24. července 2010

Talgado nebyl fit, vrátí se zřejmě v srpnu

Zákulisní zprávy hovořící o neúčasti Talgada ve Slovenském derby kvůli zranění v práci se nakonec ukázaly být pravdivé. Bratislavští diváci tak přišli nejen o účast spolufavorita a jednoho z nejčastěji tipovaných koní, ale také o start šestnáctileté Marie Magdaleny Rossak, jejíž vystoupení na specifické dráze ve Starém Háji se očekávalo s velkým napětím a jejíž jméno se dostalo na startovní listinu až poté, co panamské dostihové úřady poslaly Závodisku Bratislava potvrzení o platnosti profesionální licence. Otec jezdkyně a majitel koně Peter Rossák na webu Paddock Revue uvedl jako příčinu škrtu natažený sval v práci a tuto informaci potvrdil také trenér Filip Neuberg. "Už to specifikoval majitel na internetu, Talgado se zranil v práci několik dní před slovenským derby. Není to nic vážného, podle veterináře to chce jen čas a klid. Předpokládám, že asi za 14 dní by mohl začít normálně pracovat," konstatoval.


Další plány stáje Lider Racing Stable předběžně počítají ještě se dvěma klasickými dostihy. "Měl by se rozběhnout v pražském St. Legeru a pokud by podal tak dobrý výkon jako v derby, měl by následovat start v německém St. Legeru, kam jsem ho již přihlásil. Je to ovšem hodně nabitý dostih s řadou dobrých starších koní nebo třeba pátým z německého derby," upřesňuje Neuberg.

Minulý týden mu nezbylo nic jiného, než sledovat slovenské derby jako divák na internetu. "Čas byl slabší, ale v Evropě časy nejsou až tak důležité. Doběh mě překvapil jako všechny. Těžko říct, zda by první dva koně byli vpředu, kdyby byl dostih o čtyři sekundy rychlejší..." dodal.

Pokud se Talgado skutečně postaví na start srpnového St. Legeru, čeká jej téměř jistě odveta se slovenskými hřebci. Trenérka Zuzana Kubovičová pro poslední klasický dostih v Praze počítá s dvojicí Endless Storm - Bribon. Čerstvý derby-vítěz Innovator nepřijede - není přihlášen.