13. června 2010

Ze zahraničí přijedou jen Slováci?

S Červnovým pohárem vrcholí mnoho týdnů trvající boj o místa na startovní listině derby. Kromě průběžného handicapu však z pohledu řady kandidátů rozhodne také počet koní, kteří přijedou ze zahraničí nebo se dohlásí na poslední chvíli dodatečně. V tuto chvíli se zdá, že se do Prahy chystají jen slovenské stáje, ale několik otazníků ještě visí ve vzduchu.


Jako jistí účastníci Českého derby se jeví být první a třetí ze Starohájského kritéria Bribon (Pentire) a Endless Storm (Black Sam Bellamy). Jejich trenérka Zuzana Kubovičová už vícekrát avizovala, že se do Prahy chystá a dokonce už je známé také jezdecké obsazení - stejně jako loni by koně ze senického Čáčova měli do Česka doprovodit stájoví jezdci Zdenko Šmida a Jaroslav Línek.

Na Prahu však byl cíleně připravován i nejspolehlivější slovenský tříletek Noem (Rainbows for Life). "Jestli tam chceme běžet, musíme si zvednout handicap. Nevím, zda český handicaper drží koně tak vysoko nebo ten nás nízko. Jestli tomu mému přidají i osm kilo, stále nejsme ani na úrovni dvojkového koně, a tak se tam nedostaneme," řekl bratislavskému dostihovému programu trenér Miroslav Stančík před mítinkem Turf gala. Noemovy vyhlídky jsou ale ve skutečnosti o poznání optimističtější - vytrvalec napajedelského původu má v průběžném slovenském hodnocení 78 kg, což po přepočtu na český handicap znamená v průběžném žebříčku derbystů společné sedmé místo s Ulanem a tím tedy prakticky jistou účast v derby. Postačující známku má i Fiery Wing (Dalakhani), u něj je však otázkou, zda jej trenér Petr Kubík po jarním tápání do tak silně obsazeného dostihu vyšle.

Žádný kůň naopak nezůstal přihlášen z Německa, a tak by účast severních sousedů přicházela v úvahu jedině přes dodatečnou přihlášku. O ní podle informací derby-zápisníku minimálně jedna stáj uvažovala, v tuto chvíli se to ale nezdá být aktuální. "Je to zvláštní, ale možná se zkrátka do plánování stájí dostal určitý zmatek poté, co letos bylo německé derby přeloženo o tři týdny kvůli fotbalovému MS. Příští tři víkendy nás čekají poslední tři derby-trialy, kde běží všichni relevantní koně, a tak je tentokrát českému derby zřejmě věnována menší pozornost," konstatoval kolega Daniel Delius, vydavatel populárního newsletteru Turf Times.

Jistá je podle všeho neúčast trojice francouzských hřebců ze stáje Agy Khana. O triu Birzali (Kalanisi), Dalayir (Tiger Hill) a Kasari (Cape Cross) se na jaře v kuloárech hovořilo jako o koních, kteří jsou pro české majitele potenciálně k mání, zřejmě však kupce nakonec nenašli, ačkoli rating do Irského derby a Ceny vítězného oblouku hlášeného Kasariho by k účasti v Českém derby zřejmě stačil. "Účast v Českém derby neplánujeme," potvrdila Nemone Routhová z dostihové centrály Agy Khana.

Otevřené naopak zůstávají plány trenéra Eoghana O'Neilla, který momentálně připravuje s francouzskou licencí zhruba šedesát koní nedaleko Le Mans. Jsou mezi nimi i Caunton Beck (Captain Rio) a Magic Prospect (Miesque's Son). "Musím se přiznat, že jsme se o Českém derby ještě nebavili," přiznala O'Neillova asistentka.

Prvním britským trenérem s koněm v Českém derby by ještě stále mohl být Mark Johnston, také plány jeho Shernanda (Hernando) ještě nebyly specifikovány. "Jeho manažerka zatím o záměru jet do Prahy nic neslyšela, ale všichni víme, že Mark Johnston se v řadě případů rozhoduje opravdu na poslední chvíli," řekl James Fry, britský agent pardubického Dostihového spolku, který se mimo jiné stará britským trenérům o administrativu při zahraničních startech.

Jestliže Johnston nyní určitě přemýšlí o úplně jiných dostizích než o Českém derby, proces rozhodování probíhá v polské stáji Plavac, jež letos zaznamenala s Atacama Crossingem (Footstepsinthesand) už třetí místo ve Velké jarní ceně za Innovatorem a Rabbit Kingem. Ještě na mítinku Turf gala nechával tým kolem Adama Wirzyka otázku výletu do Prahy otevřenou.