20. května 2008

Ave Ransom se rozcvičí v Badenu

Jak majitel Vojtěch Martin v dubnu řekl, tak v květnu udělal. Jeho Ave Ransom je už přes týden na přihláškách pro pařížský Prix de l'Arc de Trimphe. V sousedství jeho jména se na této listině nachází nejen další český kandidát Normen, ale prakticky kompletní elita ze západní Evropy. Vedle CK Martin Tour a Yoko najdeme v kolonce zastoupených majitelů tradiční pojmy jako Godolphin, Aga Khan, Khalid Abdullah, Michael Tabor, Georg von Ullmann a vůbec skoro každého, na koho si lze v evropském turfu vzpomenout. Samotná přihláška ale na vstup do historie nestačí. A tak jsem se zkusil poptat, co je vlastně potřeba pro říjnovou účast v Paříži udělat a co by to znamenalo pro samotného Ave Ransoma.

Pokud se chce realizační tým CK Martin Tour o účast tříletého hřebce v pařížském vrcholu skutečně pokusit, bude nutné tomuto plánu přizpůsobit celou sezónu. V její první polovině sice zůstává pro Ave Ransoma vrcholem České derby, první test západoevropských možností ale absolvuje pod svým stálým žokejem Jiřím Chaloupkou už tento čtvrtek v Baden Badenu. V tamním Iffezheimer Derby Trialu na 2000 metrů se utká se sedmi soupeři včetně do pražského derby hlášeným Ostlandem, který je s průběžným GAG 80 kg nejvýše hodnoceným Němcem na startu. Anglický účastník byl v pondělí škrtnut, a tak mezinárodní kolorit vytváří vedle Ave Ransoma ještě polský zástupce se švédským suffixem Skip the Rainbow

"Není to sice žádný zázračný dostih, ale slušný derby-trial, kam míří i koně s ambicemi pro německé derby. Bude to určitě velmi zajímavé srovnání. Od toho, jak to dopadne, se budou odvíjet další plány. Dostih je na 2000 metrů a další plánované starty budou na 2400 metrů. Kdyby byl do třetího místa, bude to velmi slušné a budu spokojen," řekl v neděli trenér Michal Lisek.

Ave Ransom se mu dosud jeví jako vytrvalec, který se může během příštích týdnů dál zlepšovat. "Jedeme do Badenu pro srovnání a aby nemusel běhat Velkou červnovou cenu. Je to pro něj přípravný dostih - pokud vše dopadne podle mých představ, do derby už by nic dalšího běhat nemusel," dodal Lisek.

Případný úspěch v tomto dostihu může říci ledacos o vyhlídkách Ave Ransoma pro České derby, ale říjnová Paříž s celkovou dotací 4 miliony eur zůstává stále velmi vzdálená. Eliminační kritérium v propozici dostihu sice zní jednoduše, ale pro potenciálního zájemce ze střední a východní Evropy má téměř "vražedný" tón: "Maximální počet startujících je 20. Pole bude redukováno eliminací o koně, kteří mají dle názoru handicapera France Galop nejnižší handicapový rating."

Lze to přeložit tak, že účast si lze zajistit pouze vítězstvím v grupovém dostihu ve Velké Británii nebo Francii? "Máte pravdu, místo na startovní listině teoreticky zaručuje vítězství v dostihu Gr.1 v Anglii nebo Francii, protože počet míst v boxech je omezen," odpovídá Dominique de Wenden z organizace France Galop. "Nicméně v praxi to vůbec nemusí platit. Všimněte si počty startujících v posledních třech ročnících: 2005 - 15 koní, 2006 - 8 koní, 2007 - 12 koní."

V květnu jsou navíc podobné počty stále jen velmi nezávaznou teorií. Uvidíme, co na to odpoví v příštích týdnech a měsících samotný Ave Ransom.