16. května 2012

Pegas: Tomu se říká převaha

Ta zpráva se v neděli rozšířila v Chuchli rychlostí blesku. Ryzák Pegas (Excellent Art) ze stejnojmenné stáje vyhrál lehce o dvě délky klasické Trial Stakes v Ebreichsdorfu. Ale teprve po zhlédnutí videozáznamu se dala pochopit neskutečná energie, se kterou svěřenec Grzegorze Wroblewského očaroval rakouské závodiště. V sedle se svým novým stálým jezdcem Garym Hindem odskakoval v jedenáctičlenném poli jako horký favorit a už prvních metrech se dostal na špici. V polovině 1700 metrů dlouhého dostihu měl hřebec české stáje náskok dobrých osmi, deset délek, cválal ale s naprostou lehkostí a od té doby už běžel vlastní dostih.

V oblouku před cílovou rovinou se mu sice soupeři přiblížili, to ale byla pouhá mezihra. Pegas vzápětí znovu odskočil a doběhl si pro lehké vítězství před Lake Louise a Florenz. "Neskutečný kůň," shrnul v zákulisí Gary Hind mínění všech zúčastněných včetně místního hlasatele, který už od poloviny dostihu pochopil, že příliš nemá cenu zabývat se zbytkem pole.

Pro Pegase (na snímku Václava Volfa z loňského podzimu) to bylo třetí vítězství z dosavadních pěti startů a v tuto chvíli si vzpomenou asi jen skuteční pamětníci, kdy naposled vstupoval úřadující zimní favorit do klasické sezóny tak impozantně. Pegas se každopádně vyšvihl na první místo průběžného handicapu tříletých a se známkou 92 kg se už v této fázi sezóny přiblížil sezónnímu maximu některých hvězd minulosti jako Ohne Sorge, Tribal Instinct  nebo Ready for Life.