30. května 2013

4 koše nadějí: Cesta do derby je Šinkansen

Nachystat kvalitního tříletého koně a proboxovat se s ním během dvou jarních měsíců do Českého derby nikdy nebyla procházka růžovou zahradou. Na cestě do letošní modré stuhy je ale třeba mít ještě tvrdší nervy než dříve. Nepříznivé povětrnostní podmínky v předjaří a neméně radostná ekonomická situace udělaly kůlničku na dříví z nejednoho klasického rituálu. Tradičně šibeniční lhůta mezi zahájením sezóny a Velkou jarní cenou se smrskla na pouhé čtyři týdny, některé dostihy včetně klasických trialů spadly do II. kategorie, jiné jako Červnový pohár pozbyly svého účelu a také jinak se nálada na zdejší dostihové sezóně nezdá být nakloněna euforickým počinům ani supernákupům, z jejichž pořizovacích cen se v minulosti tajil dech. A přesto – stále je to derby. Den D, který si podržel nejen svoji dotaci 2,5 milionu korun, ale i nespornou prestiž a jedinečnou atmosféru. Čím více se události na scéně tříletých dávají do pohybu, tím je jasnější, že i letos nás čeká zajímavá podívaná. Necelý měsíc před startem zbývá 36 čekatelů a mezi nimi poměrně velký počet těch, kteří reálně přicházejí v úvahu, pokud jde o nejvyšší metu.


Není čas na hrdinství ani složité akce, musel si říct každý, kdo v půlce května zaplatil 20 tisíc korun zápisného a zastává přesvědčení, že jeho ambice nejsou postaveny na vzdušných zámcích. Na sklonku května však musí znít heslo zúčastněných stájí ještě jinak a důrazněji: come and deliver. Neboť v současném českém turfu zbyly jen dvě zaručené cesty, jak si místo v derby zajistit a s tím se výrazně zužuje prostor pro možné chyby. První bránou byla klasická Velká jarní cena v polovině května, druhou pak více vypovídající, pozdější a nervóznější trial v podobě Velké červnové ceny tuto neděli. Cokoli předtím nebo potom ztratilo smysl i relevanci.

V tomto ohledu jsme se koneckonců přiblížili západoevropským baštám, kde potenciální favorité derby vyběhnou na jaře jednou nebo maximálně dvakrát a nechávají tak otevřenou celou řadu otázek, které rozřeší až samotné derby. Pokud se Martinův derby-zápisník má podle svého zvyku pokusit o rozdělení zbývajících přihlášených koní podle osvědčeného fotbalového vzoru do několika "košů", cítí více než kdykoli předtím, že některá srovnání a odpovědi letos prostě neproběhly a že tápeme ve větší tmě, než bychom si přáli.

Kvantitativně to zatím na derby rekordů nevypadá. V prosinci bylo přihlášeno 63 koní, po únorovém oficiálním termínu se listina rozrostla na 67 jmen. K dodatečné přihlášce zatím sáhly realizační týmy osmi koní, květnový termín znamenal konec nadějí pro 32 plnokrevníků.

Ztratil se ve víru posledních měsíců někdo z podstatných aktérů? Zdravotní problémy a pozdější nástup do sezóny vyřadily už v únoru potenciální zbraň stáje Pegas a trenéra Wroblewského SIN AND RICH (Sorbie Tower). Třetího z Memoriálu profesora Michala LIMANA (Trade Fair) zastavilo těsně před Velkou jarní cenou zranění kloubku a následoval i škrt z derby. Vítězstvím v jediném loňském startu sliboval mnohé PARTHEON (Sixties Icon), zvláště když porazil koně jako Talar a Liman. Hnědák ze stáje Stanislav Chudáček se však letos na dráze neobjevil a tím vzaly za své i jeho případné derby-ambice.

Kolem nákupu Jiřího Odcházela za 72 000 eur NYANI TOMBA (Excellent Art) se od začátku vznášely pochybnosti ohledně vytrvalosti a trenérka Helena Blažková se po čtvrtém místě v Trial Stakes rozhodla jít rakouskou cestou. SIGN OF THE ZODIAC (Clodovil) finišoval třetí v Ceně trojročných žrebcov, ale po neúspěchu ve Velké jarní ceně je jisté, že šanci napodobit své dávné stájové kolegy Ray of Lighta a Tribal Instincta nedostane. Loni vytížený "enfant terrible" z Pavlina dvora ASHARON (Signe Divin) zahájil sezónu na dvojkové scéně, přes dvě umístění si ale nepřipsal žádné výraznější skalpy a trenér Neuberg českého odchovance v derby neponechal. Pavel Tůma se snažil po Urodosovi a Ulanovi o modrou stuhu s POPSTAREM (Silvano), dva negativní starty nicméně ryzáka Dr. Charváta záhy poslaly do překážkové přípravy.

