8. června 2012

Derby hitparáda: 16 ostře sledovaných podruhé

Ať to bereme z jakékoli strany, před letošním derby je o čem přemýšlet. A zápisník je pro příští dny připraven i na dílčí překvapení, která mohou dát startovní listině derby ještě trochu jiný rozměr.  Klíčové informace už ale máme, o favoritech by mělo být jasno. I proto jsem se ve druhé a poslední verzi hitparády derbystů rozhodl stát za svým názorem a neměnil jsem pořadí na prvních dvou místech. V elitní šestnáctce zcela chybí klisny a z aktérů nedělního Červnového poháru se do ní dostal jen Dilinger, byť s napětím vyhlížím i výkon Soliniho. Je při tom jasné, že se nacházím na tenkém ledě. Když jsem se o tuto českou verzi slavného amerického žebříčku "Derby Dozen" pokoušel v letech 2008 a 2009, byl jsem úspěšný jen částečně. Age of Jape byl sice jasným lídrem žebříčku už dlouhé týdny před dnem D, ale Tullamore vyhrál před čtyřmi lety až jako sedmá volba. Pro lepší srovnání najdete v závorce za pořadovým číslem koně jeho pozici v první, květnové verzi žebříčku.

1 (1) Move Your Vision (Galileo), OMS
Pro mě je nadále na špici klasický vítěz ze senického Čáčova, jehož profil najdete na zápisníku v nejbližších dnech. Move Your Vision patří k těm, kdo se vyhnuli veškerým derby-trialům a v poklidu ladí formu doma. Nemáme tedy žádný neprůstřelný důkaz o jeho vytrvalosti, ale indicií je mnoho. Jak jsem napsal už minule, tento kůň má předpoklady stát se hvězdou a v jeho prospěch mluví ještě jedna věc. Intuice a trenérský rukopis Zuzany Kubovičové.

2 (2) Pegas (Excellent Art), DS Pegas
Zimní favorit zůstává i po Velké červnové ceně letos neporažen. Chuchelská příprava sice potvrdila, že mezi kandidáty derby se pro 2400 metrů najde pár disponovanějších koní a 200 metrů navíc už může být problém, přesto Pegase nelze odepisovat. S jeho třídou a prostornou cvalovou akcí by mu neměl být "proti srsti“ ani rychlejší dostih. Lišák Greg Wroblewski má dost času na vymyšlení správné taktiky a pozor - na Pegasovi sedí správný člověk pro tento úkol Gary Hind.

3 (14) A Gentleman (Gentlewave), Dr. Charvát
Dlouho byl „schovaný“, ale nyní se z pozice tajného tipu posunul do role koně, o kterém se mluví. Ve Velké červnové ceně zaběhl výborný dostih a stále má rezervy. Jeho šance může do značné míry ovlivnit vlastní stáj, pokud obětuje některého ze stájových (avšak nikoli tréninkových) kolegů pro úkol vodiče. Při dobrém tempu a klidném průběhu musí být považován za mimořádně nebezpečného koně.

4 (6) Brutal Rocco (Shirocco), Yoko
Minimálně dvakrát už ukázal, co umí. Solidní forma z Berlína a páté místo z Velké červnové ceny nicméně nejsou stropem jeho možností. Pokaždé totiž zasáhly nepříznivé okolnosti, které ovlivnily výsledek. O vytrvalosti Brutal Rocca není sporu, v jeho sedle bude úřadující šampión a také stájová forma trenéra v posledních týdnech sedí. Jeho případný úspěch nepřekvapí.

5 (3) Betpak Dala (Shamardal), Dr. Charvát
Konečně se potvrdilo dlouho tušené - nad dva kilometry se ostře sledovaný ryzák začíná probouzet. Mnoho nechybělo a vyhrál hlavní předzkoušku, jeho třída je bez diskuse, a tak je vlastně zvláštní, že Betpak Dala nemá mnohem větší tábor příznivců. Snad je to tím, že jeho výkonům zatím chyběla pověstná špetka brilantnosti a espritu, které skutečná hvězda derby musí mít. Při jeho nervozitě v paddocku lze jen spekulovat, kde by mohl být, kdyby veškeré psychické síly věnoval boji na dráze.

6 (8) Kaptah (Hurricane Run), Stáj Charvátová
Po dvou vyhraných “trojkách” byl považován za nebezpečného černého koně, šesté místo ve Velké červnové ceně všeobecné nadšení poněkud zchladilo. Není však sebemenší důvod lámat nad stále zrajícím Kaptahem hůl. V hlavním derby-trialu neměl štěstí na dobrý průběh a navzdory tomu byl poměrně blízko vítězi. Mnohé teď bude záležet na tom, jak se stáj rozhodne při rozdělování rolí a zda popřeje sluchu hlasům, které vidí Kaptaha jako vodiče pro A Gentlemana a spol.

7 (5) Mystic Swing (Celtic Swing), Lokotrans
Vítěz Velké jarní ceny se nemůže spoléhat na vytrvalecké dispozice, ale při květnovém úspěchu ukázal, že i on umí disciplinovaně “cestovat” v balíku koní a šetřit síly na finiš. Jeho šance může výrazně zvýšit tempo a průběh dostihu. Žokej Milan Zatloukal dobře ví, proč je Mystic Swing jeho první volbou.

