23. června 2010

Koplík: Jel na návštěvu a koupil derbystu. Teď už jen udržet formu

Pořídit si pro derby bělouše svědčí o zvláštní odvaze. Jestliže koně tohoto zbarvení modré stuhy ve světě téměř nevyhrávají, v Česku to platí zcela bez výjimky. Trenér Zdeno Koplík se ale při pořizování své nové akvizice ohlížel na třídu a nikoli na barvu. Irish Heroes (Dr Fong), který si v pondělí vyzkoušel chuchelskou dráhu při poslední velké práci, vyhrál koncem května dostih prodejných koní v pařížském Saint Cloud a podle přepočtu handicapu bude v neděli patřit k nejtřídovějším aktérům. "Musím se přiznat, že od běloušů mě loni trochu odradil Lamasar a nejsem z toho nadšený, protože bílí koně mají v derby nějakou zvláštní smůlu. Ale když dojde za peníze, budeme spokojení," řekl Koplík. Dlužno říci, že v rukávu má jedno eso. Jeho bělouše pojede šampión Václav Janáček a to by bylo nesporné plus i kdyby byl Irish Heroes strakatý.


Stáj Yoko a tušovická centrála Zdena Koplíka už jednou s nákupem na poslední chvíli uspěla. Před čtyřmi lety získala několik týdnů před derby německého Normena a ten se uvedl druhým místem za Laureatem, aby následně vyhrál Slovenské derby v Bratislavě. Irish Heroes (Dr Fong) přichází z Francie, kam Koplík v posledních letech rád jezdí pro nové posily. "Bylo to poměrně jednoduché. Po Velké květnové ceně jsme sedli s majitelem do auta a jeli jsme na výlet za Norou Jeane a Rhyme Melody, které jsou v chovu ve Francii. Při tom jsme se zastavili v Saint Cloud a koupili tam Irish Heroes," ohlíží se Koplík.


Odchovanec syndikátu 6C Racing absolvoval svůj loňský debut v Longchamp pod Kierenem Fallonem, letos zvládl už 5 startů a až na jednu výjimku se dokázal pokaždé umístit. Do aktuální sezóny vstoupil už v lednu, během jara měla nicméně jeho forma stoupající tendenci. Koncem dubna doběhl druhý na trati 2400 metrů v Longchamp a z řad nezvítězivších se definitivně vyčlenil o měsíc později v Saint Cloud, kde před zraky českých zájemců vyhrál s žokejem Thomasem Messinou o délku dostih prodejných koní Prix Roger de la Vaissiere na 2400 metrů. "Jeho výkon i projev se mi líbil, Saint Cloud je poměrně těžké závodiště. Prokázal nespornou vytrvalost, běžel tam do prudkého kopce, takže v podstatě to bylo spíš nějakých 2600 metrů. Přišel dobrou koncovkou na distanci, navíc bylo zrovna 30 stupňů a pevná dráha, tak to jsou snad všechno dobré signály. Zbývá jen, aby si udržel formu," konstatuje Koplík.

Českou výpravu po doběhu poněkud zaskočilo, že se o Irish Heroes strhl velký zájem a dražení se nečekaně rozjelo. Nakonec byl stáji Yoko přiklepnut za 23 000 eur. "Řekli jsme si, proč to s ním nezkusit. Buď to vyjde nebo nevyjde, ten kůň nestál žádné milióny a jeho ambice nejsou zvlášť obrovské, prostě to zkoušíme," dodává s tím, že domácí předzkoušky v rámci ladění přípravy vynechal.


Irish Heroes však v neděli nepůjde do derby sám, tušovická stáj má ve hře ještě Mileryta (Snow Kid), který pod Radkem Koplíkem absolvoval pondělní práci s Vitulusem. Letošní výkony nejlepšího dvouletého hřebce v Polsku a vítěze tamního "zimního favorita" Nagrody Mokotowskiej zatím zůstaly výrazně za očekáváním. Někdejší reprezentant hřebčína Widzów běžel v obou tuzemských startech bez chuti a nedostal se přes deváté místo ve Velké červnové ceně. Loňský ročník polských dvouletých se ovšem zdá být výrazně slabší než ten předchozí, reprezentovaný Age of Japem. Kromě Mileryta zatím v Česku příliš nezáří ani jeho loňská souputnice a dvojnásobná přemožitelka Kenya Dance, běhající aktuálně za stáj Pegas.

"On loni zřejmě dostal hodně zabrat a navíc měl po příchodu k nám týden čtyřicítky horečky. Musel být přeléčený, zhubl sto kilo a kvůli tomu nemohl jít Memoriál profesora Michala ani jinou přípravu. Myslíme si, že už je na tom lépe, ale asi ještě není ve své vrcholné formě. O jeho vytrvalosti zatím nejsme přesvědčení," popisuje Koplík.

Do letošního derby jde tedy s dvojicí odlišných koní - vyzkoušeným vytrvalcem a pravděpodobným mílařem. Zda to předznamenává atraktivní taktickou variantu, která by pomohla vyřešit kritickou otázku tempa, se ale v tuto chvíli nezdá být pravděpodobné. Stáj Yoko šla do Českého derby s více koňmi už dvakrát, ani jednou však nikoho ze svých aktérů neobětovala na roli vodiče.


Protože lze jen těžko předpokládat, že by tradičně ostražitá stáj chtěla soupeřům vzkazovat své taktické záměry, ani jsem se na tuto otázku realizačního týmu neptal. Spokojil jsem se s pozorováním pondělních galopů, které se odehrály na hlavním travnatém oválu ve Velké Chuchli zhruba půl hodiny poté, co absolvoval finální práci další sledovaný kůň Miracle Match. Irish Heroes se provětral ve společnosti Tullamorea, pro Mileryta sehrál roli sparing-partnera Vitulus. Diskutovaný bělouš působil relativně flegmatickým dojmem a je patrné, že Koplík precizně časuje jeho formu na neděli.

Poté, co Irish Heroes a jeho kolegové opět zmizeli ve stáji, ještě chvíli jsme rozebírali mimořádně otevřené derby a vrátili se k faktu, že na začátku nové akvizice byla vlastně cesta za slavného jménem nedávné minulosti. "Nora Jeane má pod sebou krásného hřebečka po Ange Gabriel a je teď připuštěná Dr Dino. Vypadá nádherně a je v krásném prostředí u menšího chovatele asi 180 kilometrů za Paříží. Pasou se celou zimu a celé léto, je to jiný komfort..." uzavřel Koplík.