16. června 2013

Derby hitparáda: 10 ostře sledovaných


Tipování letošního derby se více než kdykoli předtím podobá sportce. Po zrušení Velké červnové ceny zůstává otevřeno příliš mnoho otázek na to, aby se dala zodpovědně analyzovat situace a příklon ke konkrétním favoritům bude ve větší míře věcí intuice, osobních preferencí a hledání nenápadných indicií. Je to dobře cítit i na dostihové scéně mezi samotnými jezdci a trenéry, kde se přikládá velká váha "faktoru Most" a pod jeho tíhou se připouštějí a probírají výsledkové varianty, které by za normálních okolností v Chuchli asi byly ze stolu. Derby-zápisník v předchozích letech průběžně přinášel autorův osobní žebříček derby-koní, který se dvakrát nebo třikrát za jaro upravoval. Letos přichází až s jeho definitivní variantou týden před startem a z obvyklých šestnácti koní ji pro lepší přehlednost zkrátil na deset. Což se ukázalo být v současné situaci jako nečekaná výzva, neboť kandidátů na dobrý výsledek je více, a tak bylo nutné vyřadit dva, tři koně, kteří můžou příští neděli v Mostě klidně zazářit. Nechtělo se mi však upravovat pravidla hry – žebříček nemá zachycovat domnělé pořadí, nýbrž je hitparádou derbystů podle odhadu jejich šance na vavřínový věnec. A jako každý subjektivní výběr je samozřejmě diskutabilní – přiznávám, že stejně dobře by v tomto pořadí mohla figurovat chybějící jména Ley Percy, Beryaska, Little Rakti, Absolyut či Taggerton.

1. MISTER WESTMINSTER (Hurricane Run), Spedition Zavřel
Jedničku 93. Českého derby spatřuje zápisník ve svěřenci Josefa Váni, i když právě na jeho příkladu je dobře vidět ošemetnost letošního ročníku. Ač jej považujeme za třídového vytrvalce, na české půdě to zatím neměl možnost prokázat. Druhé místo na těžké půdě ve Velké jarní ceně ale naznačilo mnohé. Pokud v práci nedošlo k nečekaným událostem, měl by být hlavním favoritem. Vysokou třídu Mister Westminster demonstroval už jako dvouletý v Německu, při jediném českém startu navíc ukázal obratnost, která by se mu měla hodit i na mosteckém "kopečku".

2. ALWAYS ON SUNDAY (Sunday Break), Monte Negro
Trpělivě chystaný vytrvalec se představí na české půdě poprvé, ani tady není o distančních preferencích pochyb. V květnu se rozcvičil lehkým vítězstvím v Bratislavě, a když přišel o možnost srovnání s českou elitou, na poslední chvíli se proběhl v rakouském Vederemo-Rennen. Tam Always On Sunday ukázal potenciální silnou stránku (dál půjde nahoru), ale i slabinu (jezdec musí dobře načasovat nástup, jinak je zle). Jisté každopádně je, že František Holčák touží po rekordním sedmém vítězství v derby a že má k tomu dobře nazbrojeno.

3. TALAR (Whipper), GM Electronic
Aktuálně nejvýše hodnocený tříletek a vítěz Velké jarní ceny se na derby připravuje v poklidu doma v Bošovicích. Jeho realizační tým na rozdíl od většiny soupeřů nepočítal s přípravným startem v posledním trialu, což může být jeho výhoda. Ačkoli je Talar synem plemeníka Whippera, vytrvalecké indicie najdeme na mateřské straně původu a také  projev v jediném českém startu dává naději. Navzdory "faktoru Most" je s ním třeba počítat – k velké zlosti ortodoxních turfmanů, neboť klasický vítěz Talar je valachem. Derby-zápisník v příštích dnech podrobně vylíčí, proč.

4. BATHYRHON (Monsun), Avaz Ismoilov
V dubnové verzi tohoto žebříčku by trůnil na prvním místě. Svěřenec Arslangireje Šavujeva totiž zjara nadchl nejen svým exteriérem, ale i demolici koní jako Barateus a Ley Percy v dubnové „dvojce“ na 1800 metrů. Mluvilo se o něm jako o potenciálním novém Darsalamovi a vysoké mínění realizačního týmu o své hvězdě nejlépe dokládají přihlášky do Velké ceny Berlína a Ceny vítězného oblouku. V dostizích to ale tak snadné bývá jen málokdy a také Bathyrhon ukázal, že cesta k případnému úspěchu v derby bude klikatější. V Memoriálu dr. Frankenbergera byl po špatném průběhu dostihu poražen a do Velké červnové ceny nastoupit nemohl, takže se do poslední chvíle třásl o místo na startovní listině. Teď musí syn Monsuna zaplašit určité pochybnosti o své použitelnosti na 2400 metrů a ukázat, zda dokáže absolvovat dostih v poli a přijít koncem, jak si to už v květnu přál Arslangirej Šavujev.

