19. května 2012

České derby jako black type? Možná už příští rok

Jsou to dvě slova, která v dostihovém sportu znamenají vstupenku do velkého světa. Status black type, tedy umístěného na prvních třech místech v grupových a listed dostizích, ukořistili v poslední době na evropské půdě například Shamalgan, Darsalam, Iryklon či Blue Coral. Je ale možné, že už brzy nebude na zisk této mety a uvedení jména v dražebních katalozích tučným písmem třeba cestovat. Jockey Club se chce o statut black type ucházet se třemi dostihy: Českým derby, Velkou cenou Prahy a Velkou cenou českého turfu. "Dříve u nás převládal názor, že na to nemáme kvalitu. Výsledky našich koní v Německu a Itálii za poslední dva roky ale daly jednoznačně najevo, že naše dostihy už tu hodnotu mají,“ řekl před sezónou prezident JC Václav Luka.


České derby se sice s dotací 2,5 miliónu korun nachází ve středoevropské první lize už teď, do mezinárodní struktury black type ale začleněno není. Samotné peníze totiž nestačí. Klíčovým faktorem je uznaná kvalita startujících koní a celková úroveň dostihu. Právě absence v klubu black type je jedním z hlavních důvodů, proč se zatím výsledek chuchelského derby objevuje v cizích odborných médiích jen výjimečně a ve výsledku se to promítá do nižšího mezinárodního povědomí o vrcholu české sezóny.

Oficiální žádost, aby Česko bylo přijato do "klubu black type", je už zformulována. Vedle zevrubné analýzy a rozboru kvality startujících za poslední čtyři roky chtějí Češi zapůsobit na zahraniční autority ještě jinak. Na říjnovém zasedání v Paříži, kde by měla být žádost oficiálně projednána, chce Jockey Club promítat patnáctiminutový dokument o českých dostizích, vyrobený na zakázku Českou televizí. Hlavní slovo při posuzování žádosti by měla mít podle zákulisních informací Francie a skupina zájemců o vlastní dostihy black type zahrnuje kromě Česka také Španělsko a některé další země.

Na první pohled nejde o nic víc než prestiž, případný úspěch na diplomatické úrovni by však mohl znamenat výraznou vzpruhu pro české stáje. "Cena koní jako Ready for Life, která vyhrála derby jako dosud poslední kůň českého chovu, by se měla několikanásobně zvýšit,“ myslí si bloodstock agent Tomáš Janda.

Pokud dostihové velmoci na podzim Česko akceptují a mnohé tomu nasvědčuje, musejí se čeští majitelé a trenéři připravit ještě na jeden důsledek. Dá se čekat, že v derby výrazně naroste zahraniční konkurence. Zejména v sousedním Německu je nálepka black type velmi žádaná. S koňmi, kteří nejsou dost dobří na to, aby ji získali doma, neváhají silné stáje vycestovat do Itálie a dalších zemí.