25. června 2007

Derby očima zúčastněných

Několik málo okamžiků po derby. Adrenalin pomalu klesá, napětí opadá a většina zapeklitých otazníků je vyřešena. Zaplněné závodiště tleská novému derby-vítězi, vše se najednou zdá být jasné. Vážnice je jedním velkým průchodem. Korzují zde zúčastnění jezdci, trenéři i majitelé, vášnivě se diskutuje a skládají se dohromady sklíčka právě odběhnutého dostihu. Velké analýzy teprve přijdou, většina přítomných ještě trochu tápe a sbírá potřebné základní informace. Ovzduší je plné dohadů a prvních dojmů. V této atmosféře jsem chvatně sbíral hlasy účastníků letošního derby. Snažil jsem se, abych ke každému startujícímu koni měl alespoň jednu výpověď jeho trenéra, jezdce nebo majitele. Nebylo to jednoduché - ne všechny jsem v tom shonu zastihl, některé jsem "honil" ještě kvečeru. Přesto se mi nakonec tu autentickou mozaiku podařilo složit. Zveřejňuji ji ještě dříve než hlavní reportáž, neboť s ní čtenář na rozdíl od mého autorského textu může naložit dle libosti a věnovat pozornost jen těm výpovědím, které jej zajímají především.

Paul Eddery - žokej Medea: „Dostih se pro mě nevyvíjel špatně, ale úplně bezproblémové to nebylo. V úvodní fázi jsem chtěl být trochu blíž čelu, ale tempo bylo dost rychlé a po první zatáčce jsem byl docela spokojený s naší pozicí. Medeo je velký a ještě stále zelený, necválal úplně lehce a chvílemi jsem ho musel žádat o zrychlení. Jakmile jsme se ale dostali do závěrečného oblouku, začal jsem mít opravdu dobrý pocit. Od chvíle, kdy se mi otevřela mezera k průniku dopředu, to bylo snadné vítězství. Hřebec pořádně akceleroval a nedal ostatním šanci. Myslím si, že patří k nejtřídovějším koním, které jsem tady v posledních letech jezdil, zcela určitě. Samozřejmě je to ještě pořád malé dítě, ale má značné schopnosti. Dokáže výborně zrychlit, spolupracuje. Dnes podal opravdu dobrý výkon a jsem přesvědčen, že v příštím běhání se bude dále zlepšovat."

Arslangirej Šavujev - trenér Medea: „Všechno dnes běželo na sto procent. Že by to mohlo vyjít, jsem začal tušit už tak před třemi dny. Medeo ukazoval v práci rezervy - jaké, to vědí jen Resulov s Kobzarevem. Musí se s ním opatrně, je to květnový koník a stále ještě takové děťátko, potřebuje dozrát. Připravoval jsem ho na jaře opatrně, Monsun dává pozdní koně. Pro nás by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby bylo derby v srpnu a ještě lépe v listopadu. Ale pokud mám říci, co bylo dnes hlavním klíčem k úspěchu, tak nesporně třída koně a také to, že dráha byla opravdu v dobrém stavu. V cílové rovině jsem křičel, moc křičel. Zítra asi nebudu moci mluvit, ale jak člověk při takovém dostihu jako derby nemá povzbuzovat? Majitel plánuje oslavy někde v Praze, ale já bych nejraději jel domů a hodně odpočíval. A také se podíval na video - ještě jsem ani neměl čas pořádně se na ten dostih podívat... Majitel Ardak Amirkulov teď točí velký film a jeho program je hodně našponovaný, včera přijel a zítra odjíždí, pro cestu do Prahy se rozhodl na poslední chvíli. Medea do dneška neviděl v akci, tak se mu ta daleká cesta opravdu vyplatila. Medeo bude minimálně měsíc odpočívat, pak mu možná najdeme dva dostihy... Samozřejmě se mě teď lidé ptají, zda bych ho mohl srovnat s Darsalamem, ale to je opravdu hodně předčasné. V tréninku už spolu šli, ale jen takovou lehkou práci."

