22. června 2007

Derby v televizi bude

Ale ne na celostátní stanici ČT2, nýbrž na digitálním sportovním kanálu ČT4. Tento fakt vyvolal mezi turfmany velké pobouření. Soudím tak alespoň podle značně popuzených reakcí na internetu. Na jedné straně plně chápu zklamání dostihových příznivců, jako člen mini-týmu, který se podílí na dostihovém vysílání České televize to ale přesto považuji jen za jeden úhel pohledu a výkřiky, že by se měla ČT stydět, za ne úplně oprávněné.

Důvodem, proč tentokrát nebude derby na druhém kanálu ČT, je zakoupení nákladných přenosových práv na mistrovství světa motocyklů. Tam jak známo letos exceluje český jezdec Lukáš Pešek, což je v motorismu bezesporu přelomová záležitost kalibru Darsalama a tato disciplína tak momentálně na sebe poutá značnou pozornost. Nebuďme tak do sebe zahledění a už si konečně jednou přiznejme: dostihy v našem prostředí jsou a asi vždycky budou minoritním sportem. Ne každá významná událost získá automaticky prostor v podobě přímého přenosu na celostátní stanici a existuje celá řada dalších odvětví, která zajímají podstatně více diváků.

Kdo tomu nevěří, nechť někdy přijde na exkurzi do velkých českých deníků a dalších médií a zeptá se lidí na klíčových řídících postech, jak důležitý jim dostihový sport připadá a proč jejich médium nepíše o dostizích častěji. Možná budete překvapeni, jak málo turfmanů v této zemi existuje a jak nadlidským úkolem je zachovat alespoň minimální příděl dostihového sportu ve sdělovacích prostředcích.

Přestože inkriminovaný vysílací čas je obsazen, televize přenáší derby alespoň na svém sportovním kanálu. Od 16:25 nabídne 70 minutový přenos, jehož součástí bude vedle derby především Zlatý pohár, dále například fragmenty některých historických ročníků jako souboj Arva - Latén v nezapomenutelném podání Miodraga Merthy. Komentátorem bude tradičně Marek Svačina, kromě reportéra Pavla Fučíka bude přítomen také Ferdinand Minařík starší v roli dostihového experta. Nasazena bude mimo jiné mobilní kamera, snímající koně a jezdce během dostihu z vnitřní dráhy.

Proces digitalizace byl zablokován komerčními stanicemi a zřejmě ještě chvíli potrvá, než se celé klubko problémů rozmotá do uspokojivé roviny, aby bylo možné digitální kanály naladit na většině území republiky. To ale nemění nic na tom, že Česká televize dnes vysílá více dostihových pořadů než kdykoli předtím. V podstatě každý druhý víkend, někdy i častěji, jsou dostihové přímé přenosy a každý týden pětadvacetiminutový magazín Turf. Pro malý počet lidí to znamená značné nasazení, štáb v současnosti jezdí na veškeré, i sebemenší provinční, mítinky. Je velmi snadné pohoršovat se nad jednorázově nepříjemnou situací. Když ale bude digitalizace v České republice konečně nastartována, začne být na onom tolik proklínaném sportovním kanále najednou tlačenice - a dostihy zde své místo už dávno budou mít.

Trochu v tomto problému platí to samé, co v každém odvětví lidské činnosti: lidé si začnou vážit různých vymožeností až v okamžiku, kdy je ztratí. Abychom nechodili daleko od dostihové tematiky, nejlépe to je vidět v sousedním Německu, kde se žánr dostihového přímého přenosu v posledních letech zcela vytratil. Derby v Hamburku - ještě před dvaceti lety televizní událost s celonárodním dosahem - se dnes nachází naprosto mimo zájem všech televizí včetně těch regionálních a tamní dostihoví příznivci se modlí alespoň za dvacetiminutovou reportáž. Jen doufám, že jednou nedopadneme podobně.