Zbývá tedy 36 koní s platnou přihláškou, které si pro větší přehlednost rozdělíme do čtyř "fotbalových" košů – koně s dvouletou kariérou v Česku nebo na Slovensku, (pod)zimní importy, debutanty bez dvouleté kariéry a koně v zahraničním tréninku. V posledních dvou letech vyhrál derby koš číslo 2, tedy importy před klasickou sezónou.

KOŠ 1 – KONĚ S DVOULETOU KARIÉROU V ČR/SR

ABSOLYUT (FR) Avaz Ismoilov A. Šavujev
AUTOR (IRE) Meridian F. Holčák
BARATEUS (IRE) Stanislav Chudáček H. Vocásková
BERYASKA (FR) Hřebčín Křenek V. Luka
FERACLOS (FR) Stáj Charvátová H. Blažková
HOT FAVORITE (FR) Meridian F. Holčák
LEY PERCY (GB) Ekols Skalica ČR V. Luka
LITTLE RAKTI (IRE) Stanislav Chudáček H. Vocásková
MAESTRO QUERCUS (GB) Dr. Charvát T. Šatra
MARCUS AURELIUS (FR) Red Rebels R. Holčák
ORATORY DAVIS (FR) BORS Břeclav P. Juránek
RABBIT MOTIVMAN (GB) Rabbit Trhový Štěpánov A. Petrlík
RABBIT THOMAS (IRE) Rabbit Trhový Štěpánov A. Petrlík
SAPSIREE (IRE) Joly T. Šatra
SARAS (FR) Stáj Hřebčín Albertovec R. Holčák
SUNSHINE OF GRACIE (FR) BORS Břeclav P. Juránek
TAGGERTON MPL Racing CZ J. Piruch
TALAR (GB) GM Electronic V. Luka
TOZAN (FR) Red Rebels R. Holčák
TYCHO BRAHE (IRE) Joly T. Šatra

V tomto koši už dva klasičtí vítězové jsou. TALAR (Whipper) ze stáje GM Electronic si připsal Velkou jarní cenu poté, co první dva starty sezóny absolvoval ve Francii. S průběžným handicapem 93,5 kg je nejlépe hodnoceným vítězem Velké jarní ceny a trenér Václav Luka mladší se rozhodl, že žádnou další generálku na derby nepotřebuje. Šampiónská centrála Bošovice má ve hře ještě vítězku Jarnej ceny kobýl LEY PERCY (Sir Percy) a zimní favoritku BERYASKU (Librettist). Druhá jmenovaná si může o derby říct kvalitním výkonem ve Velké červnové ceně, Ley Percy absolvuje Cenu Arvy, a třebaže se u ní předpokládá klasická cesta tříletých klisen, na bratislavském Turf gala se svého času odrazila k modré stuze například Ready for Life.

Zda sestava loňských dvouletých ukrývá mezi sebou více kvality směrem k derby, se blíže ukáže až ve Velké červnové ceně. Jarní progres tam může potvrdit jedničkově umístěný ABSOLYUT (Literato), ve kterém vidí trenér Arslangirej Šavujev derbystu prakticky od jeho prvních krůčků. Působivý výkonnostní skok má za sebou LITTLE RAKTI (Rakti), který po dubnové porážce ve IV. kategorii jistě vyhrál Memoriál dr. Frankenbergera. Realizační tým kolem majitele Stanislava Chudáčka a rodiny Vocáskových má rázem dva rovnocenné koně pro derby, neboť druhý z Ceny zimního favorita BARATEUS (Barathea) se mezi elitou udržel i na jaře a v těsném doběhu Velké jarní ceny bral páté místo. Solidní dvojici má k dispozici i Dr. Charvát – pomalu zrající FERACLOS (Sakhee) finišoval v mosteckém trialu čtvrtý, ještě zajímavějším koněm ale může být MAESTRO QUERCUS (Shamardal). Ten sice svou svéhlavostí připravil trenérovi Tomáši Šatrovi nejednu horkou chvilku, při čtvrtých místech v Memoriálu profesora Michala a zejména Velké jarní ceně nicméně ukázal solidní závěr a příslib pro delší distance.

TAGGERTON (Egerton) zůstává posledním českým odchovancem ve hře o derby. Dobře stavěný hnědák z tuzemské pobočky slovenského majitele Miroslava Piskly v dubnu absolvoval dobře zaplacenou procházku ve Velké Chuchli a vzápětí finišoval třetí v Ceně trojročných žrebcov. I jeho čeká "dostih pravdy" proti elitě ročníku v posledním trialu.

