1. dubna 2009

Na prahu nové sezony

Už jen několik posledních dní zbývá do začátku nové dostihové sezóny a nevím jak vy, ale já si nejkrásnější období v roce vychutnávám plnými doušky. Začíná se hlásit jaro, probouzí se slunce, stmívá se až večer a dětské hřiště pod mým oknem se po dlouhých měsících opět zaplňuje. Kdy jindy by měla začít dostihová sezona než právě v tomto období optimismu a naděje, neb dostihový sport je přece hlavně o naději. Člověk je po dlouhé zimě podobně natěšený a nervózní, jako kdyby sám vstupoval do startovacích boxů. Volné víkendy sice mají něco do sebe a počet zhlédnutých dostihů na internetu a satelitu nebyl v zimních měsících nijak nízký, ale osobní účast na tribuně je prostě něco zcela jiného. K naprosté spokojenosti mi zbývá už jen jediné - spustit třetí ročník tohoto derby-zápisníku. A to činím právě TEĎ - vítejte zpět.


Myslím, že je celkem zbytečné rozepisovat se obšírněji o zaměření těchto stránek - popsal jsem ho v předchozích letech TADY a ZDE. Sečteno a podtrženo, jedná se o můj osobní zápisník, ve kterém zachycuji své postřehy a názory k tříletému ročníku a hledám budoucího derby-vítěze. Zpočátku nesměle a opatrně, pak o trochu intenzivněji a celé to vrcholí v posledních dvou týdnech před derby. Pak se odběhne dostih o modrou stuhu a zhruba dva nebo tři dny po něm upadají tyto stránky na zbytek roku do tuhého spánku.

Letos chci být trochu důslednější ve zvolené formě. V předchozích dvou sezónách se mi stávalo, že jsem v přemíře nadšení publikoval v derby-zápisníku i texty "nad plán", které sem tematicky nebo žánrově úplně nepatřily a pak jsem se dostával do časového tlaku. V roce 2009 zde najdete opravdu hlavně postřehy k tříletému ročníku. Veškerou další energii budu směřovat do svých ostatních projektů, na které v zápisníku občas upozorním, pokud to bude vhodné.

Mým hlavním působištěm totiž zůstává redakce Hospodářských novin a jejich zpravodajský server iHNed.cz, kde v týdnu pracuji. Jsem hrdý na to, že iHNed je momentálně jediným velkým zpravodajským portálem v Česku, který má plnohodnotnou dostihovou rubriku a kde je možné udělat speciální přílohu k Velké pardubické či třeba dát referát z Dubai World Cupu jako hlavní článek sportovní rubriky. To je pro mě určitou náplastí na skutečnost, že do papírových HN se dostihy kvůli omezené kapacitě sportovní stránky vejdou jen příležitostně. iHNed nemá konkurovat zavedeným (a špičkově pracujícím) odborným webům jako Paddock Revue či Fitmin - ve srovnání s nimi má méně zpráv a jejich výběr odpovídá skutečnosti, že jsou určeny pro širší publikum. Má se jednat o čtení, které eventuálně přitáhne nové diváky, zároveň však bude zajímavé i pro turfmany.

Podobně vnímám i čtvrtým rokem pokračující spolupráci s Českou televizí, kde je mi velkou ctí být součástí týmu Marka Svačiny, který připravuje dostihové přímé přenosy a magazín Turf. Beze změn pokračuje spolupráce s tištěnou Paddock Revue, kde jsem letos začal připravovat velké rozhovory s dostihovými osobnostmi. A pokud bude zájem, i v roce 2009 si tu a tam rád střihnu komentování na venkovských závodištích či roli licitátora na plnokrevné dražbě.

Derby-zápisník je pro mě srdeční záležitostí a vlastně oddechem. Jakákoli snaha o komentování tříletého ročníku během jara totiž zákonitě musí být brána jako hra, protože je stejnou měrou ošemetná i zábavná. Letos mimochodem můžu být opravdu nestranným pozorovatelem, protože nemám majitelský podíl na žádném tříletkovi. Naše Bohemia, dcera milované Barborky, je teprve dvouletá :)

Na závěr dovolte pár poděkování. Je mi ctí, že mohu dlouhodobě spolupracovat s dostihovým fotografem Václavem Volfem, ve svém oboru jedním z nejlepších v regionu, a nově se v derby-zápisníku budou objevovat snímky talentované Šárky Votavové. Oběma moc děkuji, stejně jako autorovi nového banneru pro zápisník Ondřeji Blahníkovi z Tipařova palce.

A teď už dost úvodu. Vzhůru na start!