28. června 2012

Návrat k derby: Valaši dú, šest derby už majú


Měl to být souboj vyrovnaných soupeřů, ve kterém budou rozhodovat maličkosti a pomyslné centimetry. Nakonec jsme v Chuchli viděli úplně jiné derby, které postavilo veškeré papírové prognózy na hlavu. Vítězství Kadynyho bylo výsledkem dlouhého hledání a snad i tápání, ale František Holčák složil svou "Rubikovu kostku" právě včas, aby stihl vybrat zisky. Nad Kadynym si lámal hlavu celé jaro a už se zdálo, že hnědákovi koupenému na podzim za 160 000 eur zůstane nálepka předraženého importu. Jenže přišla neděle a hnědák stáje Monte Negro si s drtivou převahou doběhl pro vítězství, po kterém v této branži každý touží. Jiří Chaloupka v jeho sedle proletěl kolem soupeřů, jako kdyby seděl na úplně jiném dopravním prostředku. Velkokarlovické výpravě se v těch chvílích draly do očí slzy, ale štěstí jednoho bývá zákonitě smutkem druhého. Čekání největších tuzemských stájí Dr. Charvát a Pegas na úspěch v modré stuze pokračuje a je třeba říci, že nedělní doběh od obou renomovaných majitelů vyžadoval nervy jako provazy. Modrožlutým nepomohla početní přesila ani na míru připravené tempo, bíločerveným zase nevyšla sázka na dva různé typy koní a boji o peníze přihlíželi z propastné dálky. Toto derby v malém připomnělo všechny základní pravdy mikrosvěta A 1/1: dostihy mají logiku, ale někdy není na první pohled postřehnutelná. A tak poraženým nezbývá, než se obrnit trpělivostí a počkat si, až se štěstěna obrátí. To všechno dohromady ostatně tvoří příběh každého derby - pojďte si přečíst ten nejnovější.


Chuchelský derby-den nenápadně vystoupal do výšin, o kterých se zdejším turfmanům před nějakými deseti lety ani nezdálo. Součástí rámcového programu sice vždy bývaly Zlatý pohár, Cena hřebčína Napajedla a Simsonova cena, ale výsledek v součtu zdaleka nevyzníval tak impozantně jako derby-mítink u slovenských sousedů. To se už před nějakým časem změnilo a dnes mají při Českém derby své jedničkové vrcholy kromě vytrvalců a tříletých klisen také mílaři a sprinteři, byť jejich tradice není uchycena historickými názvy a dotace některých z nich odpovídají současné nelehké ekonomické situaci.

Ještě před derby tak pražské publikum vidělo hvězdy jako Roches Cross, Sharpour, Corcovada či French Quebec a také kompletní špičku starších vytrvalců. Vůbec poprvé se představili také dva koně v majetku Ramzana Kadyrova. Nejsem zřejmě sám, v kom "přítomnost" čečenského vůdce v českém turfu vyvolává ne úplně příjemné mrazení, dostihově nicméně srovnání bývalých prominentů ruských klasik s domácí špičkou nepostrádalo zajímavost a přivedlo do Chuchle poněkud jiný typ plnokrevníků, než zde většinou vídáme.


Když po páté hodině odpolední konečně vstoupili do paddocku nejsledovanější tříletí  koně v zemi, už byl ve vzduchu cítit ten adrenalinový náboj, který každoročně dělá z derby vrchol sezóny. Travnaté prostranství mezi stromy se postupně plnilo lidmi z jednotlivých realizačních týmů i slavnostními hosty, mezi nimiž bohužel chyběla zjara avizovaná delegace mezinárodního turfu v čele s princeznou Zahrou Aga Khan (podle Miloslava Halíka ze Svazu chovatelů a majitelů dali přednost Ascotu).

