19. června 2007

Blue Coral: nesmí být hluboko

Člověk by ho skoro přehlédl, když tento tmavý hnědák pochoduje v zástupu tréninkových kolegů na kolotoči v centrále Mlýnce na Karlovarsku. Ale je to skutečně on: Blue Coral. Nákup za sedm miliónů korun, klasický vítěz z Ebreichsdorfu, třetí z drážďanského listed a v tuto chvíli asi největší domácí favorit Českého derby. Hřebec v majetku Jiřího Charváta včera ráno absolvoval poslední rychlou práci před dnem D. V jeho sedle byl jako obvykle sám trenér Josef Váňa a jako tréninkový partner mu posloužil pětiletý Night Express.


Bylo trochu pod mrakem a padal drobný déšť, když se na horizontu před kopcem Vladař objevila dvojice cválajících koní. Zatímco žokej Bartoš polského tempaře Night Expresse důrazně jezdil rukama, Váňa na Blue Coralovi seděl v klidu. Tréninková dráha, ležící hned vedle stájí v Mlýncích, měří asi 800 metrů a vede do kopce. Koně si po úvodním rovném úseku musí poradit nejprve s vlnitým terénem a potom je čeká regulérní ostré stoupání. "Je to trochu specifické a hlavně do kopce, takže bych tomu ani nechtěl říkat derby-galop. Od rychlých prací na klasickém oválu se to přece jen dost lišilo," řekl trenér. "Blue Coral šel naplno, ale Night Express mu nestačil. Vzhledem k počasí také byla hlubší dráha."

Hřebec působil dobrým dojmem, diskutované problémy z květnové Velké jarní ceny se zdají být definitivně zapomenuty. Před derby demonstroval své kvality především třetím místem v Drážďanech, kde dokázal na úrovni listed konkurovat koním s německým handicapem kolem 90 kg. O jeho vysoké třídě není pochyb a Blue Coral svou dominanci pravidelně dokazuje také v tréninku, kde poráží i špičkové koně mimo svou distanci. "Takový kůň jako Blue Coral tady ještě nebyl. Já mu stoprocentně věřím, Jirka Palík ho zná tak dobře, že odhadne odpovídající taktiku a nemělo by mu nic stát v cestě," řekl stájový jezdec Josef Bartoš, pro něhož je účast v derby vzhledem k problémům s váhou zřejmě již uzavřenou kapitolou.

Blue Coral byl původně zakoupen ve dvou letech za nezveřejněnou sumu, kupní cenu v oblasti sedmi miliónů korun prozradil majitel Jiří Charvát až na jaře v televizní talkshow Karla Šípa. Hřebcovým stálým jezdcem v dostizích byl na jaře Jiří Palík a ten zůstává v sedle i nadále, přestože majitel chvilkově uvažoval o ostrovní posile typu Martina Dwyera.
I když na náhodného pozorovatele včerejšího dění v Mlýncích mohl Blue Coral působit jako velmi klidný kůň, Josef Váňa jej charakterizuje trochu jinak: "Když byl před Velkou jarní cenou vyproštěn z boxu a ocitl se na dráze sám bez jezdce, k překvapení mnohých neutekl a v klidu se vrátil zpět. Tohle slušné chování je třeba vnímat hlavně jako následek toho, v jakém stavu se tehdy nacházel. Praštil se do hlavy tak, že moc nevěděl, co dělá. On je to jinak impulzivní koník a docela si v práci potáhne."

Jestliže třída Blue Corala je bez diskusí a kůň přesto v řadě hovorů turfmanů před derby nefiguruje nutně jako největší kandidát na vítězství, je to dáno přetrvávajícími pochybnostmi o jeho použitelnosti na derby-distanci 2400 metrů. V Drážďanech sice zvládl imponujícím způsobem 2200 metrů a Palík s Váňou po tomto výkonu viděli jeho šance na derby-distanci pozitivně, podle mnohých pozorovatelů může být oněch 200 metrů navíc obtížnějším problémem, než se na první pohled zdá. "Tohle derby asi bude spíš o třídě než o vytrvalosti," krčí rameny Váňa. „I Jirka Palík říkal, že je to podle něj kůň do 2000 metrů, bude ale hodně záležet na průběhu dostihu a také na půdě. Pokud bude podklad hluboký, bude to mít Blue Coral těžší..."

Navzdory řečenému se centrála Mlýnce/Bohuslav, odkud vzešli derby-vítězové Poderoso a Ready for Life, staví k nadcházejícímu vrcholu optimisticky. Všechny podstatné dostihové i tréninkové zkoušky už má Blue Coral za sebou a nyní nezbývá, než čekat na neděli. Ohledně soupeřů se Váňovci dívají se starostí spíše do Německa. "Těžko se bavit o našich koních, protože to pole je podle mého názoru vyrovnané, bez větších individualit. Docela se bojím dohlášeného koně od pana Steinmetze, který sice běhal ve Francii na menší dráze, ale je prověřený vytrvalec a distance by neměla dělat problémy ani Perdonovi od trenéra Wöhlera..." uzavírá Váňa.