8. dubna 2009

První neděle přinesla první jméno. Iryklon

První dubnovou neděli vypadá všechno jednoduše a optimisticky. Dlouhá řada aut, která se vine kolem chuchelského závodiště, a zaplněná tribuna dělají na náhodného pozorovatele dojem, že dostihy začínají v divácké popularitě úspěšně konkurovat fotbalu a hokeji. Také na dráze jsou k vidění oslňující výkony a zástupy nových hvězd. Ale to jen dlouhá zimní pauza a divácká nedočkavost mírně posunuly úhel pohledu. Než se to za pár neděl spraví, nezbývá nic jiného než pamatovat, že v prvních týdnech sezóny je všechno relativní. To platí i pro boje tříletých o klasické pocty, které v neděli naplno propukly. Zatím jsme viděli jedno jméno pro zapamatování a možná dva tajné tipy.

Pole dostihu, který v neděli zahájil letošní cestu k derby, čítalo pouhých osm koní. Přesto byla dvojková Cena Francouzsko-české obchodní komory na 1300 metrů očekávána se zájmem, protože zde zahájil svou kariéru irský import Madanpour (Sendawar – Madiriya), první z klasických zbraní trenéra Arslangireje Šavujeva a stáje Turan. Hnědák středního rámce je členem tříleté sestavy, která má odčinit loňský hubený rok mostecké centrály, a byl zakoupen loni v listopadu za 22 000 eur. Sázející ovšem dali pochopitelně přednost koním ze stájí s obvyklou jarní formou. Jako favorit tak odskočil loňský dvojkový vítěz Rabbit Zaha (Zaha – Mutare) ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov, následován druhým z Gerschova memoriálu Iryklonem (Nowogródek – Imma) ze stáje Zámecký vrch.

Zatímco o tempo se od úvodních metrů starala klisna First Jape před Rabbit Zaha, sledovaní Iryklon a Madanpour dlouho pracovali kolem šestého místa. Václav Janáček musel už v lahovickém oblouku Madanpourovi připomenout, o co v dostihu jde a měl s nezkušeným hřebcem plné ruce práce. Naopak Jiří Chaloupka se od Iryklona dočkal odpovídající reakce takřka okamžitě a zhruba 400 metrů před cílem mohl začít s táhlým progresem. Na distanci se dostal na úroveň vedoucího Rabbit Zahy a lehce od něj odešel. Chaloupka v posledních metrech už jen kontroloval situaci, výrok rozhodčích zněl „jistě 3 1/2". Cvalová akce Madanpoura sice měla ještě daleko k dokonalosti, v posledních stovkách metrů se mu však pod rukama Janáčka přece jen podařilo nasadit k pohledné koncovce a ze čtvrtého místa ztrácel na vítěze jen šest délek. Solidní výkon podal také český odchovanec Weismüler (Kalatos – Wiesenstürmerin) na pátém místě.

"Iryklon byl před startem v pohodě, akorát jsme měli poslední startovní číslo, tak jsme čekali na ostatní. V dostihu jsem v něm cítil dost sil, do 1600 metrů určitě nebude mít problém," komentoval vítěze žokej Jiří Chaloupka. "Určitě ukázal dobrou třídu, kterou naznačil už loni. Bylo to pěkné vítězství, ale konkurence v příštích startech bude ještě těžší."

Odchovanec polského hřebčína Moszna v sobě typově nezapře otce Nowogródka. Loni v barvách stáje Zámecký vrch a tréninku Ladislava Hanouska absolvoval čtyři starty, z toho třikrát za peníze. Po čtvrtém místě v karlovarské Ceně Masise přišla druhá příčka v Gerschově memoriálu jen 3/4 délky za Arcibaldem, v Ceně zimního favorita se ale Iryklon neumístil. Jeho výkon výrazně znehodnotil incident ve startovacích boxech, kde narazil hlavou do konstrukce a dostih odběhl se zraněním.

