23. června 2007

Sečteno a podtrženo

Tečkou dvoutýdenního intenzivního zpravodajství před derby by mělo být jeho shrnutí. Je to neuvěřitelné, ale můj derby-zápisník čítá v pátek večer před dostihem celkem 59 záznamů, denně jej v posledních dnech navštěvovaly dvě až tři stovky čtenářů a celkové číslo návštěv se vyšplhalo na 2000 týdně. Snažil jsem se psát o derby co nejseriózněji a využít ten ohromný prostor, který dnes derby neposkytnou žádné noviny na světě. Zároveň jsem se tu a tam pokusil obohatit tok vyprávění o veselejší či nevážný text. Všechny články jsou pro lepší přehlednost členěny do rubrik. Pokud si chcete vyhledat profily všech startujících, klikněte na rubriku Personálie. Mínění lidí kolem turfu zase lze najít pohromadě v rubrice Názory.

Zápisník jsem si začal vést především proto, abych si utřídil myšlenky a zlepšil přehled o letošním derby. Povedlo se? Tak napůl. Po dvoutýdenním intenzivním studiu mám pocit, že jsem získal určitý vhled do jednotlivých kariér a do startovního pole. Vidím ale do toho, jak letošní České derby dopadne? Ani v nejmenším, možná právě naopak. Tipování bude hodně obtížné a vyhrát může opravdu téměř každý, jak zdůrazňují mnozí odborníci.

Za hlavní uchazeče o vítězství považuji německého Esparanta a domácího Blue Corala. Esparantova francouzská forma naznačuje třídu, kterou sice bude muset svěřenec trenéra Steinmetze potvrdit v neděli, na papíře jej ale předurčuje k značným šancím. Blue Coral mě přesvědčil svým drážďanským výkonem. Drobné otazníky - 200 metrů navíc a obavy trenéra Váni z měkčího podkladu - jej možná staví těsně za Esparanta, ale z domácích koní pro mě zůstává favoritem číslo 1. O další místa na tabuli by se mohli poprat Magnificent, Lord Silvano a Charley, za tajný tip považuji Medea a z outsiderů budu zvědavý na výkon Terracona. Toto všechno píši při vědomí, že výsledek nakonec může tyto prognózy zcela převrátit naruby, ale takové jsou dostihy a derby zvlášť.

Jestliže mají tyto stránky určitou „kronikářskou" funkci, rozumí se samo sebou, že se pokusím podobně detailně o zpravodajství z velkého dne. Pravděpodobně až v pondělí a v úterý, neboť v neděli budu maximálně vytížen prací pro noviny a televizi (a také spolumajitelskou rolí - Satana do toho!), takže nedokážu odhadnout, jak rychle všechno zvládnu. Příští týden se také rozhodnu, zda budu se zápisky pokračovat až do Slovenského derby nebo zda s nimi pro letošek skončím a počkám zase na příští rok.

Všem čtenářům každopádně děkuji za přízeň, zachycovat předderbyovou atmosféru mě opravdu bavilo. Přeji všem zúčastněným, pořadateli a hlavně nám divákům, ať nedělní dostihy budou tak působivé jak naznačují jejich startovní listiny. A ať vyhrají ti nejlepší.