16. června 2011

Dohlášeni Wallisto a Frozen Frontier. Dostat se do derby je letos snadnější

Poslední termín škrtání dnes přinesl minimálně tři překvapení. Místo tří avizovaných koní byli dohlášeni jen Wallisto ze stáje Yoko, kterého Zdeno Koplík získal privátně v Německu, a jarní akvizice velkokarlovické centrály Frozen Frontier z tréninku Radka Holčáka. Naopak sešlo z dohlášení dvojnásobné klasické vítězky Brittany a oproti jarním předpokladům nečekaně míří do modré stuhy vítěz Velké jarní ceny a aktuálně čtvrtý z italského listed Chardonney Tcheque, považovaný za kovaného mílaře. Celkem zůstává v 91. Českém derby devatenáct koní.


O účasti Brittany v derby se v posledních dnech mluvilo v kuloárech jako o hotové věci. Jenže stáj Lokotrans by musela dodatečně zaplatit 150 000 korun, což se v daném kontextu jeví přece jen jako odvážná investice. Zvláště když růžové barvy majitele Karla Jalového disponují vítězem Memoriálu dr. Frankenbergera Averem a kolem vytrvaleckých schopností klisny stále panuje otazník.

Také trenér Eduard Kotáb minulou neděli neodpověděl na otázku autora derby zápisníku zdaleka tak rezolutně, jak hlásily chuchelské tamtamy. "Dohlášení do derby vážně zvažujeme, ale ještě nejsme stoprocentně rozhodnutí, musíme se nad tím ještě zamyslet," konstatoval Kotáb čtyři dny před termínem škrtání.

Novým jménem na derby-scéně je bývalý svěřenec kolínského trenéra Waldemara Hicksta Wallisto, který v barvách stáje Hof Vesterberg absolvoval na jaře tři starty a třemi dotovanými doběhy se v německém GAG zařadil na hodnotu 74 kg. To mu po přepočtu na českou známku na účast v derby bohatě stačí.

Frozen Frontier (Kodiac) je vedle účastníka Velké červnové ceny Nucals Stara jedním ze dvou koní, které do vrcholu sezony dohlásila nová stáj Red Rebels R&H. Ještě na jaře ho v Irsku připravoval trenér T. Stack. V jediném letošním startu finišoval koncem dubna druhý v handicapu na 1800 metrů v Tipperary a v oficiálním ratingu je jeho maximum 75.

Po posledním škrtání zbylo v derby o jednoho koně více než loni, celkově je ale cesta do modré stuhy snadnější. Zatímco v posledních dvou letech bylo pro účast v derby potřebné mít v generálním handicapu 81,5 kg, tentokrát stačí jen 77 kg. V pásmu ohrožení, léta označovaného jako „pod čarou“, se nacházejí Tamburin, vítěz Červnového poháru Balbrown a také jeden z dvojice stejně hodnocených Sary Shayana a Private Cowboye, což je mimořádně hořká situace pro trenéra Arslangireje Šavujeva –se třemi přihlášenými teoreticky nejvíce zastoupeného trenéra. Tato matematika ale nemusí platit do puntíku – otazníkem je domácí hodnocení Nucals Stara.

Za předběžného favorita musí být i nadále považován vítěz Velké červnové ceny Roches Gross, kromě jeho květnového přemožitele Chardonney Tcheque setrvávají mezi kandidáty derby i další skloňovaní koně Lysyan, Avere či The Mole Catcher. Tajemnými veličinami zůstávají v českém kontextu všichni dohlášení, černými koňmi můžou být obě klisny Kristine a Rabbit Motivator.

Ze zahraničí zřejmě přijede trojice aktérů: německý Foreign Hill z tréninku Hanse-Jürgena Gröschela byl ohlášen jako jistý účastník derby už dříve, trenérka Zuzana Kubovičová počítá s duem Katelbach a Prince’s Blade.

Hned čtyři majitelé – Ardak Amirkulov, Joly, YOKO a Red Rebels R&H – mají po dvou přihlášených koních, z trenérů jsou opakovaně zastoupení Eduard Kotáb, Zuzana Kubovičová, Tomáš Šatra a Radek Holčák. Ani jeden ze zbývajících uchazečů Českého derby není domácího chovu, jako poslední byly škrtnuty klisny Lailah a Anjou. Reálné derby-naděje se tentokrát nejvíce nakupovaly v Irsku (9), Francii a Německu (4).