11. června 2010

První přehled: Zbývá jich třicet sedm, na tlačenici to nevypadá

Dva týdny před Českým derby zůstaly na přihláškách necelé čtyři desítky koní. O poslední volná místa v boxech se sice v neděli svede ještě boj, jádro startovního pole je ale už na světě a průběžný handicap napovídá, že klíčoví kandidáti by chybět neměli. Protože derby-zápisník letos začal později, místo tradičních tří košů tentokrát rozdělíme prořídlý seznam uchazečů jen na dvě části - domácí a zahraniční. Česká část čítá 26 jmen a početně nejvíce, po třech koních, jsou zastoupeny centrály Arslangireje Šavujeva, Václava Luky mladšího a Josefa Váni.


Přitom právě Josef Váňa před letošní sezónou signalizoval, že ve svých stájích tentokrát nemá zrovna nejsilnější sestavu tříletých. Jenže pouť Malqa (Prince Kirk) ze čtvrté kategorie vedla až na úroveň národní listed, kde valach stáje Estrella finišoval druhý v Memoriálu dr. Frankenbergera. Jeho realizační tým si ani poté ještě nebyl zcela jist, zda Malqovo distanční optimum bude stačit na 2400 metrů a posílá jej ještě do Červnového poháru. Mezitím ale prudce posílily akcie dalšího Váňova svěřence Tara (Jape), čtvrtého z polského „zimního favorita". Ten sice při debutu stačil jen na sedmé místo ve Velké jarní ceně, pak však potvrdil potřebnou třídu i vytrvalecké dispozice stříbrem ve Velké červnové ceně a na startu derby bude patřit ke skloňované části pole. Váňa pak v květnu dohlásil ještě Zarifa (Observatory), zakoupeného stájí Köi Dent od Aga Khana a dosud dvakrát druhého ve III. kategorii.

Z početné sestavy tříletých Václava Luky mladšího se během jara vydělili koně s kratšími distančními preferencemi, zůstal vytrvalý tempař Peerless Squeak (Green Tune), hájící barvy Lukova dvorního chlebodárce GM Electronic a mířící do modré stuhy přímo z Velké jarní ceny bez dalšího přípravného startu. Otazníkem zůstává druhá z Jarní ceny klisen Linda (Black Sam Bellamy), s níž se dlouhodobě počítá pro Oaks, trenér a majitel však v její schopnosti projevili natolik velkou důvěru, že ji otestovali proti hřebcům ve Velké červnové ceně. O použitelnosti malého koně s velkým srdcem Fabregase (Ray of Light) na 2400 metrů si není jist ani samotný realizační tým, o dalším směřování vítěze Memoriálu dr. Frankenbergera proto rozhodne start v Červnovém poháru. Hnědák z chovu Miloše Vávry je zřejmě i tak nejtřídovějším z trojice českých odchovanců na přihláškách derby.

V záviděníhodné pozici je před modrou stuhou mimoňská centrála Arslangireje Šavujeva. Přestože zákulisní spekulace o možném nasazení Shamalgana (Footstepsinthesand) do vrcholu české sezony zcela neutichly ani po trenérově oficiálním dementi, Šavujev má k dispozici dva další třídové kandidáty. Pardubický zimní favorit Sunkar (Sholokhov) sice zatím přehnaně nezářil, v obou startech se však dokázal dostat na tabuli jedničkových derby-trialů a to se samozřejmě počítá. Kremlin Star (Indian Charlie) vstoupil do sezony ve velkém stylu, později laboroval se zdravotními problémy. Oba jsou nicméně v pořádku a mohou sehrát roli „černých koní" dostihu. Drobná mrzutost: ani jeden z nich nepatří Ardaku Amirkulovi, který by rád viděl své barvy v derby.

Pomalu a bez přehnané pozornosti šplhal nahoru ryzák Talgado (Lomitas). Loni ve dvou startech neporažený hřebec si na jaře připsal dvě dvojková umístění a jako proklamovaný vytrvalec zaskočil svou stáj čtvrtým místem ve Velké jarní ceně. Ani poté to ale trenér Filip Neuberg nepřeháněl se sebevědomými proklamacemi, a tak se veřejnost soustředila spíše na jeho druhého svěřence, impozantně debutujícího Sword Sultana (Sulamani) ze stáje Dr. Charvát. Hnědák, o němž jeho okolí mluvilo jako o druhém Laureatovi, se pak ale potýkal se zdravotními problémy, dvakrát zklamal a jeho derby-vyhlídky opět utichly. Naopak Talgado vyhrál Velkou červnovou cenu a pro mnohonásobného šampiona rovinových trenérů znamená první skutečnou šanci v derby od dob zmiňovaného Laureata.