5. REGLISSE (Verglas), Dr. Charvát
Velká neznámá letošního derby, která v podobných přehledech jako tento figuruje hlavně z důvodu "co kdyby". Jisté je, že Reglisse ukázala ve dvou letech vysokou třídu, dvakrát se umístila v grupě 3 a celkem čtyřikrát se umístila na tabuli v dostizích "black type", což je pro většinu tuzemské plnokrevné populace stále nedosažitelná meta. Po importu do České republiky se ale záhy ukázalo, že si namáhavá loňská kariéra vybrala svou daň a klisna podle trenéra Šatry nebyla v dubnu ani květnu v dostatečné kondici, aby mohla vyběhnout. Po zrušení Velké červnové ceny debutuje přímo v derby, kde čistě podle dvouleté kariéry a ratingu 95 papírově zaujímá první místo, ale absence startu v nohou i subtilní konstituce jsou hlavními argumenty "proti". Na druhou stranu je pravda, že jsme v minulosti už viděli vyhrát v derby šestnáctiletou dívku a řadu dalších nečekaných výsledků. Někteří zasvěcení se shodují, že právě Reglisse by mohla patřit k těm, kterým nahraje "faktor Most".

6. MAESTRO QUERCUS (Shamardal), Dr. Charvát
Pokud je Dr. Charvát na dostihové scéně Spartou, tak Maestro Quercus je jejím Řepkou. I on má v práci na kontě různé "blikance" a chvílemi se s ním vychází jen velmi těžko. Na dráze ale ukázal potenciál už na podzim, když finišoval druhý v Karpatské ceně. Letos na jaře příliš neuchvacoval v paddocku, ale pokaždé předvedl dobrý progres a při obou čtvrtých místech v Memoriálu profesora Michala i Velké jarní ceně v závěru přidával. Otázkou zůstává, zda mu při sprinterském původu přijde k duhu prodloužení distance a také ohledně své třídy ještě musí dát pádnější odpověď.

7. MISTER AVIATION (Montjeu), Monte Negro
Další valach v poli nemusí být nutně dvojkou stáje Monte Negro, jeho vstup do sezóny byl ale klikatější než v případě stájového kolegy Always On Sunday. Ve Velké jarní ceně se prezentoval jako nervózní kůň ve stínidlech, kterého jezdec neudržel, vydatně se podílel na udávání tempa a pak ukázkově zhasnul. Ve Starohájském kritériu se ale rehabilitoval – tentokrát dostal průběh pro vytrvalce a závěrečným útokem si doběhl pro druhé místo. O distančních schopnostech tady není třeba pochybovat, zbývá vyřešit otázku reálné třídy.

8. RABBIT MOTIVMAN (Motivator), Rabbit Trhový Štěpánov
Stáj Rabbit Trhový Štěpánov si před sezónou rozdělila koně směřující do různých klasických dostihů a Rabbit Motivman původní jedničkou pro derby nebyl, což po triumfu na 1400 metrů zdánlivě potvrdil neúspěchem ve Velké jarní ceně. Prokázal ale jednoznačně největší třídu a po dobrém výkonu na 2000 metrech v Mostě není důvod, proč to v derby nezkusit. Pro šance svěřence Allana Petrlíka bude klíčové, jak ho jezdec dokáže udržet a zda po startu budou ještě další zájemci o diktování tempa, jak se to stalo při posledním startu v Mostě. Pokud se v první polovině zbytečně nevysílí, může hrát roli i v závěru.

9. BARATEUS (Barathea), Stanislav Chudáček
Dva koně posílají do derby rodina Vocáskových a majitel Stanislav Chudáček, Barateus se zdá být tím lepším a třídovějším. Ve špičce ročníku se silný valach pohybuje už od loňského podzimu, byť po svém debutu už další vítězství nepřidal. V dubnu se umístil na 1800 metrech, v nabité Velké jarní ceně bral páté místo, poměrně daleko (6 1/2 délky) od vítěze. Problémem může být vytrvalost, oba rodiče byli mílaři a u samotného Barateuse nám měřítko zatím schází, byť realizační tým zůstává optimistický.

10. TOZAN (Great Journey), Red Rebels
Jeden z nejmenších účastníků derby v zimní přestávce nevyrostl, ale nic neztratil ani ze své třídy. Vítěz rakouského Henckelova memoriálu i letos běhal v Ebreichsdorfu a vytěžil třetí místa v klasickém Trial Stakes a Vederemo-Rennen. V obou startech udělal trenérovi Radkovi Holčákovi radost, i tady jsou ale určité pochybnosti o tom, zda bělouš prostojí 2400 metrů. Prozatím naznačoval, že jeho strop bude podobně jako u otce kolem dvou kilometrů. "Rito" úřadujícího šampióna Jaromíra Šafáře přesto nelze podceňovat a stáj Red Rebels jde do derby s většími šancemi než před dvěma lety, kdy na poslední chvíli importovala z Irska dvojici Nucals Star a Frozen Frontier.