Rychlý RABBIT MOTIVMAN (Motivator) sice zaujal triumfem v Memoriálu profesora Michala, ale na hluboké půdě ve Velké jarní ceně se nedostal přes polovinu výsledkové listiny. Protože ve stáji stále nepanuje jednotný názor o jeho distančním optimu, vysílá ho trenér Allan Petrlík "na zkoušku" do II. kategorie na 2000 metrů v Mostě. Zamýšleným favoritem Rabbitu Trhový Štěpánov pro derby byl původně RABBIT THOMAS (Dylan Thomas), který ovšem při dubnovém vítězství na 2200 metrů zpětně viděno žádnou kvalitu neporazil a ve Velké jarní ceně se neumístil. Pokud se chce dostat do derby, musí nyní uspět ve Velké červnové ceně.

Startovat v derby si velmi přeje i Jiří Odcházel, majitel stáje Joly. Ten neváhal dát za nejdražšího koně v tomto koši TYCHO BRAHE (Mujadil) 75 000 guinejí, ale hnědák nikterak nezaujal při žádném ze tří dosavadních startů. Pokud se nestane malý zázrak, může zklamavšího stájového kolegu zastoupit čtvrtá z Jarní ceny klisen SAPSIREE (Rock Of Gibraltar), o jejímž distančním optimu se však dá zatím jen spekulovat.

Na přihláškách stále zůstává kavalkáda koní z Velkých Karlovic. Třetí z Ceny Muscatita HOT FAVORITE (Stormy River) na sebe v aktuální sezóně upozornil třetím místem ve slovenské Velkej jarnej cene, důkaz o vytrvalosti ale nedal. Jedničkou ambiciózní stáje Red Rebels se ukazuje být TOZAN (Great Journey), vítěz Henckelova memoriálu a třetí z Trial Stakes v Ebreichsdorfu, zbylí svěřenci otce a syna Holčákových z tohoto koše zatím nedokázali zaujmout. To platí pro MARCA AURELIA (Stormy River), AUTORA (Authorized) a puncu průměrnosti se zatím nezbavil ani pátý z Ceny trojročných žrebcov SARAS (Hurricane Run).

Prakticky žádnou radost se svými tříletými zatím nezažila stáj BORS Břeclav, která letos žádného následníka Rocky of Gracie prostě nemá. Klisnu SUNSHINE OF GRACIE (Motivator) i ORATORY DAVISE (Oratorio) by na mítinku Turf gala musela pokropit koňská dávka živé vody, aby setrvali mezi uchazeči modré stuhy.

KOŠ 2 – IMPORTY PŘED KLASICKOU SEZÓNOU

ALWAYS ON SUNDAY (FR) Monte Negro F. Holčák
BATHYRHON (GER) Avaz Ismoilov A. Šavujev
MISTER AVIATION (IRE) Monte Negro F. Holčák
MISTER WESTMINSTER (GB) Spedition Zavřel J. Váňa
REGLISSE (IRE) Dr. Charvát T. Šatra

Bez dlouhých vytáček – tohle je koš favoritů. MISTER WESTMINSTER (Hurricane Run) loni jako svěřenec Saschy Smrczeka hned při debutu vyhrál dražební dostih v Düsseldorfu a na sklonku sezóny finišoval sedmý v grupě 3. Po přechodu k Josefu Váňovi se potýkal se zdravotními problémy, ve Velké jarní ceně nicméně zaujal druhým místem i vytrvaleckým projevem. Majitel Josef Zavřel možná stojí před nejnapínavějšími dostihovými týdny svého života.

Dalším skloňovaným koněm je BATHYRHON (Monsun) ze stáje Avaz Ismoilov, jehož ambice ve zkratce shrnují loňská přihláška do irského derby i čerstvější nominace do Velké ceny Berlína a Ceny vítězného oblouku. Nádherně stavěný hřebec v dubnu porazil na 1800 metrů ve velkém stylu koně jako Barateus nebo Ley Percy, v Memoriálu dr. Frankenbergera však po špatném průběhu přibrzdil euforii druhým místem a přiměl Arslangireje Šavujeva k dlouhému zamyšlení o taktických variantách pro derby.

Jiří Posád ze stáje Monte Negro po loňském úspěchu s Kadynym posílil své aktivity. Z jeho dua se jeví být zajímavější ALWAYS ON SUNDAY (Sunday Break), která na rozdíl od většiny soupeřů jasně prokázal vytrvalecké vlohy. Už jako dvouletý si na francouzských drahách Angers a Durtal vyzkoušel 2000 metrů a jednou dokonce vyhrál. Letos při jediném startu "v kroku" zdolal na stejné distanci soupeře v bratislavské "dvojce“. MISTER AVIATION (Montjeu) si přivezl z Irska pět umístění a rating 85. Ve Velké jarní ceně absolvoval se stínidly a ze špice dostih, který o jeho ambicích neřekl zhola nic.