Jan Rája - žokej Charleyho: „Kdybych skončil druhý o půl délky za vítězem, určitě by mě to mrzelo, ale Medeo vyhrál jistě o čtyři délky. To vítězství bylo jednoznačné a dnes jsme opravdu prohráli s lepším koněm. Tempo dostihu nám vyhovovalo a Charley ukázal, že tu vytrvalost i sílu v závěru má. A také svým výkonem naznačil, že i valaši mají v Českém derby co dělat. Byl výborně připravený a já jsem šťastný i za to druhé místo."

Josef Váňa - trenér Charleyho a Blue Corala: „Charley a Blue Coral v dostihu seděli optimálně, jednu chvíli byli třetí a čtvrtý, tak jsem si to představoval. Všechno šlo dobře, ale jak zatočili do cílové roviny, Charley podle mě vyrazil hodně brzy, ale to můžu já těžko posoudit, protože jsem na tom koni neseděl a Honza Rája to asi cítil dobře. U Blue Corala jsem v posledních dvou stech metrech viděl, že to není cválání, ale hrabání. Chvíli jsem si říkal, že uhájí aspoň páté peníze, nepodařilo se. S Charleym je určitě spokojenost, i když si člověk říká, že už to mohl vyhrát, když to měl tak dobře rozjeté... Medeo ale přišel s finišem a opravdu cválal úžasně. Je vidět, že ten kůň zrál dostih od dostihu, Eddery ho rozhoupal úžasně. Asi budeme muset příští rok koupit nějakého potomka Monsuna... Blue Corala kromě distance zastavily hlavně šimbajny. Chladili jsme to a myslel jsem, že bude dobře, ale nebylo tak měkko, jak jsem si představoval. Co se týká budoucnosti obou koní, Charley velice dobře skáče a prostojí každou distanci, tak ten to má jasné. Myslím si, že držet vytrvalce celou sezónu kvůli jednomu, dvěma dostihům není úplně to pravé a pro St. Leger mám doma schovaného ještě jednoho lepšího koně. S Blue Coralem musíme počkat, až odezní šimbajny a přihlásit ho do nějaké grupy tři nebo eventuálně listed v Německu a zkusit to na distanci do 2000 metrů.

Umberto Rispoli - žokej Esparanta: „Neměl jsem dobrý dostih, v oblouku byla tlačenice a měl jsem málo prostoru k útoku. Dobří koně, špatný dostih."

Horst Steinmetz - trenér Esparanta: "Bohužel nám absolutně nevyšel průběh dostihu, Esparanto neměl potřebný klid na cválání a naopak se zapletl do kolizí. V opačném případě bychom zvítězili, o tom jsem přesvědčen. V Praze jsem poprvé a závodiště se mi moc líbí, dráha je velká a férová."

Rastislav Juráček - žokej Shamana: „Myslím si, že kdyby to bylo dnes o dvě stě metrů kratší, tak byl Shaman druhý. S tempem jsme žádné problémy neměli, měl jsem celou dobu dobrý pocit a jak jsme přišli do cílové roviny, šlo to skvěle. Utíkal moc dobře, čtvrté místo v Českém derby je pro koně domácího chovu dobrá vizitka. Měl jsem dnes jezdit grupový dostih a listed v Hamburku, ale dal jsem přednost Českému derby a jsem moc spokojený, dobře jsem se svezl. Tempo bylo dobré, žádný problém jsme s ním neměli. Co se týká Shamanových přetřásaných problémů s kopytem a údajného pracovního výpadku, nijak se to v dostihu neprojevilo. Já jako žokej jsem každopádně z jeho výkonu žádné takové problémy necítil, takže byl opravdu dobře připravený. Ve Slovenském derby to bude mít proti Proud Borisovi a dalším těžké, ale uvidíme. Nechme se překvapit..."

