10. června 2008

Trial last minute: Urodos v derby, ostatní nikde

Už několik let bývá poslední možností, jak si vylepšit průběžný handicap před derby. Ani letos to ale nevypadá, že by Červnový pohár sehrál na cestě k modré stuze klíčovou roli. Podobně jako loni, kdy úspěch v tomto trialu posunul do vrcholu sezóny Charleyho, i letos si vyzvedl místenku pro derby jen vítězný Urodos. Zástupce černobílých barev DS Dvorce, které zná několik generací turfmanů hlavně z Velké pardubické, odešel v cílové rovině rezolutně od soupeřů a potvrdil vysoké ambice.  "Že dokázal vytrvalost? Můžu teď machrovat, že jsem to tvrdil od začátku," usmíval se mladý trenér Pavel Tůma.

Urodos (Two-Twenty-Two - Uroda) končil loňskou sezónu jako jeden z nejvýše hodnocených dvouletých. Letos vstoupil do sezóny opatrně květnovým vítězstvím v trojkové míli a následně finišoval sedmý ve Velké jarní ceně. Před minulým víkendem se mezi předběžnými kandidáty derby nacházel podle průběžného handicapu na šestnácté pozici a potřeboval si nutně vylepšit známku.

Do Červnového poháru, vůbec prvního startu svého života na vytrvalecké distanci, nastupoval polský hřebec pod svým stálým jezdcem Jakubem Pavlíčkem jako spolufavorit. Kromě Urodose věřili sázející i Teassiovi a Abascasovi, modrá stuha nemusela být úplně pasé ani pro Colorado Kida, New Jape či Nice Tigera.

Deštivý den ve Velké Chuchli ale nakonec snahám o kvalifikaci "last minute" nepřál. Hned po startu zamířil na měkké dráze dopředu tempař New Jape, který v prvním oblouku vedl o délku před Moral Duty a Teassiem, zatímco Urodos cválal na chvostu kolem desátého místa se ztrátou dobrých deseti délek na špici. Jakub Pavlíček začal spolufavorita pomalu posouvat dopředu zhruba 1600 metrů před cílem a v lahovickém oblouku odskočil společně s New Japem, Teassiem a Universe of Gracie od soupeřů.

Čtveřice zavedla společně pole do cílové roviny, to už se ale Urodos důrazně tlačil na první místo. 500 metrů před cílem akceleroval a na jeho nástup nedokázal nikdo kromě Teassia výrazněji zareagovat. Zástupce stáje Hrubý přišel na distanci s pohledným útokem, který ale Urodos bez větších problémů odrazil. Pavlíček ve zbývajících metrech už jen ukazoval bič a nakonec mohl slavit lehké vítězství o 4 délky. Podobná mezera byla i mezi Teassiem a třetím Sheronem, který přilétl tradičně koncem a demonstroval tak další zlepšení. Čtvrtý Colorado Kid v závěru zrychloval, ale ani na okamžik nevypadal jako uchazeč o vítězství. Nice Tiger bez lepšího momentu doběhl šestý, aktivní New Jape sedmý a matný Abascas dokonce až devátý. Čas 2:39,15 na pružné dráze nedává přehnaný prostor na iluze o třídě většiny aktérů.

"Všechno dnes šlo podle představ a bez problémů. Myslím, že jsme ušetřili síly na derby, v závěru jsem koně už příliš nepobízel," těšil se Jakub Pavlíček, jemuž se rýsuje první účast v derby. Trenér Pavel Tůma dodal: "Teď hlavně bude důležité, aby zůstal zdravý. Abych řekl pravdu, trochu jsem byl nervózní, Urodose během jara trápily podlomy. A pak jsou to dostihy, stát se může cokoli. Velká jarní cena se odkopla až ke konci a na té distanci asi Urodos nemá tu potřebnou třídu. Ale zase má sílu a vytrvalost. Příštích čtrnáct dní s ním asi budu i spát, uděláme pro úspěch všechno, i když na derby přijedou Němci a zase může být všechno jinak."

Realizační tým Teassia neskrýval v neděli smutek. Majitel František Hrubý poznamenal už před dostihem, že jeho hnědákovi napršela smůla, protože nejlépe se mu daří na pevnější dráze. To potvrdil po doběhu i žokej Tomáš Lukášek: "Urodos je kvalitní kůň, ale na jiné dráze bychom na něj neztráceli čtyři délky. Teassiovi to opravdu nesedí, potřebuje pevnější podklad. Koni bylo na této půdě třeba víc pomoci, 1200 metrů jsme se přetahovali a pak to byla dřina pro něj i pro mě."

Třetí Sheron zaujal zrychlením v cílové rovině, myšlenky na dohlášení do derby ale nevzbudil. "Bylo to hodně příjemné svezení, kůň mě překvapil bojovností i pracovitostí. Čím delší distance, tím to pro něj bude lepší. Zvládl to dobře, ale v poslední době měl několik startů za sebou a majitel ani trenér ho dohlašovat nechtějí," řekl žokej Václav Janáček o polobratrovi Sherenta, který může být velmi zajímavým koněm pro srpnový St. Leger.

Na další měsíce si bude muset počkat i Colorado Kid. "Ještě to není úplně tak, jak bychom si představovali. Stále ještě nedospěl - už sice ví, že musí utíkat, ale ještě si to v hlavě neumí správně srovnat," krčila rameny trenérka Lenka Horáková.

Definitivní konec derby-ambicí znamenala neděle pro Abascase, jemuž se nevydařila Velká červnová cena a reparát nesložil ani v Červnovém poháru. "Čekal jsem dnes umístění mezi nejlepšími, ale nic nepřišlo. Už v lahovickém oblouku jsem věděl, že nevyhrajeme..." řekl zklamaný žokej Dušan Andrés.

Do derby nakonec nezamíří ani New Jape. František Holčák to komentoval věcně: "Průběh byl perfektní, vše šlo podle plánu, ale prostě tam byli lepší koně. Jak na něj přijde kůň, on moc nechce bojovat. Zkusíme teď nějakou dvojku a uvidíme," uzavřel muž, který trénuje spolufavorita letošní modré stuhy Dicka Morrise.