24. června 2013

15 minut po doběhu: A příští rok zase!

Radost, euforie a satisfakce. Pocity vítězů derby jsou už mnoho desítek let stejné. V těch opojných chvílích, kdy člověku na několik okamžiku leží celý turf u nohou, dokáže jen málokdo formulovat přesně a věcně. Patnáct minut po doběhu totiž nejsou na prvním místě fakta, nýbrž emoce. Když František Holčák a Jiří Posád spěchali cílovou rovinou, aby přivítali svého derby-vítěze Mistera Aviationa s žokejem Jánem Havlíkem, ještě doznívalo na tribunách překvapení odpovídající hnědákovu kursu 16:1, ale Valaši byli ve svém živlu. Mávali divákům, dirigovali ovace a po několika minutách došlo po předání cen dokonce k improvizovanému projevu z pódia. Čirá radost odrážela rekordní zápis – František Holčák vyhrál jako první trenér v historii sedmé derby, potřeboval na to rovných jednadvacet let. A už podruhé to bylo s koněm v barvách Posádovy stáje Monte Negro.

Měli jste v dostihu horkého favorita, ale nakonec jste vyhrál s outsiderem. Divili jste se, že sázející Mister Aviationa tak podcenili? 

František Holčák: Určitě ho podcenili, ale překvapení jsme i my. Je pravda, že v práci byl trošku lepší Always On Sunday a my jsme mu taky věřili. Dnes to však nebyl on, něco se mu dnes nelíbilo. Naštěstí se excelentní koník udělal i z Mistera Aviationa. Když jsme ho vybírali, řekl jsem panu Posádovi: Toho mi kup a já ho o třídu zvednu. Na ježdění je trochu drzejší, ale Ján Havlík to dnes udělal velmi procítěně a zajel derby úplně bezchybně.

Vstup Mistera Aviationa na českou scénu byl všechno jiné než snadný. Nevyšla mu Velká jarní cena, zároveň jste řešili i zdravotní problém.

František Holčák: Měl bradavici na poměrně nebezpečném místě, ale výrazně nám pomohl tým doktora Žerta z Brna. Irové se toho evidentně báli, ale nakonec ho nebylo třeba operovat. Všechno se podařilo, majitel se každý den na koníka jezdil dívat do stáje. Někdy to byly strašné stresy, ale dopadlo to dobře a jsme šťastní, že máme takové koně.

Majiteli se teď asi bude hůř hledat motivace, když dva roky za sebou koupil derby-vítěze?

Jiří Posád: Musíte vidět, pro koho takového koně kupujete a komu ho svěříte. Když ho svěříte tady Frantovi, tak jedete na derby třeba i do Mostu. Sice trochu s obavami, ale i ambicemi, protože ti koně byli stoprocentně připraveni. Koupit vhodného koně je jedna věc, ale důležité je dát ho do správné stáje. Mister Aviation stál pár šestek a dnes vyhrál derby.

Vy jste to ale tentokrát udělali jinak. Loni jste měli nejdražšího koně v poli, teď jste koupili dva, kteří dohromady stáli asi méně než Kadyny.

Jiří Posád: Je to tak a příští rok to zase uděláme jinak, musíme soupeře trochu zmást. Tím ale nemyslím, že bychom měli kupovat tři koně. Víte, já su greenhorn a u Franty jsem dva a půl roku. Koním moc nerozumím, jen chodím za trenérem jako ocásek a snažím se mu splnit, co mi řekne. Příští rok Franta vymyslí zase něco jiného. Pokusíme se najít dalšího vhodného koně a budeme se snažit dál. My dva s Frantou jsme sice už takoví veteráni a budeme pomalu dožívat, ale Radek Holčák jde zdatně v tátových šlépějích. Ať si sáhnou na úspěch i mladí.

František Holčák: Pan Posád to myslí dobře, náš vztah je postaven na dokonalé důvěře. Vždycky říkám: Jirko, není třeba, abys věděl o všem ve stáji, ale všechno je čisté víno. On se na nás chodí dívat a my pracujeme, jak to máme naplánované. Koně utíkají rychle dvakrát v týdnu a zbytek je relaxace. A Jirkovi udělali už kupu radosti.

Mister Aviation je valach, takže tradiční odveta se soupeři ve Slovenském derby odpadá.

František Holčák: Bohužel, ale s Always On Sunday bychom do Bratislavy rádi jeli. Mister Aviation si může odpočinout, ať si to pan majitel stihne vychutnat. Pak mu najdeme ještě vhodný dostih, ale určitě nebudeme tlačit na pilu, proč koníka honit.

Počítám, že se ve Velkých Karlovicích bude mohutně slavit. Budou oslavy odpovídat tomu, že jste jediný sedminásobný vítěz derby?

František Holčák: Už mám také své roky, ale oslava být musí. Myslím si, že kdo má naše koníčky rád a kdo nám fandí, může přijít na skleničku.