19. června 2014

72 hodin před derby: Pět malých zpráv

Ve čtvrtek odpoledne, přesně tři dny před startem 94. Českého derby, jsou v éteru čtyři zásadní zprávy, a jednu malou k nim přidává ještě zápisník.

1) V Praze stále neprší. Ať se dívám sebelépe, po dešti ani stopa. Chuchle zavlažuje, trenéři minimálně poloviny derby-kandidátů se začali modlit. (aktualizace 23:43 - trošku začalo kapat!)

2) Bývalý irský žákovský šampión Patrick Cosgrave v neděli nepřiletí. Jeho dubajský distanc totiž mimo Velkou Británii platí, a tak trenér Arslangirej Šavujev musel na svého Vainakha povolat náhradního jezdce. Agenti mu vybrali britského světoběžníka Roberta Havlina, na něhož měla před třemi lety po Lysyanově derby těžké srdce Helena Blažková. Detaily TADY a ZDE.

3) Do role prvního favorita se těsně posunul Honzik Chipera, jehož kurs dva dny po zveřejnění nabídky sázkové kanceláře Betino klesl ze 4: 1 na 3:1. Cheeky Chappie zůstává na svých 3,5:1, naopak další kůň z Velkých Karlovic New Attack spadl z 20 na 14:1. Mírně nahoru šli Buonarroti (z 6 na 7,7:1) a Jambul (z 8 na 8,5:1).

4) Na stránkách Jockey Clubu se objevilo upozornění, které si obvykle spojujeme spíše s Bratislavou: "Žádáme všechny trenéry, majitele, novináře a funkcionáře, aby pro nedělní dostihové odpoledne zvolili oděv, korespondující s významem a prestiží vrcholného klasického dne sezóny. Osobám, které nebudou dostatečně vhodně společensky oblečeny, nebude umožněn vstup do paddocku, ani na ceremoniály předání čestných cen..." Podle informací zápisníku je to důsledek rozčarování pražského pořadatele z jednoho konkrétního předávacího ceremoniálu, který se odehrál na cestě k derby. I proto Petr Drahoš identickou prosbu rozeslal na obsáhlý mailing list z dostihového prostředí. Autor zápisníku k tomu poznamenává, že je na neděli připraven nový oblek a ostuda tedy nehrozí.

5) Malá douška na závěr: Derby-zápisník do neděle ještě přinese dva zajímavé příběhy a osobní hitparádu derbystů.

Tom Sawyer a Huckleberry Finn - chuchelská verze.