20. června 2011

Toto je 16 kandidátů Českého derby. A dva z Mimoně pod čarou

Sečteno, podtrženo a rozlosováno. Startovní listina 91. Fortuna Českého derby má svou pevnou podobu. Šestnáct startujících a dva čekatelé pod čarou, to je výsledek pondělního oznámení startujících koní. Jako poslední vzdal účast v modré stuze realizační tým DS Pegas a trenéra Grzegorze Wroblewského, kteří svou naději Tamburina přesměrovali do závěrečného trojkového dostihu, byť na něj angažovali ruského žokeje působícího ve Varšavě Alexandera Reznikova. Naopak stále doufá trenér Arslangirej Šavujev, disponující najisto zatím pouze Sary Shayanem, zatímco dvojice Private Cowboy – Balbrown bude muset čekat na škrt některého ze soupeřů. Šavujev i přesto Balbrowna škrtl z jedničkové míle se Shamalganem, Miracle Matchem a dalšími, nabízející se jako alternativa.

Jezdecká sestava letošního derby bude pestrá, i když v zástupu zahraničních posil není žádná prvoplánová hvězda vybočující ze středoevropského standardu, jaká se rýsovala v podobě Itala Mirca Demura, o kterého měl původně zájem realizační tým Chardonney Tcheque. Kromě starých známých Srnce, Šmidy, Juráčka, Lopeze či Havlíka přijedou Brit Jimmy Quinn (Lysyan) a Francouz David Breux (Sary Shayan), v sedle německého Foreign Hilla dostal podle očekávání šanci na návrat do Prahy Vladimir Panov.

Z domácí špičky je po zranění z Červnového poháru potvrzen Jan Rája na Roches Grossovi, novou akvizici stáje Yoko a trenéra Zdena Koplíka Wallista nepojede proti očekávání žádný člen rodinného klanu, nýbrž Jaromír Šafář. Bez angažmá v derby zůstali Dušan Andrés, Ferdinand Minařík či René Koplík.

Vnitřní čísla mají Foreign Hill, Rocky of Gracie a Rabbit Motivator, naopak na vnější straně budou odskakovat Johannes Kepler, Katelbach a The Mole Catcher. Ideální startovní pozici můžou využít Sary Shayan, Chardonney Tcheque a Avere.

17:20 - 7.dostih - 91. FORTUNA ČESKÉ DERBY
Gd-3 - 3 - 2400 m - 2 500 000 Kč
1    FOREIGN HILL (GER), ž. Wladimir Panov
2    ROCKY OF GRACIE (FR), ž. Ján Havlík
3    RABBIT MOTIVATOR (IRE), ž. Gary Hind
4    LYSYAN (IRE), ž. Jimmy Quinn
5    SARY SHAYAN (IRE), ž. David Breux
6    CHARDONNEY TCHEQUE (FR), ž. Rastislav Juráček
7    AVERE (FR), ž. Milan Zatloukal
8    PRINCE`S BLADE (GER), ž. Martin Srnec
9    FROZEN FRONTIER (IRE), ž. Jiří Chaloupka
10    KRISTINE (IRE), ž. Tomáš Lukášek
11    ROCHES CROSS (IRE), ž. Jan Rája
12    NUCALS STAR (IRE), ž. Jean Pierre Lopez
13    WALLISTO (GER), ž. Jaromír Šafář
14    JOHANNES KEPLER (GB), ž. Petr Foret
15    KATELBACH (GER), ž. Zdenko Šmida
16    THE MOLE CATCHER (IRE), ž. Erwin Dubravka
17    PRIVATE COWBOY (IRE), ž. Radek Koplík
18    BALBROWN (FR), ž. Jakub Pavlíček