24. června 2011

Netrpělivost k turfu patří. Nová stáj touží po derby

Velké Karlovice patří k nejúspěšnějším tréninkovým centrálám v historii Českého derby. Letos ale zažívají napínavý příběh, jaký zatím nemá obdoby. Nový majitel ve zdejších stájích Red Rebels R&H dohlásil po jednom koni při květnovém i červnovém termínu dodatečných přihlášek a výrazně tak dal najevo touhu po velkém vítězství. K valachovi Nucals Starovi a hřebci Frozen Frontierovi se ale váže ještě jedno novum. Za jejich trénink není zodpovědný František Holčák, jak by se dalo čekat, nýbrž syn valašské legendy Radek. Muž, kterého dosud většina turfmanů vnímala jako překážkového trenéra. "Já jsem se za specialistu na překážky nikdy nepovažoval a rovinovým koním jsem se nevyhýbal,” uvádí to Radek Holčák na pravou míru. "Ale na rovinách je třeba mít kvalitní koně. Mně se nevyplatí jet 380 kilometrů z Velkých Karlovic do Prahy kvůli čtyřkovému dostihu, to je v dnešní době utopie. Dosud se mi zkrátka nedostal do rukou pořádný rovinový kůň. Teď si myslím, že mám dva slušné, tak to zkoušíme...”


Manželům Hanákovým z Vizovic nelze upřít odvahu ani ambice. Měsíc poté, co se koncem března potkali s Radkem Holčákem, už spolu vybírali derby koně v Irsku. U trenéra Tommyho Stacka si pořídili valacha Nucals Stara (Danehill Dancer), nositele ratingu 80, který loni z pěti startů čtyřikrát doběhl na dotovaných pozicích a v dubnu během deseti dnů finišoval třetí a čtvrtý v Limericku a Dundalku na distancích 1600 a 2100 metrů.

Záhy po transakci Stack nabídl moravským zájemcům ještě hřebce Frozen Frontiera (Kodiac), dalšího koně v barvách místního majitelského syndikátu. Jeho kariéra byla o poznání méně úspěšná, po třech startech bez umístění ve dvou letech měl na kontě druhé místo v handicapu na 1800 metrů v Tipperary z konce dubna. "Oba koně se nám líbili a majitel je ambiciózní, proto jsme se rychle domluvili,” vzpomíná Holčák.

S odstupem několika týdnů přiznává, že letošní derby projekt Velkých Karlovic byl trochu šitý horkou jehlou. Na řadu věcí včetně série přípravných startů před derby nebyl čas ani prostor, mimo jiné i proto, že oba koně dorazili postupně a Frozen Frontier přijel o dva týdny později, než se předpokládalo. "Letos do toho jdeme po hlavě. Vyhověl jsem přání majitele, on zainvestoval a v rámci možností jsme myslím vybrali kvalitní koníky. Pravda, času je málo a je to všechno narychlo, ale aklimatizovali se dobře. Nucals Star je menší koník, takže se popasoval se změnou prostředí a kopci rychleji. U většího koně je to vždy trochu složitější, ale na aklimatizaci se opravdu vymlouvat nemůžeme, bylo to bez problémů,” popisuje Holčák.

Původní plán počítal s tím, že Nucals Star bude směřovat do Českého derby a Frozen Frontier bude reprezentovat stáj na Slovensku. Administrativní náležitosti ale nakonec tuto představu korigovaly a na startovní listině pražské modré stuhy jsou nakonec oba. Závodisko Bratislava totiž zrušilo slovenský Derby Trial, kam měl Frozen Frontier směřovat, a jelikož na Slovensku jsou eliminačním kritériem vydělané peníze, hřebci příliš možností k jejich nasbírání nezbývá. "Majitel ho tedy na poslední chvíli dohlásil do Českého derby, protože jsme si spočítali podle handicapu, že by se tam dostat měl,” vysvětluje Holčák.

Nucals Star absolvoval Velkou červnovou cenu a pod ostrovním žokejem Williamem Leem doběhl pátý, ovšem po průběhu plném kolizí a strkanic. Hnědák výborně odskočil z boxů a po celý první oblouk si držel bariéru, na začátku protilehlé roviny ale musel čelit tlaku hned několika soupeřů ve zhuštěném druhém sledu. Další krizi měl 1000 metrů před cílem, kde šel téměř do kolen, Lee to ovšem vybalancoval a vrátil ho blíž špici. V cílové rovině se valach svému jezdci kroutil, ale dokázal akcelerovat a vybojovat páté místo blízko Rabbit Motivator a Avereho.

Naopak Frozen Frontier vzhledem ke svému skluzu přípravný dostih v Česku nestihl. Holčák sice zvažoval, že by hřebce poslal do III. kategorie ve Slušovicích týden před derby, bylo by to však příliš riskantní. "Chtěli jsme Frozen Frontiera porovnat s místními borci a nestřílet od boku, ale ten test jsme nestihli a naskočíme z voleje,” říká trenér.

A tak veřejná měřítka zatím neexistují. Oba koně šli v pondělí poslední rychlou práci ve Slušovicích a v tamních kuloárech zanechali výborný dojem. "I já jsem byl spokojený. Na Frozen Frontiera přijel Jirka Chaloupka a měl z něj dobrý pocit. Všechno vypadá dobře, ale dostih je dostih. Dobrých prací jsem za kariéru viděl spoustu a pak to vypadalo na dráze úplně jinak...” ohlíží se Holčák.

Nucals Star je podle něj třídovější, ale na rozdíl od Frozen Frontiera zřejmě 2400 metrů nebude jeho distancí. "Upřímně řečeno vidím jeho hranici na 2200 metrech. Až pominou všechna ta derby, jeho parketou bude 1800 - 2000 metrů, tam by se mohl zařadit do absolutní špičky. Frozen Frontier derby distanci zvládne, ale v Anglii nejsou hloupí. Je to možná pozdnější kůň, ale třídy je tam asi méně.”

Nová moravská stáj s červenožlutým dresem má dva koně v dostihu a je teoreticky jedna z mála, která by mohla průběh dostihu takticky zrežírovat. Podle Radka Holčáka se ale na to nechystá. "Strach z pomalého dostihu trochu mám, určitě bychom potřebovali kvalitní, poctivý dostih. To říkají všichni trenéři, ale nevím, kdo co vymyslí. Nevidím tam žádného obětního beránka...” konstatuje.