26. června 2010

Talgado už se seznámil s novou jezdkyní

Jeho svěřenkyně Ohne Sorge drží stále časový rekord derby (2:29,5). Na jeho Laureatovi vyhrál Václav Janáček své první derby a stal se vůbec nejmladším vítězem za více než 70 let. Teď chystá Filip Neuberg ještě něco neuvěřitelnějšího. V neděli svěří Talgada na přání majitelů šestnáctileté slovenské jezdkyni s panamskou licencí Marii Magdaleně Rossák (rozhovor zde), která si v pátek vyzkoušela vítěze Velké červnové ceny pod sedlem. Už před startem drží primát nejmladší jezdkyně v historii a zítra se pokusí stát druhou vítěznou ženou po Míle Hermansdorferové. Pokud by tým z Pavlina dvora u Mimoně dotáhl ambiciózní plán do úspěšného konce, postaral by se z pohledu diváků i médií o nejvíce "sexy" derby všech dob. Neuberg ale ví, že k jeho trenérskému hattricku v modré stuze vede ještě dlouhá a těžká cesta...


Jsou v podstatě dvě základní polohy: šestnáctiletá jezdkyně teprve sbírá zkušenosti a bude v neděli velkou neznámou. Ale kdyby to vyšlo, tak píšete historii.

Jdeme do toho se zdravým optimismem, i když jsem se díval na pohyb sázkového kursu a podle toho se zdá, že většina lidí to vidí skepticky. Maria Magdalena už v Chuchli jezdila a v neděli bude ještě před derby startovat s Novilly. Přes své mládí by to psychicky měla zvládnout. Díval jsem se na její panamskou kariéru a ta si samozřejmě zasluhuje respekt, většinou ovšem jezdila sprinty.

Takže jí v paddocku připomenete, že nemá vodit?

To opravdu ne, ono to s Talgadem ani prakticky nejde, takže z toho obavy nemám. Pustíme jí video, určitou představu o dráze má...

Se startovním číslem jste spokojen?

Ano, v tom nevidím problém.

Jak strávil Talgado Velkou červnovou cenu?

Dobře, podle práce mám pocit, že ještě šel mírně nahoru. Bude to jeho pátý start, tak samozřejmě uvidíme, jak tentokrát vyjde ze srovnání s koňmi jako Taro, od kterých lze čekat další progres.

Zkraje sezóny jsem měl pocit, že jste k tomuto koni přistupoval trochu skepticky...

Já jsem byla zklamaný z jeho prvních dvou startů, protože jsem si myslel a doufal, že ten kůň má na víc. Při třetím startu, ve Velké jarní ceně, nastal nečekaný progres, ačkoli jsme si mysleli, že to na něj bude krátké. Dodnes úplně nechápu, proč se tak zvedl. Od té doby drží formu. Asi po otci Lomitasovi zdědil nejen barvu. Povahově je bezproblémový.


Vytrvalost je po Velké červnové ceně bez diskuse.

Ano, derby by mu mělo sedět.

Dá se v této fázi roku Talgado srovnat třeba s Laureatem?

Laureat nezaběhl dobře Velkou červnovou cenu, byl tam pátý, zatímco Talgado lehce vyhrál.

Několikrát jsem slyšel, že je to kůň pro dámskou ruku. Jak si rozuměl s Václavem Janáčkem?

Startovali spolu letos dvakrát a nepovedlo se to. Je teda fakt, že Talgado se nechoval úplně ideálně, bojoval sám se sebou a příliš s jezdcem nespolupracoval, takže se nedá vyloženě říct, že by si s Václavem nesedli. Je ale pravda, že pod Vendulou Korečkovou nápadně ožil.

Koho v neděli považujete za největšího soupeře?

Výsledkově asi Bribona, ten si zaslouží respekt. Když kůň třikrát za sebou vyhraje na různých distancích, svědčí to o jeho kvalitách.