Pokud bychom striktně hodnotili dosavadní kariéru, zdaleka nejúspěšnější domácí akvizicí je bělka REGLISSE (Verglas), další z irských akvizic Jiřího Charváta. Do Česka přijela s vizitkou dvou umístění v grupě 3 a ratingem 95, po mimořádně těžké sezóně ale sbírala síly déle než je obvyklé a k tuzemskému debutu vyběhne až ve Velké červnové ceně. Pokud realizační tým bude chtít startovat v derby, přepočet irského ratingu by měl bohatě stačit.

KOŠ 3 – DEBUTANTI

AL BUSTAN (IRE) Lokotrans E. Kotáb
FOUAD CHAMPION (FR) YOKO Z. Koplík
MAXIMILLION (GER) YOKO Z. Koplík

V kategorii koní, kteří zahájili kariéru až letos, tentokrát nebudeme svědky žádných spektakulárních akcí typu Solini. Většina "neprobuzených" tříletých postupně ze seznamu zmizela, zbylá trojice už dokázala své kariéry s různým úspěchem rozběhnout. Nejzajímavěji se jeví AL BUSTAN (Medecis), polobratr druhého z předloňského derby Avereho se stejným realizačním týmem Eduard Kotáb / Lokotrans. Po dubnovém seznámení s dostihovým ruchem finišoval pátý v Memoriálu dr. Frankenbergera a Václav Janáček o něm mluvil jako o potenciálním talentu. Aby měl jisté místo ve startovních boxech derby, musí dobře zaběhnout poslední trial.

Zbývající dvojice patří stáji Yoko, vykazuje minimum zkušeností a před několika týdny změnila trenéra. Francouz FOUAD CHAMPION (Shirocco) zatím porazil jediného koně a k druhému startu kariéry míří do Starohájskeho kritéria v rámci Turf gala. MAXIMILLION (Kallisto) stál v Baden Badenu jen 2400 eur a dosud ničím nenaznačil, že by se mohl měřit se špičkou ročníku.

KOŠ 4 - CIZINCI

ALCAEUS (GB) Ne'er Do Wells IV M. Prescott
DALILAR (USA) Aga Khan A. de Royer Dupre
DISPOUR (IRE) Aga Khan M. Delzangles
KAROV (IRE) EMOP Z. Kubovičová
MARKAMI (FR) Aga Khan A. de Royer Dupre
RAYAK (IRE) Aga Khan A. de Royer Dupre
RHEINGOLDRING (GER) UMC Z. Kubovičová
STARISSIME (FR) Sauque F. Ch. Ferland

Jediné relevantní zahraniční přihlášky jsou tradičně ze Slovenska. Zuzana Kubovičová tentokrát nesměřuje do Prahy svou největší hvězdu Legionara, nýbrž pozvolna zrajícího KAROVA (Medicean) ze stáje EMOP, trpělivě sbírajícího umístění z bratislavských vrcholů tříletých koní. Loňský vítěz z Ebreichsdorfu RHEINGOLDRING (Samum) v aktuální sezóně ještě neběhal a tím ze skupiny uchazečů odpadá.

Ačkoli cizinci ze západní Evropy už několik let České derby vynechávají, přihlášky stále posílají v hojném počtu. Největší smršť – 9 koní – v zimě přišla z centrály Aga Khana. Jeho dvorní trenéři Michel Delzangles a Alain de Royer Dupré přihlásili řadu debutantů, kteří posbírali přihlášky také do britského, francouzského nebo švýcarského derby. Někteří zůstali na listině přihlášených i po květnovém škrtání, žádný ale na sebe výrazněji neupozornil.

Nejlepší z nich RAYAK (Invincible Spirit) zaznamenal na jaře dvě umístění v Saind-Cloud a Longchamp, po kterých se chystá do kategorie Course D. DISPOUR (Monsun) se může pochlubit čtvrtým místem ze Chantilly, MARKAMI (Medicean) má na kontě páté místo z Argentanu a DALILAR (Dynaformer) se teprve chystá debutovat. Jediný Francouz, který nehájí barvy Aga Khana, STARISSIME (Dylan Thomas) měl sice nejvyšší cíle, dosud však dokázal bodovat jen v Bordeaux.

Už několik let hlásí své koně také Sir Mark Prescott, který se údajně měl nechat slyšet, že by někdy rád koně do Prahy poslal, ale nikdy k tomu nedošlo. ALCAEUS (Hernando) před týdnem vyhrál při svém letošním debutu handicap Cl. 6 na 2000 metrů v Redcaru a pro příští dny vlastní přihlášky v Hamiltonu, Lingfieldu a Chepstow, což spolu s ratingem 63 nijak nenasvědčuje extravagantní cestě do střední Evropy.