Mocná stáj Dr. Charváta tak zůstává vyzbrojena "pouze" svým novým importem Miracle Matchem (Oratorio), stojícím u trenéra Tomáše Šatry. Zjara chodily z Velké Chuchle nepříliš povzbudivé zprávy o hřebcových pracovních výkonech, při svém debutu koncem května v rakouském Trial Stakes však dlouho sahal po vítězství a nakonec si odvezl druhé místo. Jediným, zato podstatným, mínusem pro jeho vyhlídky v derby je poměrně dost indicií o nedostatečné vytrvalosti.

Mírné zklamání zřejmě pociťuje další velký hráč v českém turfu, stáj Pegas. Koně ze Zhoře sice během prvního jara pod Grzegorzem Wroblewskim předvádějí dobrou stájovou formu, na nejvyšší úrovni tříletých se ale bílý dres s červeným pegasem pohyboval spíše mezi zklamáním a pověstnou poslední nadějí. Předpokládaná hvězda Skarabeus (War Chant) se i vzhledem k několika nepříznivým faktorům rozehřívala poměrně pomalu a naposled po nepříznivém průběhu dostihu končila hluboko v poli poražených Velké červnové ceny. I bělouš Lev (Monarchos) vstoupil do sezony opatrněji, než předpovídalo jeho podzimní vítězství „velmi lehce 14" v Praze. K opatrnosti však nabádají dvě okolnosti - letošní aktivní bilance 1:1 s Talgadem, přičemž naposled od pozdějšího vítěze Velké červnové ceny odešel poražen jen o půl délky, a pak také mimořádně těsný doběh slovenské Velké jarní ceny, kde šestý Lev finišoval zhruba 3 délky za vítězným Bribonem. Dosud hubenější bilance tříletých z Pegasu se tedy může velmi brzo otočit. Minimálně jeden z nich by měl být v derby určitě k vidění, Lev si bude muset ještě vylepšit handicap v Červnovém poháru.

Nejlepší dvouletý hřebec Polska z loňského roku Mileryt (Snow Kid) se v nových barvách stáje Yoko nedostal přes deváté místo ve Velké červnové ceně, nezdar Open Toura (Golan) ve stejném dostihu naznačuje, že letos bude po třech letech chybět na startu modré stuhy stáj CK Martin Tour. Složitou obhajobu vítězství bude mít také loni tolik úspěšná stáj Bača Palkovice - její nová posila Smoker (Sorbie Tower) vlivem nepříznivých okolností debutovala až na mítinku Turf gala a nyní se pokusí na poslední chvíli kvalifikovat v Červnovém poháru, který loni vyhrál slavný předchůdce Age of Jape.

Jedna úspěšná stáj bude v letošním derby chybět určitě, a to Rabbit Trhový Štěpánov. Realizační tým Martina Srnce si sice před sezonou vyčlenil koně mířící do mílařských a vytrvaleckých klasik, ale předpokládaná hvězda Rabbit Gibraltar (Rock of Gibraltar) - impozantní dubnový přemožitel Lva, Talgada a Fabregase - se zranila v tu nejméně vhodnou dobu. Jen velká shoda okolností může pomoci k místečku v derby další silné stáji BORS Břeclav, jejíž Storm of Gracie (Arch) se na jaře v klíčových dostizích trápil.

Naopak spokojeni mohou být v Dvorcích, odkud do vrcholu sezóny míří Ulan (Exaltation). Polobratr klasického vítěze Urodose začal na jaře hned ve vytrvaleckých dostizích a vyhrál silně obsazený dostih III. kategorie, potřebný skok v handicapu se mu pak povedl třetím místem ve Velké červnové ceně. Tamtéž sedmým místem sice neoslnil domácí odchovanec Uniray (Ray of Light), ale tým Jozefa Pirucha s průběžným handicapem 82,5 ještě nemusí házet flintu do žita.
DEEP SECRET (FR)
Della Francesca - Ritadia
Feramo Model Brno
Andrés
FABREGAS
Ray of Light - Fab. Secret
Bunty Team
Luka
CHARME LOOK
Look Honey - Charmaine
Orling
Theimer
KREMLIN STAR (USA)
Indian Charlie - Kelbey
Efros
Šavujev
LEV (USA)
Monarchos - Little Hussy
DS Pegas
Wroblewski
LINDA (GER)
Black Sam Bellamy - Larana
Agrolipt ČR
Luka
MALQ (FR)
Prince Kirk - Island Doree
Estrella
Váňa
MALTAMO (GER)
Dashing Blade - Malatesta
Lokotrans
Kotáb
MILERYT (POL)
Snow Kid - Mikola
YOKO
Koplík
MIRACLE MATCH (IRE)
Oratorio - Miss Demure
Dr. Charvát
Šatra
OMNIBUS (POL)
Da Xian - Ombreletta
Zdeněk Kavka
Bartoš
OPEN TOUR (IRE)
Golan - Orange Royale
CK Martin Tour
Lisek
PEERLESS SQUEAK (IRE)
Green Tune - Andeyra
GM Electronic
Luka
RABBIT GIBRALTAR (IRE)
Rock of Gibraltar - Sallivera
Rabbit Trhový Štěpánov
Srnec
SHAMALGAN (FR)
Footstepsinthesand - Genevale
Ardak Amirkulov
Šavujev
SKARABEUS (USA)
War Chant - Caffe Latte
DS Pegas
Wroblewski
SMOKER (POL)
Sorbie Tower - Somina
Bača Palkovice
Holčák
STORM OF GRACIE (USA)
Arch - Storm Dancer
BORS Břeclav
Juránek
SUNKAR (GER)
Sholokhov - Santuzza's Beauty
Zhomart
Šavujev
SWORD SULTAN (GER)
Sulamani - Sappho
Dr. Charvát
Neuberg
TAKING SHAPE (USA)
Aptitude - Averti
BORS Břeclav
Juránek
TALGADO (GB)
Lomitas - Haiyfoona
Lider Racing Stable
Neuberg
TARO (POL)
Jape - Tangara
Viktor Komárek
Váňa
ULAN (POL)
Exaltation - Uroda
DS Dvorce
Tůma
UNIRAY
Ray of Light - United
V. a V. Valentovi-Piruch
Piruch
ZARIF (IRE)
Observatory - Zariliya
Köi Dent
Váňa