Z koní na sebe poutal pozornost tradičně dobře vypadající a svým klidem imponující Pegas (Excellent Art), jehož kurs šel sice v sázkovém předprodeji během pracovního týdne lehce nahoru, na závodišti ale znovu klesal až na 3:1. Pohled na zlepšujícího se A Gentlemana (Gentlewave) znásobil tábor jeho příznivců a lépe než minule vypadal i jeho stájový kolega Betpak Dala (Shamardal). S postupujícími minutami se ovšem dubnový ante-post favorit derby opět začínal potit. Černý kůň dostihu Brutal Rocco (Shirocco) sázející příliš nezaujal, i když vypadal výborně, a totéž se dá říci o dvojici trenéra Holčáka Criostal (Teofilo) – Kadyny (Zamindar). Obecně se soudilo, že lepší vyhlídky by mohla mít klisna, ale s lepším kursem 20:1 nakonec  odskakoval hřebec.

Nejvíce očekávaný kůň ovšem dlouhé minuty chyběl. Dvojice trenérky Zuzany Kubovičové se objevila v paddocku až krátce poté, co startérka Soňa Froňková zvolala "Nasednout!" Lehce zpocený Move Your Vision (Galileo) skutečně působil impozantním dojmem, zároveň je stále vidět, že potřebuje čas. V době, kdy Kubovičová vyhazovala do jeho sedla žokeje Zdenka Šmidu, byla nicméně hnědákova pozice na sázkovém trhu jednoznačná. Ze čtvrtečních 4:1 se Move Your Vision postupně dostal na 26:10.

Ze startovacích boxů měl největší obavu realizační tým Brutal Rocca, opatřeného speciální "startovní” dekou. Dění v konstrukci však zasáhlo do průběhu událostí jinak a nečekaně. Jediný kůň českého chovu Robinson (Varadar) se vztyčil v boxu, přehodil si nohu přes přepážku a při těchto pohybech pokopal vedle stojícího A Gentlemana. Svěřenec Jaroslava Drlíka inkasoval rány do hlavy a do plece, jeho žokej do ruky. Incident, který nebyl blíže vidět na žádném ze záznamů, zřejmě výrazně ovlivnil šanci obou koní na dobrý výsledek. Třetím účastníkem s problémy na startu, byť zdaleka ne tak fatálními, byl Betpak Dala – ten se pokoušel lehnout si a vzpříčil se přesně v okamžiku, kdy se boxy otevřely. Do derby odskočil se zhruba třídélkovou ztrátou.


Pro stáj Dr. Charvát tedy dostih roku začal tím nejhorším možným způsobem, neboť právě pro A Gentlemana a Betpak Dalu se manželé Charvátovi rozhodli obětovat dalšího šancového hřebce Kaptaha (Hurricane Run). Vítěz britského Oaks a St. Legeru Ted Durcan dostal v paddocku jasné pokyny a jakmile bylo odstartováno, v sedle šestého z Velké červnové ceny už neztrácel čas zbytečným čekáním. Ze startovního čísla 13 zběžně zkontroloval situaci po své pravé ruce a poslal Kaptaha na špici.

Za deklarovaným vodičem se pustili Favorite Boy a Atack, v přední vlně byli vidět také Criostal, My Afantou a Robinson. Červená čapka Garyho Hinda na Pegasovi svítila kolem čtvrtého místa a příznivci mohutného ryzáka mohli být klidní. Zkušený jezdec sice druhého favorita držel, ale na rozdíl od Velké červnové se s ním v úvodní fázi nepral. Ostatní sledovaní koně zaujali pozice na opačné straně pole – Move Your Vision cválal kolem jedenáctého místa, stejně jako klasický vítěz Mystic Swing (Celtic Swing). Ještě dál vzadu začínali Bionic Face (Authorized), Kadyny a Betpak Dala, jemuž Petr Foret našel pozici u bariéry.

Durcan udal první kilometr solidní tempo, předcházející některým rizikovým situacím z Velké červnové ceny. V sedle Kaptaha si udržoval zhruba délku až dvě náskoku na druhého Favorite Boye, celkově se pole poměrně roztáhlo. Byl vidět znatelný rozdíl mezi prvními pěti koňmi, mezi nimiž se rozestupy na protilehlé rovině mírně zvětšovaly, a nepřehledným hroznem "uklizených" favoritů na chvostu pelotonu. Pozdější vítěz Kadyny ztrácel kolem mezníku 1600 metrů na vedoucího Kaptaha asi 10 délek.