8 (-) Trip To Rhodos (Rail Link), Dr. Charvát
Zcela nečekané jméno v seznamu, až do jara enfant terrible své stáje, který různými eskapádami potrápil lidi kolem sebe a měnil trenéry jako ponožky. U Pavla Tůmy se však Trip To Rhodos našel, vyhrál dvojkový dostih v Bratislavě a následně finišoval dobře druhý ve Starohájském kritériu. Majitel nyní zvažuje dodatečnou přihlášku. Byť České derby pro nezralého hnědáka možná přichází trochu brzy a dosud mnoho velkých jmen neporazil, talent bezesporu ukázal a vyplatí se ho sledovat.

9 (-) Atack (Mamool), EMOP
Kůň, který svým “všudybylstvím” ve velkých ročníkových dostizích tak trochu připomíná staršího stájového kolegu Ramblin Scouta, slavil první vítězství až začátkem června ve Starohájském kritériu. V dostihu, jehož vítězové obvykle České derby nevyhrávají, neporazil nejsilnější konkurenci. Každopádně znovu vyslal do Prahy vzkaz, který známe už od Velké jarní ceny - dvojka trenérky Kubovičové je kůň dobré třídy, který rád cválá na špici nebo blízko špice. Jak se mu bude líbit 2400 metrů na velkém oválu, to teprve uvidíme.

10 (11) My Afantou (Anabaa), Dr. Charvát
Nebyl jsem sám, kdo tomuto hnědákovi v souvislosti s derby příliš nevěřil, ale My Afantou umí stále znovu překvapovat a v širší špičce kandidátů se udržel, i když do množiny vytrvalců nepatří. Kdybych byl na místě majitele a realizačního týmu, vážně bych uvažoval o obětování právě tohoto hřebce jako vodiče. Jistě, není to snadná volba, ale jeví se jako logická varianta nejen s ohledem na zúčastněné koně, ale i mezilidské a motivační faktory v soukolí stáje. Derby je dostih roku a musí ho rozběhnout kvalitní a rychlý kůň. My Afantou tato kritérie splňuje, ale je pravda, že existují i pádné důvody proti této konstrukci. Pro hnědáka je pravidelně žádáno o nejvyšší startovní číslo a ne vždy má rychlou startovní reakci.

11 (13) Desson (Denon), Agrolipt ČR
Trenér Čestmír Olehla mu letos zatím ordinoval bratislavskou cestu, v níž výsledkově nezklamal, ani nenadchl. Ve slovenské Velké jarní ceně finišoval šest délek za vítězem Move Your Vision a 4 1/2 délky za Mystic Swingem, z potenciálních derby-soupeřů zatím porazil Kadynyho a Favorite Boye. Vzhledem k nijak optimálnímu průběhu ani distanci se jeho možnosti neodhadují snadno a realizační tým nám to neusnadnil - veškeré derby-trialy vynechal.

12 (4) Green World (Diamond Green), Avaz Ismoilov
Ze tří startů letos dvakrát zazářil a jen jednou se mu dostih nepovedl. Bohužel to bylo ve Velké červnové ceně, kterou poněkud nepochopitelně odvodil a v závěru mu nezbyly síly. Stále čekáme na jeho další progres, formu z Memoriálu dr. Frankenbergera však poněkud relativizují pozdější výkony soupeřů. Green World je dobrý kůň a už nyní zaběhl výrazně nad rámec své pořizovací ceny 2000 eur. Vůbec ale není jisté, zda je také hvězdou pro derby.

13 (9) Kadyny (Zamindar), Monte Negro
Klame tělem, tenhle grupově prověřený import z Francie. Na jaře se chvíli ve střední Evropě rozkoukával a pak měla přijít jeho chvíle ve Velké červnové ceně. Před dostihem vypadal výborně, na dráze se ale nechal zastínit i soupeři, které měl snadno porazit. Trenér František Holčák zkusí vše, co bude v jeho silách, aby se 24. června vrátil do Chuchle “jiný” kůň. Snadné to ovšem mít nebude.

14 (10) Dilinger (Lomitas), Clint-Racing
Kůň pro derby dnes už nemusí intenzivně zářit půldruhé sezóny, než se dostane do derby. Dnešní trenéři postupují výrazně obezřetněji. Například Dalibor Török loni hnědáka Dilingera zlehounka otestoval ve dvou menších dostizích a letos postupoval přes druhou kategorii a Most. O reálné třídě Dilingera toho zatím moc nevíme a velká jména nepotká ani v nedělním Červnovém poháru. O pořádné vysvědčení se utká až v derby, pokud se tam ovšem dostane.

15 (-) Robinson (Varadar), Buc-Film
Tohle je příběh, který si v zápisníku ještě vychutnáme. Jediný syn vítězky derby z roku 2005 Ready for Life na jaře začínal ve čtvrté kategorii proti koním, kteří už ze hry o derby mezitím vypadli. Ani po šestém místě v Memoriálu dr. Frankenbergera to ale majitel Jaroslav Bouček  nevzdal a odměnou mu byl dobrý výkon ve Velké červnové ceně. Za sedmé místo dostal Robinson známku, která k účasti v modré stuze stačí. Že výsledkově dá vzpomenout na matku se jeví jako příliš velká fantazie, ale jediný kůň českého chovu může svému majiteli opět udělat radost.

16 (16) Favorite Boy (Shirocco), Yoko
Stále úplně nevím, co si o tomto synovi Shirocca myslet, zatím se mu nepodařil prakticky ani jeden dostih. A přesto je v jeho výkonech náznak čehosi, co brání svěřence Zdena Koplíka zcela odepsat. Ve Velké červnové ceně byl sice poměrně daleko od klíčového dění, ale jeho akce v cílové rovině byla pohledná a dávala tušit rezervy. Pokud by se od toho dokázal v derby odpíchnout, nebylo by to poprvé, co stáj Yoko vytáhla nečekanou kartu.