22. června 2007

I derby-tiskovka je boj

Tradičním dějištěm tiskové konference před derby je v posledních letech pražský hotel Corinthia Towers vedle magistrály u Nuselského mostu. Zástupci médií se v této výškové budově scházejí většinou ve čtvrtek před startem, jejich motivace však bývají různé. Samozřejmě jsou přítomni zástupci málo početného cechu dostihových žurnalistů, tradičně ale prohrávají vysoko na body s takzvanými "holubáři". Ano, s tím legendárním uskupením novinářů - veteránů se zarputilými výrazy, nezdolným apetitem a vytrvaleckými schopnostmi, že by Blue Coral, Lord Silvano a další mohli závidět. Letos to ale nebylo tak hrozné.

Byly doby, kdy byl sál při tiskové konferenci před derby tak přeplněn, že si člověk bezděky musel přepočítat, v kolika médiích vlastně vycházejí materiály o dostihovém sportu. Cateringový servis Corinthie Towers, dodávající velmi chutné sendviče a koláčky, byl takovým lákadlem, že si lidé se skutečným zájmem o dostihové dění téměř neměli kde sednout. V poslední době se ale něco změnilo a "holubářů" nápadně ubylo. Může za to pestřejší nabídka tiskových konferencí v hlavním městě? Znelíbilo se Holubí letce občerstvení v Corinthii? Nebo snad už nemají její členové takový hlad? Spousta otázek a možných odpovědí...

Dnes byl sál téměř poloprázdný. Pravda, nás "dostihových" tam bylo stále o dost méně než těch ostatních, ale další dějství mého památného souboje o poslední dvě deci multivitamínového džusu s velmi důrazným holubářem se nekonalo. Mluvčí závodiště Jirka Zlámaný zrekapituloval přítomným situaci v tříletém ročníku, ředitel Petr Drahoš se zavázal připravit dráhu na hodnotu 3,5 a žokej Jiří Chaloupka musel vysvětlovat, jak koně snášejí vedro (kupodivu jim vadí stejně jako nám lidem).

Náznaky zašlé holubí slávy však přesto přetrvaly. Když jsem po četných debatách o derby s kolegy a shánění dalších informací pro zápisník přece jen zabrousil ke stolu s občerstvením, ten už se jaksi neprohýbal pod těmi dobrotami jako před chvilkou. Letmo jsem si vzpomněl na to, že holubí ofenzíva začala vlastně už před tiskovkou. Ale protože mi šlo přece jen o České derby, spokojeně jsem spořádal dva zbylé chlebíčky a vydal se na cestu do redakce našich novin. Konec dobrý, všechno dobré.