19. června 2012

Durcan: Do Prahy se těším, Gary mě navnadil

Žokej Ted Durcan má do konce týdne plný diář, jako obvykle touto roční dobou. Na chvíli se podívá do Královského Ascotu, mezitím stihne ještě Kempton a July Course. V neděli ale devětatřicetiletý světoběžník na chvíli vypadne ze své domácí rutiny. Chystá se do Prahy na České derby, ve kterém mu stáj Charvátová svěří svého Kaptaha. A tak sedminásobný dubajský šampión pomalu začíná studovat videa na webu českého Jockey Clubu.  Kromě Kaptaha ho v Chuchli čekají ještě dvě "rita" včetně My Old Husbanda ve Zlatém poháru. "Musím říct, že se do Prahy moc těším, slyšel jsem o tamní dráze mnoho dobrého," řekl Durcan exkluzivně zápisníku.


Doma na britských ostrovech na sebe naposledy výrazně upozornil před třemi týdny, když dovedl Main Sequence k druhému místu v britském derby. Jako obrovský úspěch vnímal už samotnou účast v malém poli, zatímco mnoho renomovaných kolegů v čele s Frankiem Dettorim, Kierenem Fallonem a Johnnym Murtaghem zůstalo bez angažmá. "Bylo to vzrušující, tyhle dostihy chce přece jezdit každý na světě. Mnoho lepších žokejů než já sedělo nečinně ve vážnici,“ těšil se ze svého pátého a konečně úspěšného startu v derby.

V Epsomu také dosáhl zatím svého nejslavnějšího vítězství, když v roce 2007 triumfoval v Oaks s klisnou Light Shift. Druhý úspěch v klasickém dostihu přidal o dva roky později v St. Legeru s Masterym.

Durcan se učil u Jima Bolgera a postupně vystřídal několik dobrých míst. Působil jako stájová jednička u Henryho Cecila a dvojka Godolphinu, kde dodnes pracuje jeho manželka Sue. Právě s blankytně modrým dresem je spojena zatím nejúspěšnější etapa Durcanovy kariéry. Už na konci 90. let zakotvil v Dubaji, pravidelně vyhrával tamní jezdecký šampionát a mimo jiné Dubai Duty Free nebo Godolphin Mile. Kromě Evropy a Dubaje se nevyhýbal ani lukrativní exotice v Kataru a Bahrajnu.

V poslední době jezdí Durcan hlavně pro trenéra Davida Lanigana, úspěchy slavil také díky příležitostné spolupráci s Mickem Channonem. Loni vyhrál doma 58 dostihů při úspěšnosti 12,45 procenta, v aktuální sezóně má na kontě 13 bodů.

Když má říct, který z těch tisíců koní byl jeho nejlepší, není si úplně jistý.  "Za ta léta jsem měl to štěstí sedět na některých velmi dobrých koních, ať už na dráze nebo doma v práci. Jako nejlepšího asi musím zmínit Daylamiho, ale Light Shift mi dala první klasické vítězství, takže musí být mou oblíbenkyní."

Mezi jeho velké přátele patří Gary Hind. Když si Durcan v sezóně 2002/2003 zlomil nohu, byl to právě Hind, kdo ho vystřídal na pozici dubajského šampióna. Teď se těší, že mu kolega v neděli vysvětlí některá specifika českého prostředí. "S Garym si dobře rozumíme a docela mě na Prahu navnadil. O českých dostizích mluví s uznáním, jeho znalost místních podmínek a dráhy mi určitě pomůže," poznamenal.

Domácí spekulace o tom, že by to měl být právě Kaptah, kdo se postará o dobré tempo pro ostatní koně v barvách manželů Charvátových, zatím k nedělní jezdecké hvězdě pochopitelně nedoputovaly. Při otázce, zda rád jezdí zepředu, ovšem nezaváhá ani vteřinu: "Pro Godolphin jsem odjezdil spoustu vodičů a je to job, který mě baví.“