26. června 2010

Bribon: Blíží se "slovenská strela"

Mezi nadějí a zklamáním existuje v turfu jen velmi tenká hranice. Vyprávět by o tom mohla Zuzana Kubovičová. Trenérka ze slovenské Senice vyhrála na jaře dva klasické dostihy s Innovatorem a Bribonem a v neděli se s těmito koňmi pokusí o derby v Česku a Rakousku. Úspěšná bilance, chtělo by se říct. Původně však měla mít Kubovičová v Praze ještě mnohem silnější sestavu. Jenže Endless Storma nečekaně vyřadilo zranění, a tak leží tíha stájových nadějí výhradně na Bribonovi. "Je to výborný kůň, svým profesionálním přístupem k dostihům mi trochu připomíná Tempeltänzera. Distančně mu nedělní dostih bude vyhovovat více, než kterýkoli z předchozích startů," konstatuje Kubovičová, která v neděli do Prahy osobně přijede. Nepopírá, že by velmi ráda napodobila triumf Arslangireje Šavujeva z roku 1998 a stala se tak druhým trenérem působícím na Slovensku, jemuž se v Praze podaří ukořistit modrou stuhu. Ne kvůli dostihové politice a mnohokrát probírané "Slovakiagate", ale čistě kvůli dostihu samotnému. Ostatně trenérům slovenské národnosti se v chuchelském derby zatím příliš nedařilo. Posledním novodobým vítězem byl před 32 lety František Held, strůjce největšího překvapení v historii jménem Beller...


Žádný jiný trenér z okolních zemí nemá tak precizní oko na pražské reálie jako Kubovičová. Když proto před sezónou prohlásila, že chystá pro České derby mimořádně talentovaného Endless Storma (Black Sam Bellamy), bylo to pro zdejší stáje nebezpečný signál. Sice to nevyslovovala nikterak nahlas, ale bylo evidentní, že právě vítěz rakouského Graf Hugo Henckel-Memorialu se pro derby rýsuje jako senická jednička. "Myslím si, že to byl nejvýkonnější a nejvhodnější kůň pro kterékoli derby. Schválně jsem si ho šetřila - vynechali jsme Velkou jarní cenu a debutoval až ve Starohájském kritériu. Bohužel se tam stal takový ten malý velký úraz. Má mikročip v noze, malinký úlomek, který se podle doktora musí vstřebat. Původně jsem doufala, že stihne aspoň slovenské derby, ale už mě trochu ten optimismus přechází, na můj vkus se to zlepšuje jen pomalu. Jsem z toho moc smutná," stýská si před dostihem, který tím pro ni nabral úplně jiný spád.


V Bribonovi (Pentire) ze stáje EMOP podnikatele v oboru elektroinstalací Vladimíra Jurigy však přijede neméně kvalitní kůň. Hřebec, jehož cena na předloňské dražbě v Baden Badenu se vyšplhala na 20 000 eur, se do Velké Chuchle vrací přesně po roce. V rámcovém programu loňského derby vyhrál po boji s Rabbit King's Bestem Simsonovu cenu, tenkrát jako outsider 12:1. Renomé hnědáka z východoněmeckého hřebčína Görlsdorf sice rostlo pomalu, ale o to jistěji. Výrazněji na sebe upozornil hlavně během podzimu - nejprve byl po diskutovaném rozhodnutí od zeleného stolu přesunut na druhé místo v bratislavské Velké ceně BBAG, o dva týdny později se stejným soupeřům revanšoval pohledným vítězstvím v Karpatské ceně.

Od té doby nenašel přemožitele. Zatímco tréninkový kolega Endless Storm odpočíval v ústraní, Bribon vletěl do své klasické sezóny jako tornádo. V rozmezí pěti jarních týdnů vyhrál tři dostihy: Kriterium der Dreijährigen (1800 m) v Ebreichsdorfu, bratislavskou Velkou jarní cenu (1700 m) a Starohájské kritérium. Bribonově rostoucí fanouškovské obci zatrnulo jen jednou, a to na domácí klasické scéně. Velkou jarní cenou se hřebec doslova protrpěl v neklidném průběhu dostihu: nejprve byl dlouho zavřen na bariéře, Zdenko Šmida ho pak stáhl na poslední pozici, což následně znamenalo nutnost razantního nahánění soupeřů a vítězství na poslední chvíli ve výroku "tuhý boj krk - krátká hlava - krk".

"Byl to dosud nejtěžší dostih jeho kariéry, ale to bylo při této délce dostihu jasné už předem. Je to vytrvalec, projevem v dostihu i práci. Ukazuje se stále zřetelněji, že čím delší je dostih, tím je to pro něj lepší. Jeho matka Bravo Görl byla supervytrvalá a Pentire tam pravděpodobně dodal trochu rychlosti," shrnuje Kubovičová.

Při posledním startu na Turf gala Bribon znovu ukázal drtivé zrychlení v posledních 400 metrech, což se mezitím stalo jeho poznávací značkou. Z tohoto pohledu mu bratislavská dráha svými rozměry a profilem maximálně vyhovuje, delší cílová rovina v Praze by však neměla znamenat výraznější rozdíl. Jeho letošní bilance je působivá, ale dosud jej neprověřila tvrdší konkurence. Nesporným plusem je skutečnost, že Bribon není závislý na konkrétním průběhu dostihu.


V sedle se zase objeví Zdenko Šmida, zatímco Jaroslav Línek bude provázet Innovatora do Ebreichsdorfu. "To platí skoro v každém sportu, že vítězná sestava se nemění. Když si někdo vzájemně sedne a vyhraje, je škoda to měnit," vysvětluje Kubovičová. "Mám ve stáji dva dobré jezdce, snažím se odpozorovat, kdo si bude rozumět se kterým koněm a to často vyplývá z váhy. Zdenko Šmida je lehký jezdec, má 48 kilo a tím mu pasují kobylky a jemnější koně. Jaro Línek je razantnější, to pramení z jeho síly a fyzické kondice, potřebuje silové typy koní, do kterých se může opřít."

Neustálé hledání řešení, které jejím koním vyhovují nejlépe, je pro Zuzanu Kubovičovou typické. Trenérskou licenci vlastní zhruba třináct sezón, dlouho však připravovala koně jen ve volném čase při práci v PD Senica, kde jednu dobu pracovala jako zootechnička v živočišné výrobě. Postupně se jí v tamní centrále Čáčov podařilo soustředit nejen výborný pracovní tým, ale také hned několik ambiciózních majitelů. Pro ně každý rok pečlivě vybírá koně zejména na dražbě ročků v Baden Badenu.

"Mám ráda koně z Německa, je tam podobné klima jako u nás a ti koně se u nás aklimatizují o něco snadněji. To ale neznamená, že bychom byli vyloženě specialisti na Německo. Třeba Shamal Sally jsme koupili v Irsku, loni jsme se vydali také do Francie či Newmarketu," končí naše povídání.

Bribon, v jehož žilách koluje mimo jiné krev někdejšího znamenitého plemeníka z NDR Tauchsporta, by v neděli mohl být jejím dalším "majstrštykem".