Samostatná historie slovenského turfu pamatuje jen jedno vítězství v Českém derby, které před dvanácti lety zařídil současný mimoňský rezident Arslangirej Šavujev. Letos mají Slováci výraznou šanci tuto bilanci rozšířit - silný lot trenérky Zuzany Kubovičové vede klasický vítěz Bribon (Pentire), kůň nesporné třídy, jenž navíc v posledních dvou startech ukázal, že si umí poradit i s různými kolizemi a nevýhodným průběhem. Stájovou dvojkou je v tuto chvíli Endless Storm (Black Sam Bellamy), vstoupivší do sezóny třetím místem ve Starohájském kritériu. Naopak Fiery Wing (Dalakhani) ve svých jarních startech zatím úplně nepřesvědčil a zůstává otázkou, zda mu pro případný výlet do Prahy bude stačit handicap. Podobný problém trápí i trenéra napajedelského Noema (Rainbows for Life), umístěného při každém z osmi startů kariéry na tabuli.

Polský Atacama Crossing (Footstepsinthesand) se s Velkou Chuchlí seznámil už minulý měsíc a uvedl se třetím místem ve Velké jarní ceně. Porazil přitom řadu potenciálních soupeřů z derby, nejasnosti ale panují kolem jeho distanční preference.

Po letech scházejí v této fázi sezóny na přihláškách derby Němci, zato je nahrazuje početná sestava Francouzů. Z trojice koní Agy Khana se zatím nejlépe jeví vítěz květnového dostihu na 2400 metrů v Longchamp Kasari (Cape Cross), hlášený také do Irského derby. Tamtéž původně směřoval také Birzali (Kalanisi), naposled čtvrtý na míli v Maisons-Laffitte. Dalayir (Tiger Hill) se dosud pohyboval na menších drahách v Lyonu a Štrasburku. Dva koně přihlásil také ve Francii působící Eoghan O'Neill - Caunton Back (Captain Rio) v rozmezí dvou dubnových týdnů dvakrát vyhrál na distancích 2500 a 2600 metrů, Magic Prospect (Miesque's Son) má na kontě tabulové umístění z dostihu kategorie B v Saint-Cloud.

Sestavu mezinárodních zájemců o Prahu doplňuje britský Shernando (Hernando), suverénní vítěz mílového dostihu nezvítězivších v Southwellu z letošního února. Dosud posledním startem svěřence Marka Johnstona byla květnová Class 2 na 2000 v Newmarketu, tam ovšem neuspěl.
ATACAMA CROSSING (IRE)
Footstepsinthesand - Endure
Stajnia Plavac
Kluczynski
BIRZALI (FR)
Kalanisi - Bernimixa
Aga Khan
Royer Dupre
BRIBON (GER)
Pentire - Bravo Görl
EMOP
Kubovičová
CAUNTON BECK (FR)
Captain Rio - La Menorquina
Reve De Soleil P.
O'Neill
DALAYIR (FR)
Tiger Hill - Dalataya
Aga Khan
Royer Dupre
ENDLESS STORM (GER)
Black Sam Bellamy - End. Love
OMS
Kubovičová
FIERY WING (GER)
Dalakhani - Firedance
VIMAR-Dvorníky
Kubík
KASARI (FR)
Cape Cross - Kasakiya
Aga Khan
Royer Dupre
MAGIC PROSPECT (FR)
Miesque's Son - Cl. Dalloway
Reve De Soleil P.
O'Neill
NOEM
Rainbows for Life - Noor Jamalik
KT Obal
Stančík
SHERNANDO (GB)
Hernando - Shimmering Sea
The Originals
Johnston