Jako první z favoritů zareagoval kilometr před cílem žokej Šmida, který začal pomalu posouvat Move Your Visiona blíže čelu a polepšil si na sedmé místo vedle Brutal Rocca, i když při tom rozdal ve vnější stopě pár délek. Při vbíhání do cílové roviny ještě seděl v klidu, na rozdíl od Dušana Andrése, který už v hloubi pole výrazně pobízel uvadajícího Robinsona.

Kaptah zavedl pole do cílové roviny a Durcanova mise byla splněna. Uvolnil tedy prostor stájovým kolegům, ti ale nepřicházeli. Nejlepší z nich My Afantou cválal poměrně daleko za špicí sedmý, A Gentleman zcela na chvostu a Betpak Dala druhý od konce. Místo stájové taktiky tak situace vyústila spíše v nezištný dárek soupeřům. Durcan pobídl Kaptaha bičíkem a držel špici až k mezníku 400 metrů před cílem. Tam se situace vyrovnala a finišující koně se roztáhli do šířky chuchelské dráhy.

U bariéry i na vnější straně dráhy vypukla tlačenice, pro kterou se nejlépe hodí slovenský výraz "trma vrma". Ukázkový byl případ Brutal Rocca - Jaromír Šafář mu na začátku roviny hledal prostor a 400 metrů před cílem se marně pokusil protáhnout mezi Criostal a Move Your Vision, posléze poznal svůj omyl a slovenského favorita raději objel, čímž ztratil čas i prostor. Akci ostře sledovaného Pegase zase narušily dvě menší kolize a slábnoucí zimní favorit záhy přestal držet krok s nejlepšími.

Na malou chvíli se zdálo, že ve hře zůstává větší počet koní, ale lídři začali postupně slábnout a to vyneslo dopředu druhou vlnu. Na distanci přišlo zrychlení rozhýbávaného Move Your Vision a najednou se vedle bojujících koní objevil “odnikud” finišující Kadyny. Jiří Chaloupka vypadal vedle naplno jezdících soupeřů jako z jiného světa a jeho sebevědomý klid působil v rozhodující fázi skoro až nepatřičně. Muž v modrobílém dresu si prostě počínal, jako kdyby kromě Kadynyho nikdo jiný v dostihu neexistoval.

Od chvíle, kdy byl na úrovni vedoucího Move Your Visiona, už nepřipustil sebemenší pochyby o tom, kdo sedí na nejrychlejším koni. V cíli měl náskok 2 1/4 délky a posledních 200 metrů bylo v jeho podání reklamou na úspornou práci s bičíkem a efektivní ježdění rukama. I vzhledem k těmto okolnostem je třeba vyzdvihnout dobrý čas 2:30,76.



Move Your Vision uhájil druhé místo před dotírajícím My Afantou a Brutal Roccem, tabuli doplnil bojovník Atack. Pro dotované příčky si doběhli ještě blíže bariéře finišující Betpak Dala a Desson. Lepší z dvojice klisen Criostal porazila devátého Mystic Swinga, Kaptah doběhl desátý. Indisponovaný Gentleman ztrácel na Kadynyho z jedenáctého místa více než deset délek, o další délku a čtvrt za ním končil třináctý Pegas.