"Proto jsme měli trochu obavy, co provede v boxech. Ale naštěstí to proběhlo dobře a kůň měl ideální dostih," řekl po doběhu Hanousek. "Je to silný kůň, o jeho třídě víme už od loňského roku. Dnes jsme poprvé zkusili stínidla, protože on rád kouká kolem sebe. Distančně by měl míli prostát, dál uvidíme. Hlavní je, aby kůň zůstal zdravý."

Iryklon by měl nyní jít klasickou cestou přes Memoriál profesora Michala do Velké jarní ceny. Oproti řadě soupeřů bude mít nejen výhodu startu v nohou, ale také relativně slušných tréninkových podmínek před sezónou. „Tahle zima byla pro všechny nepříjemná, ideálně se asi trénovat nedalo. Ale podle toho, co jsem jinde slyšel, tak my na jihu Čech jsme přece jen měli určitou výhodu. Mohli jsme pracovat, ale rozumně, protože u Iryklona se dost musí hlídat psychika, aby byl v pohodě,“ dodal Hanousek.

Madanpour absolvoval debut, od kterého se může odrazit. Ohledně jeho distančních preferencí bude nejspíš ještě chvíli nejasno. "Ještě docela koukal kolem sebe, ale na první start to bylo dobré," řekl žokej Václav Janáček. "Z boxů vyskočil dobře, v oblouku mě zmáčkl jeden ze soupeřů. Bylo tam i trochu tísnění, ale nijak proti dostihovému řádu. To už se mi začal Madanpour bát a trochu couval, ale cílovou rovinu pak seběhl dobře. Kdyby měl lepší průběh, mohl být druhý. Určitě to bude použitelný kůň, nejspíš kolem 1800 metrů, ale uvidíme. Dnes byl ještě zelený."

Ze zbylých účastníků má přihlášku do derby ještě pátý Weismüler. Odchovanec Chrise Richnera sice při vstupu do sezony 9 ¼ délek za Iryklonem neoslnil, ale ani nezklamal a stáj Erika F. se zatím nemusí vzdávat velkých snů. "Šel na to, co měl napracováno. Distance nebyla optimální, 1300 metrů je pro takového koně jen na rozběhnutí. Trochu ho rozhodila cesta na začátku roviny, ale strojově přidával a do cíle doběhl v pořádku," řekla žokej Ilona Hronová. Zástupce trenéra Viktor Eichler dodal: "Jsme naprosto spokojení, příště už půjde míli nebo 1800. Myslíme, že jeho distanční optimum se bude posouvat ještě dál, tak by možná nebylo špatné vyhnout se Velké jarní ceně a jít raději Memoriál dr. Frankenbergera."
Hned tři potenciální derbysti se ukázali ve čtyřkové Ceně projektu Zdravý občan – zdravý region na 1800 metrů a počínali si velmi rozdílně. Valach Victory Next (Next Desert – Vendetta Valentino) z tréninku Miroslavy Maršíčkové coby outsider 13:1 sahal po vítězství a nakonec o 1 1/4 délky podlehl vítěznému Hugo Kub, necelé dvě délky zpět doběhla čtvrtá Holy Grail (Rainbows for Life – Hippamena) opatrovaná Josefem Váňou a potenciální naděje stáje Martin Wolf-Clint Pendolino (Martaline – Penny Protector) následovala bez kontaktu na dvanáctém místě, hrozivých 39 délek za vítězem.

"Tohle jsme ani nečekali," řekla na adresu svého koně trenérka Maršíčková, kterou většina turfmanů zná pod jménem Vávrová. Německý odchovanec Victory Next jako dvouletý sice atakoval jedničkové vody, v žádném ze tří startů však nedokázal doběhnout na lepším než sedmém místě. V neděli se pod žokejem Jakubem Pavlíčkem nějaký čas dostával na nohy, prakticky celou dobu se ale pohyboval v přední části pole a 400 metrů před cílem přišel se slušnou koncovkou. O ještě lepší výsledek se zřejmě připravil rozházenou akcí a mírným bočením, které přišlo přesně v okamžiku, kdy soupeři akcelerovali. Pavlíček nicméně valacha opět rozhýbal a dovedl na druhé místo.

