku do konce poctivé. Tam už se to vyselektuje…“ usmívá se Olehla a není těžké uhodnout, kde by chtěl při této selekci vidět svého Dessona.