17. června 2009

Čekání, jak se vyspí Maribor

Dostat zimního favorita do derby se na první pohled nejeví jako zvlášť složitý úkol, vždyť samotný název onoho vrcholného dostihu dvouletých přímo na klasické dostihy odkazuje. Ale realita je jiná. Od roku 2003 se žádný vítěz Ceny zimního favorita do derby nedostal a v historii samostatného Česka dokázaly oba dostihy vyhrát jen klisny Nora Jeane a Ohne Sorge. Úřadující zimní favorit Maribor tak dokázal velkou věc už samotnou účastí ve vrcholu sezony, na kterou by ještě v polovině května sázel jen málokdo. Nyní trenér Michal Lisek v klidu připravuje temperamentního bělouše na velký den a usmívá se rozruchu, který způsobil angažováním osmnáctiletého žáka Jana Vernera. "Věděl jsem, že v tom koni něco je. Šlo jen o to přesvědčit ho, aby to ze sebe dostal," konstatuje Lisek, pro něhož to bude třetí účast v derby za sebou.


Příběh německého odchovance Maribora (Pentire - Marsixa) v podstatě začal na podzimní aukci BBAG 2007 v Baden Badenu, kde se o něj přetahovali Vojtěch Martin a Zoltán Mikóczy. Krátká dohoda mezi českým a slovenským majitelem nakonec vyústila ve společnou transakci za 22 000 eur a bělouš narozený v hřebčíně Ohlerweiherhof se stěhoval do maďarského Alagu k trenérovi Sándorovi Ribárzskimu.

Muž, který se ve stejném roce mezinárodně proslavil zásluhou sprintera Overdose, vyslal Maribora k dostihovému debutu v rámci slovenského derby-dne a hřebec při tomto seznamovacím startu v jedničkové společnosti finišoval osmý. Mnohem lepší to bylo o měsíc později v Budapešti, kde se pod Garym Hindem vyčlenil stylem "zadrženě 12" ze skupiny nezvítězivších, a ve stejném duchu bělouš pokračoval při návratu do slovenské metropole v zářijové Velké ceně BBAG na 1400 metrů. Tam o půl délky porazil nejen výbornou maďarskou klisnu Illianu, ale nechal za sebou mimo jiné i svého nedělního soupeře Ramblin Scouta.

Poslední start v maďarském tréninku absolvoval Maribor v Ceně zimního favorita a završil čistý hattrick, i když se žokej Jan Rája při hřebcově rozhýbání poměrně nadřel. Zimu už strávil v chuchelské stáji Michala Liska, kam byl přestěhován podle původní dohody svých majitelů. Nový realizační tým se po náročné úvodní sezoně Maribora dostal pod tlak: vstup do letošní sezony v podobě šestého místa v bratislavské Ceně trojročných žrebcov byl v některých dostihových médiích podroben kritice a uspokojivě nedopadla ani Velká jarní cena. Tam Maribor s Jiřím Chaloupkou pracoval od samého startu na špici vedle Heat Seta a v cílové rovině svému tempu podlehl - jako desátý kůň v cíli porazil jen Bleska a Double Rubblea. "Ty předchozí výsledky nasvědčovaly tomu, že to byl raný dvouletý kůň, který měl za sebou těžkou sezonu a který to bude mít jako tříletý složité. Po prvních dvou startech se zdálo, že na derby můžeme zapomenout. Ale věděl jsem, že tam něco je. Má sílu i třídu, ale musí se přesvědčovat, aby podal výkon," vzpomíná s odstupem několika týdnů Lisek.


Po neúspěchu v jarním klasickém dostihu byl o absenci vytrvaleckých schopností Maribora přesvědčen nejen žokej Jiří Chaloupka a autor tohoto zápisníku, ale zřejmě i majitelé. Trenér je však nakonec přemluvil, aby zkusili hřebce ještě ve Velké červnové ceně, angažoval žáka Jana Vernera a zařídil mu jednodenní odklad probíhajícího trestu odnětí bičíku. Maribor, poprvé se stínidly, šel tentokrát zezadu a na distanci sahal po vítězství. Po menší strkanici s volným koněm bez jezdce finišoval o 3/4 délky druhý za Pumpkinem, což je hodnotný výsledek bez ohledu na nepříliš vypovídající průběh dostihu. "Letošní trialy toho moc neřekly, ale myslím, že Červnový pohár nebyl o moc lepší než Velká červnová cena. Spíš mi šlo o to, aby se přes ten dostih dostal do derby. To se splnilo a teď můžeme jen doufat, aby kůň zůstal zdravý," konstatuje Lisek.

Do popředí zájmu se nyní opět dostaly Mariborovy distanční preference, které však trenér stále nechává otevřené s tím, že určující pro výsledek bude hlavně psychická kondice jeho svěřence. Liskův tým se nachází v záviděníhodné situaci: pokud bělouš získá dotované umístění, bude hrdinou a pokud zklame, žádné velké překvapení to nebude. Tedy ideální výchozí pozice. "On v derby vůbec nemusí umístění z Velké červnové potvrdit nebo naopak dosvědčí má slova, že je to kůň dokola. Jsme rádi, že jsme v derby a ambice teď neřešíme," míní trenér.


K určité ostražitosti vede stáj zkušenost s běloušovou starší polosestrou My Dragon, jejíž nervozita a temperament byly před časem na tuzemských drahách pověstné. "Něco ze sestry tam je, ta rodina je sama o sobě příliš chtivá a raná, to ukázali všichni potomci této matky bez ohledu na plemeníka. My Dragon se s tím psychicky nevyrovnala, s Mariborem jako hřebcem je o něco lepší domluva, ale uvidíme, co provede v derby. On je jinak takový kulišák, rád si kousne do lidí a také jinak je lepší, že pracuje brzy ráno a nevidí moc koní kolem sebe." vysvětluje trenér a mimoděk tak objasňuje, proč jeho svěřenec i v neděli nastoupí se stínidly. Trvalý sparing-partner se pro Maribora v pražské stáji CK Martin Tour dosud nenašel, hřebec střídavě pracuje se Swakopmundem, Lordem Silvanem či Mojito a jeho  pracovní plán je hodně individuální.

Maribor bude jedním ze dvou pražských koní na startu derby a celkově už čtvrtým svěřencem mladého trenéra v modré stuze. "Musím říci, že do letošního derby jdu s větším klidem než v předchozích letech, i když mám paradoxně labilnějšího koně. Už si tak nepřipouštím ten tlak a samotnou účast beru jako úspěch, vždyť máme jako dvanáctimístná stáj potřetí za sebou koně v derby. Kůň je v pořádku, máme dobrého jezdce, teď už záleží jen na štěstí a Mariborově chuti utíkat," uzavírá Lisek.

Trenér i majitel se budou moci na poslední chvíli odreagovat v zahraničí, jejich Lord Silvano v sobotu běhá ve francouzském Lyonu.