Jaroslav Línek - žokej Terracona: „Koník podal moc dobrý výkon. Nakonec jsme stihli tabuli, ale neměl jsem úplně ideální průběh dostihu, několikrát jsem musel koně brát zpátky. Tempo nám nedělalo žádný problém, Terraconovi to vyhovovalo, jen škoda, že neměl více štěstí. Více než derby mu bude vyhovovat delší St. Leger, tam bude mít určitě slušné šance."

Luděk Mikulecký - majitel Terracona: „Máme obrovskou radost, deklaroval jsem už před týdnem, že umístění Terracona do pátého místa budeme slavit jako vítězství. Je to satisfakce, protože toho koně vídám v práci a vím, co umí. Má obrovský potenciál a srpnový St. Leger bude určitě hodně zajímavý. Terracon je pořád děcko, dnes nám dělal trochu problémy při nakládání. Nakládali jsme ho v šesti lidech, měl z toho legraci, až potom pochopil, že má nastoupit. Jeho umístění v derby při čtvrtém startu v životě vnímám jako skvělý výsledek, průběh dostihu neměl úplně ideální, ale nestěžuji si, taková je dostihová realita. Ve finiši ukázal srdce a také to, že je opravdu vytrvalcem."

Eduardo Pedroza - žokej Perdona: „Samozřejmě by bylo lepší, kdybychom skončili na dotovaném místě, tabule nám unikla jen těsně. Perdono je kůň, který musí pořád cválat, musel jsem dobře odskočit z boxů a čekal jsem, co bude. Protože se nikdo moc nechtěl chopit iniciativy, postaral jsem se o tempo sám a myslím, že to bylo správné rozhodnutí. V náš neprospěch se situace otočila až v polovině cílové roviny, kde jsme byli trochu poškozeni, musel jsem měnit stopu a to koně stálo trochu síly, už jsme nenašli ten správný rytmus. Ohledně třídy koně dnešní dostih moc neukázal, ale zastávám názor, že Perdono mezi našimi tříletými určitě nepatří mezi čtyři nejlepší, a tak jsme mu v Praze chtěli dopřát trochu lehčí úkol. Jinak jsem ale s výletem spokojený, atmosféra je tady vždycky skvělá a rád se vrátím, kdykoli budu mít zase možnost."

Andreas Wöhler - trenér Perdona: „Žokej Pedroza měl instrukce, aby si našel dobrou pozici někde vpředu. Situace se vyvinula tak, že nakonec vodil, ale tempo nebylo tak rychlé a mohl si ho podle libosti regulovat. Vyhrál kvalitní kůň, ten náš neběžel špatně. Líbilo se mi, že Perdono bojoval. Na metě 400 metrů měl kolizi, přesto se nevzdal."

Jiří Palík - žokej Blue Corala: „Měl jsem velice dobrý průběh dostihu, náš kůň dnes zůstal stát na trati 2400 metrů. Myslím si, že v takto kvalitní konkurenci je jeho optimální distance 2000 metrů. On v pořádku utíkal a s jeho výkonem jsem spokojený."

Gary Hind - žokej Magnificenta: "Dnes to nebylo dobré, po cestě jsme řešili spoustu problémů a dobrý pocit jsem měl vlastně až v závěru, kde se Magnificent trochu rozešel. Ohledně jeho kvalit a třídy dnešní dostih neukázal nic."

