6. června 2012

Dva škrty mění pohár v symbolickou tečku

Dva ze tří nejlépe hodnocených koní dnes byli škrtnuti z nedělního Červnového poháru a výrazně tím zamíchali kartami. Vítězka rakouských 1000 Guineas Criostal (Teofilo) bude po poradě trenéra s majitelem odpočívat a Starbucka (Tiger Cafe) nakonec přece jen vyřadilo ze hry zranění. Znamená to špatnou zprávu pro všechny, kdo doufali, že si v posledním derby-trialu ještě výrazněji vylepší handicapovou známku. Reálné naděje na derby má za této konstelace jen Dilinger (Lomitas), který dostal za druhé místo v Memoriálu dr. Frankenbergera 78,5 kg a k postupu do derby mu podle stávající situace stačí poskočit o 2 kilogramy.

Na startovní listině nechybí ani minulou sobotu debutující Solini, těžko však odhadovat, jaké představení by musel v neděli předvést, aby se mu podařil v handicapu skok podobný tomu, který po třetím místě ve Velké červnové ceně absolvoval A Gentleman. Zápisník navrhuje něco mezi Frankelem a tříletým Overdosem a byť perspektivnímu hnědákovi držím palce, obávám se, že bude moci naplno předvést svůj talent až později.

Z dalších startujících jsou na seznamu čekatelů ještě Bacares, Mazhilis, Byskovic, Al Mansur a Amssio. V nemilosrdné hře čísel jsou ovšem i jejich vyhlídky jen velmi teoretické.

Stačilo přitom málo a mohlo to být trochu jinak. Škrt Criostal však trenér František Holčák avizoval už v neděli. "Criostal půjde buď rovnou derby, nebo cenu Napajedel, musíme si na to ještě sednout s majitelem. Červnový pohár by pro ni byl už zbytečný, na kobylu je to moc běhat dvakrát po čtrnácti dnech…“ vysvětloval.

To Starbuck se na derby-trial last minute připravoval poté, co musel být škrtnut kvůli zdravotním problémům z Velké červnové ceny. Trenér Čestmír Olehla už měl na vlastního odchovance stáje Wrbna Racing domluveného i žokeje, nakonec se však potvrdily jeho obavy a nepatrný incident z boxu, v němž si Starbuck rozkopl napáječku, skutečně rozhodl o hnědákově účasti v derby.

"Žádné nové komplikace nejsou, ale doléčujeme to zranění. Vytvořil se mu hematom, který ho stále bolí, takže nám bohužel utekl potřebný čas…“ lituje Olehla.