4. června 2010

Derby-zápisník počtvrté

And they are off, praví američtí dostihoví komentátoři, když se otevřou startovací boxy. Nejsem si úplně jist, co říct nyní a v češtině, ale tímto každopádně zahajuji čtvrtý ročník svého derby-zápisníku. Stránek, které vznikly v roce 2007 jako sezónní web, který v období před Českým derby a těsně po něm glosuje dění kolem největšího rovinového dostihu v zemi a neohlíží se při tom nutně na zažité konvence současných médií, jejichž výstupy obvykle bývají rychlé, stručné a úderné. Toto je zkrátka místo, kde tu a tam vědomě ignoruji pravidla, které jinak jako novinář dodržuji.

Musím se přiznat, že jsem oživení zápisníku trochu oddaloval. Nejprve jsem čekal na závěr dubna, pak na první dva klasické dostihy a nakonec na začátek června. Důvodem nebylo jen mé intenzivní pracovní vytížení, letos mám zatím neodbytný pocit, že je tříletý ročník ještě o něco nepřehlednější a méně vyhraněný, než tomu bylo v posledních letech. Za takové konstelace se mi jevilo lepší zbytečně se neunáhlovat a nevěnovat dva měsíce "zápisků" sprinterům a mílařům, kteří nakonec do vrcholu sezóny vůbec nezasáhnou, nebo v něm budou hrát jen podružnou roli.

V "edici 2010" se tedy vracím k modelu, ve kterém Martinův derby-zápisník před čtyřmi lety začínal - první příspěvek píšu necelý měsíc před startem, v době, kdy se už pomalu začíná probouzet "derby-horečka" a všichni s napětím sledujeme průběžné handicapy jednotlivých aktérů.

Prožíváme sezónu, která je přelomová minimálně v jednom ohledu. Že nejlepší tříletý hřebec v zemi místo pražské modré stuhy zamíří do té francouzské v Chantilly a ještě navíc s obstojnými šancemi, to je bezesporu vývoj, který letošnímu derby dodává nebývalý náboj.

Styl a záběr tohoto zápisníku nicméně zůstává stejný jako v minulých letech. I letos zůstane osobním blogem, jehož aktualizace a podoba je čistě na mém vlastním uvážení. Rád bych, aby vedle reportážních postřehů zazněly v dosavadní míře i hlasy samotných aktérů, jakož i různých expertů a pozorovatelů a samozřejmě také hlasy vás, čtenářů. Už se na celý ten kolotoč, který se každý rok opakuje a přesto nás vždycky znovu fascinuje, moc těším.

Tak vzhůru na start.