Čestmír Olehla, trenér Ignacia a Savignona: „Vycházel jsem z toho, že pokud některý z našich koní skončí do pátého místa, budu rád. Nakonec to nevyšlo, zůstali jsme centimetry za tabulí. Pro Ignacia začalo drama už ve startovních boxech - tradičně tam zlobil a přestože měl čtyřku, začínal dostih poslední vzadu bez kontaktu, tak jsem měl chvilku obavu, aby to neskončilo ostudou. Cílovou rovinu ale seběhl perfektně, předvedl dobrý konec a v tom chumlu koní to bylo hodně těsné. Pokud jde o Savignona, ten měl světlý moment na začátku cílové roviny, ale pak se projevilo něco, co ho bolí. Budoucnost obou koní si ještě rozmyslíme. Ignaciovi jsem sice hrozil, že půjde na proutěné překážky, ale možná ještě počkáme, i když Slovenské derby bude ještě o trochu jiné konkurenci. Bude to potřeba ještě zvážit. U Savignona rozhodne zdravotní stav, musím si ho pořádně prohlédnout."

Tomáš Lukášek - jezdec Ignacia: „Dojmy z prvního derby jsou dobré. Ignacio jde docela do ruky, zvolil jsem taktiku usadit ho na chvíli vzadu, uklidnit a pak zkusit finiš. Poměrně to vyšlo, koně došli v chumlu. Bylo to letos velmi vyrovnané derby."

Václav Janáček - žokej Wavelight Lasera: „S výkonem koně jsem velmi spokojený. Je vidět, že ještě není úplně hotový, nechtěl mi moc chodit do mezer, ale těším se na jeho budoucí kariéru. Tempo nebylo nijak pomalé, ale mohlo být i rychlejší. Dostih byl celkem regulérní, chvíli se tam kluci mačkali, ale nevím, co se stalo. Bylo to celkově pěkné a pro diváky určitě atraktivní."

Ingrid Koplíková - jezdkyně Another True Story: „Dojmy z prvního derby jsou pěkné, v takovém dostihu se jen tak do sedla nedostanu. Šla jsem na sebe a docela jsem se smála tomu, že si všichni mysleli, že budu vodit. Ale tenhle kůň by to distančně neprostál, tak jsem si sedla vzadu a v klidu jsem si cválala. Bohužel mi v rovině vybočil, což mě možná stálo páté místo. Dala jsem mu zprava bičem, on mi vletěl dost doleva, takže jsem si musela přehodit bič. Jelikož nejsem tak zkušená, dělalo mi jezdit s bičem v levé ruce docela potíže. Škoda. Kůň běžel srdcem."

Michal Lisek - trenér Lorda Silvana: „Trochu mě mrzí, že měl Lord Silvano špatný průběh. V půlce roviny ho Honza Rája a Pedroza dost zavřeli, ale s tím nic neuděláte, to jsou dostihy. Je to o štěstí a my jsme si to štěstí vybrali dřív, dnes ho měli zase jiní. Ohledně tempa nebyl žádný problém, ale potíž byla, že v půlce roviny ten kůň chtěl jít a nemohl, neměl kudy. S Jirkou Chaloupkou jsme se bavili po doběhu a myslíme si, že Lord Silvano dokáže jít i dostih na této trati a že mohl být třeba pátý. Nebude to sice super vytrvalec, ale dokáže to zvládnout. Škoda té kolize, ale šel dobře a jsem s ním spokojený."

Radek Koplík - žokej Wonder Horse: „Průběh jsem měl dobrý, Wonder Horse sice přes cestu trochu klopýtl, ale pak se rozešel. Myslím si, že šel velmi dobře. Od slovenské Velké jarní ceny neměl dostih v nohou a ten kůň ještě bude zrát, zvedat se dál s časem. Panu Šavujevovi vítězství přeji, jezdil jsem mu koně a vím, že na derby bývá dobře připraven."

René Koplík - žokej Sharpoura: „Měl jsem venkovní startovní box a ordre, že se mám dostat na pozici. Povedlo se mi to velmi dobře, měl jsem krásně čistý průběh, ale když jsem přišel do cílové roviny a pobídl koně, aby zlepšil, nic nebylo. Zdálo se mi, že špatně dýchá. Vysvětluji si to tím, že dlouho neběhal, měl pauzu, protože ho trochu bolely nohy a neměl přípravný dostih tři týdny před derby."