"On je ještě takový syrový, určitě to bude kůň dokola. A přihláška do derby? Chtěli jsme to zkusit, kdyby to náhodou vyšlo. Pokud bychom do derby skutečně zamířili, určitě to nebude přes mosteckou dráhu a Memoriál dr. Frankenbergera, protože z kopce dolů mu to asi svědčit nebude." dodala Maršíčková.

Slibně se prezentovala také čtvrtá Holy Grail ze stáje Buc-film, která má přihlášky do čtyř klasických dostihů. Drobná ryzka se s jezdcem Josefem Borčem opozdila na startu a musela dohánět manko několika délek, v cílové rovině však přišla s neuvěřitelným speedem a bez jediné rány bičem se dostala na blízké čtvrté místo.

"Dnes rozhodně ukázala, že má potenciál a příště to bude ještě lepší. Jak vysoko se dostane, záleží na ní. Nebude do Jarní ceny klisen, tam bychom se stejně nedostali, ale v delších dostizích má budoucnost. Loni byla mým nejlepším dvouletkem a dnes jsem myslel, že zadrženě vyhraje, škoda toho zaváhání na startu. Ale jsem spokojen, jezdec měl zakázáno použít bič," řekl po dostihu Josef Váňa. A na mou lehce provokantní otázku, zda klisna svou konstitucí a zrychlením trochu nepřipomíná vítězku derby Ready for Life, s úsměvem dodal: "V práci je nervózní a zlobivá, dnes předvedla velký výkon… Svým způsobem by to druhá Ready for Life být mohla."

Napajedelský odchovanec Pendolino při svém debutu nepředvedl nic, co by bylo třeba dlouze analyzovat. "Je to ještě zelenáč, potřeboval by trochu zhubnout a možná to někam bude. Chybí mu zkušenosti, zatím nemyslí na dostihy. Chvíli se hnal, chvíli zase špekuloval a už 1000 metrů před cílem jsem musel jezdit. V závěru jsem ho už nechal na pokoji, protože soupeři byli daleko. Delší distance mu bude sedět líp," konstatoval žokej Tomáš Lukášek.

Podobně dopadl i debut sledované hnědky Tajmyr (Marju – The Future Girl) ze stáje Agrolipt v Ceně doutníků Davidoff (III, 1300 metrů). Klisna, od které si trenér Václav Luka mladší ledacos slibuje, doběhla pod žákem Janem Vernerem po rozházeném průběhu dvanáctá. "Dnes se šla jen seznámit s dostihy, ale měla mít výrazně klidnější průběh," kroutil hlavou Luka, jehož druhá svěřenkyně Cantridara skončila ve stejném dostihu o krátkou hlavu druhá.

Zatímco o debutantech nedělní starty mnoho neřekly, valach Kyris (Enjoy Plan – Koronea) se vzdáleným osmým místem ve IV. kategorii na 1400 metrů nejspíš z okruhu klasických adeptů vyřadil. Koně, kterého sázková kancelář Betino před sezónou instalovala do pozice největšího outsidera derby s kursem 200:1, teď čekají jiné úkoly. "Podle předpokladů a předběžné dohody s majitelem by měl najít uplatnění na překážkách. S tím byl kupovaný a tam bude směřovat. Dnes jsme to jen zkusili, protože v práci se jevil dobře a má v sobě rychlost i vytrvalost. Na závodišti se ale změnil v úplně jiného koně. Zaměstnáme ho tedy skákáním," zhodnotil trenér Ladislav Hanousek.