4. dubna 2008

Lucky Horse má prvního soupeře: penality

Dlouhá léta neměl pražský trenér Jaroslav Drlík koně, s nímž by mohl pomýšlet na derby. Naposled vyslal do modré stuhy napajedelského odchovance Samuila, který v roce 1998 finišoval čtvrtý. Uplynulo deset let a Drlík věří, že našel jeho nástupce. Polský hnědák Lucky Horse je přihlášen do derby i Velké jarní ceny.
Dosavadní kariéra dubnového potomka plemeníka Two-Twenty-Two je stručná a přehledná. V srpnu vyhrál debut v Karlových Varech, následně finišoval třetí v Gerschově memoriálu a stejně umístění si zopakoval i v Ceně zimního favorita. Tam sice prohrál s Addisonem a Vitulusem, ale porazil Abascase, The Storma, Ave Ransoma či Joe McArdle.

Hřebcův realizační tým na vrchol jeho dosavadní kariéry nevzpomíná úplně v dobrém. „Měl smůlu na nejvyšší startovní číslo, navíc ho soupeři vyvezli, takže šel celou dobu čtvrtou stopou. Žokej byl po dostihu naštvaný, ale podle mě to byl i tak velmi slušný výsledek," konstatuje Drlík.

Umístění na nejvyšší scéně sice katapultovalo Lucky Horse do elitní pětky generálního handicapu se známkou 81 kg, vysoký výdělek ale předznamenal určité potíže před letošní sezónou. Hnědák stáje Siam má na jaře určenou klasickou cestu přes Memoriál profesora Václava Michala a Velkou jarní cenu. V dubnové předzkoušce jej nicméně penality odsuzují k nošení 61 kg. Trenérovi se to pochopitelně nelíbí: „Některým perspektivním soupeřům budeme dávat až 3 kg, což by nemělo být. Myslím si, že v této fázi sezóny by tříletí hřebci měli nést stejnou váhu." O jezdeckém obsazení má trenér jasno, ve vrcholech roku by si přál na svém hřebci vidět Garyho Hinda.

Když člověk sleduje Lucky Horse při práci na chuchelské dráze, nabývá dojmu, že ani složitější výchozí pozice by mu nemusela bránit v setrvání mezi elitou ročníku. „Přezimoval dobře, jsem s ním spokojený. Má prostornou cvalovou akci, zaujme lehkostí pohybu. Myslím, že na dobrých koních se to pozná už podle rytmu cvalu," přemítá Drlík. „Půjde svou cestou tak, aby byl dobře připraven na Velkou jarní. A pak se uvidí - zatím vypadá, že bude vytrvalec."

Trenér přiznává, že za poslední léta je Lucky Horse jednoznačně nejlepším koněm, kterého měl ve stáji. V širším historickém měřítku je o něco zdrženlivější. „Těžko se to říká, z takového Tarana nebo Trocadera měl člověk ještě jiný pocit. Taran byl koněm, který by exceloval i dnes," přemýšlí.

Ať už dopadne cesta Lucky Horse klasickým ročníkem jakkoliv, na obstojnou slávu má zaděláno už nyní. Je totiž jediným cvalovým koněm bývalého spolumajitele sázkové kanceláře Fortuna Petra Boumy, který se jinak coby majitel věnuje výhradně klusáckému sportu.

Proto byl Lucky Horse už krátce po svém příjezdu do České republiky k vidění na barevných fotografiích v dostihovém programu Sulky. „Petr Bouma vlastně splnil dávný slib. Kdysi řekl, že si jednou dá ke mně koně do tréninku a po patnácti letech přišel s tím, že všem ostatním už sliby splnil a měl by noční můry, kdyby to nedotáhl do konce," usmívá se Drlík.