8. června 2007

Do boxů, start!

Poznáváte je? Laureat a Václav Janáček doma.
Poslední měsíc před Českým derby se každoročně dostávám do zvláštního rozpoložení. Nervozita a napětí před derby mě chytá už dlouho předtím, než se otevřou startovací boxy. Zajímá mě všechno, co se kolem dostihu o modrou stuhu šustne - jak se utváří startovní pole, kdo šanci má a kdo nikoli, kteří koně jsou vytrvalci a co si kdo o tom myslí. Někdy mi připadá, že by si turfman v tuto dobu měl vzít dovolenou a věnovat se na plný úvazek chovatelské zkoušce, jejíž název si tak rádi vypůjčují fotbalisti, hokejisti a kolektivně sportující lidé všeho druhu. Koneckonců, mnozí fotbaloví fandové si na mistrovství světa nebo evropský šampionát volno berou, není liž pravda?


Jsou to možná nejnapínavější dvě a půl minuty celého roku, předchází jim ale dlouhé měsíce a roky práce žokejů, trenérů, pracovních jezdců, ošetřovatelů i chovatelů. A spousta peněz, vynaložených dychtivými majiteli. Během několika okamžiků se mohou naplnit nebo naopak zhatit životní sny.

Letos jsem se rozhodl, že si toto období vychutnám ještě intenzivněji než v minulých letech. Založil jsem si internetový zápisník, v němž budu poslední dva týdny před Českým derby zaznamenávat všechno, co mi v souvislosti s vrcholem rovinové sezóny bude připadat zajímavé. Výraz zápisník přesně odpovídá záměrům, s nimiž tato stránka vzniká. Má sloužit nejen čtenářům, ale také autorovi. Chci si jejím prostřednictvím v následujících dnech a týdnech co nejlépe utřídit myšlenky před derby a zároveň pro svůj archiv zachytit směr, kterým se dění kolem letošního ročníku bude ubírat.

V příštích sedmi dnech budeme svědky formování startovní listiny a favoritů. Poté budou následovat obvyklé diskuse kolem jezdeckého obsazení a poslední ladění formy hlavních derby-kandidátů v tréninku, aby nakonec všechno vyvrcholilo 24. června ve Velké Chuchli.


Vedle české modré stuhy, která bude hlavní náplní mého zápisníku, se pokusím zaznamenat také obrysy dalších derby ve středoevropském regionu a stručně se vrátím také k velkému dni Frankieho Dettoriho v Epsomu. Rád bych vydržel s psaním zápisků až do 22. července, kdy se koná Slovenské derby, uzavírající každoroční derby-horečku ve střední Evropě.

Budu velmi rád, když na své cestě k derby nezůstanu sám. Můžete se ke mně přidat, pod každým článkem je možnost přidávat komentáře. Velmi uvítám vaše názory k jednotlivým koním, jezdcům a dalšímu dění i vaše odhady ohledně dalšího vývoje. Jen vás prosím, abyste zůstali v konstruktivní rovině, byli věcní a nedávali průchod svým osobním antipatiím. A nezapomeňte se podepsat. Komentáře, které mi budou připadat za hranicí slušného chování nebo účelu těchto stránek, budou mazány. O tom, zda oprávněně či nikoliv, si rozhodnu výhradně sám - koneckonců se nacházíme na mém hřišti.

Na závěr nezbývá, než popřát nám všem, aby letošní derby stálo za to a aby se svou sportovní i společenskou úrovní důstojně zařadilo k těm předchozím.

Martin