"Už v oblouku jsem cítil, jak to Kadynyho baví. Když jsem viděl, že sám zlepšuje, dost mě to uklidnilo,“ řekl po doběhu Jiří Chaloupka. "V cílové rovině jsem první půlku jezdil jen rukama, protože jsem viděl, že ho to baví. Pak sice dostal pár ran bičíkem, ale měl stále dost síly. Šel opravdu dobře…"



František Holčák šestým vítězstvím v derby vyrovnal bilanci Jaroslava Maška a Františka Vítka, který mu po doběhu běžel gratulovat. Od prvního úspěchu s Barbakanem na to potřeboval přesně dvacet let. "Jaký byl dostih? Vlastně úplně jednoduchý, Kadynyho poprvé zajel žokej tak, jak jsme si přáli a jak běhal ve Francii. Dal nám samozřejmě zabrat, vždyť stál ranec a výsledky zpočátku nebyly… V práci chodil výborně, museli jsme jen přijít na to, proč to nejde v dostizích. A podařilo se. Jsem rád, že jsem vyrovnal rekord.“ radoval se František Holčák v cílové rovině a vychutnával si plnými doušky svůj velký den. Další informace o vítězném týmu i koni přinese zápisník ve zvláštních textech.


Poprvé poražený Move Your Vision zaběhl dobrý dostih, Zdeno Šmida se ale při čtvrtém startu  hřebcovy kariéry poměrně nadřel. Pobízel ho už na začátku cílové roviny a stále nezkušený hnědák se drahnou chvíli nechal přesvědčovat. Na distanci zabral a kdyby nebyl v poli Kadyny, skončilo by to happy-endem. Takto slovenský šampión poznal už pár desítek metrů před cílem, že boj o vítězství je minulostí a už jen kontroloval druhé místo. "Vyhrát chce každý, ale nezapomeňte, že šel poprvé tuto distanci. Proto jsem s výsledkem spokojený, už nějakých 800 metrů před cílem jsem musel tlačit na pilu, ten kůň to dal a dokázal svou třídu. Stále jsme nevěděli, jak s ním ten dostih absolvovat. Pokaždé vyhrál jiným stylem, teď jsme ho museli trochu schovat a to se úplně nepovedlo. Tempo ale bylo dobré a není se na co vymlouvat. Ve slovenském derby na tom bude zase lépe,“ konstatoval Šmida.

Ani trenérka Zuzana Kubovičová nevypadala, že by jí první porážka Move Your Visiona uvrhla do depresí. "Nebylo to špatné, on prostě potřebuje ještě čas. Stále to je takové hříbě, musí dozrát. Bohužel, je velký a pozdní. Kdyby měl v sobě pět dostihů, už by byl chromý a neběhal by. Je ještě nohatý a nešikovný, ale výkonnost tam je. Druhé místo není žádná ostuda a můžeme říct, že to byla dobrá práce před slovenským derby. Teď už se zase musíme dívat dopředu, snad se nám někdy to České derby povede vyhrát…“ usmála se trenérka ze senického Čáčova.


Třetí My Afantou předvedl výkon podobného kalibru, ve který doufali příznivci Pegase nebo Mystic Swinga. Do cílové roviny šel schovaný hluboko v poli a ještě v polovině cílové roviny ztrácel na bojující čelo poměrně dost prostoru. Pak se ale Jakub Pavlíček nechal potáhnout Kadynym, v jeho stínu se dostal do první vlny a My Afantou nakonec přišel se stejně účinným zrychlením, jako ve Velké červnové ceně. Před startem čekal jen málokdo, že ze čtveřice koní své stáje bude nejúspěšnější právě tento bratr německého klasického vítěze Martilla. S kursem 36:1 byl před startem třetím největším outsiderem. "Finiš jsme měli přesně načasovaný, dřív jsem začít nemohl. Vím od trenéra i lidí ze stáje, že My Afantou má výbornou čtyřstovku, a tomu jsem se přizpůsobil. Kůň se mi dnes líbil. Potvrdil, že patří mezi nejlepší v ročníku,“ řekl Pavlíček.

Brutal Rocco si sice oproti Velké červnové ceně o jednu příčku polepšil, nejsem však sám, kdo má dojem, že měl ještě na lepší výsledek. Po peripetiích s hledáním pozice mohl pořádně zaútočit až na distanci, ale tam už nebylo prostoru nazbyt a přední koně na něj měli k dobru tři, čtyři délky. "Potřeboval jsem v rovině trochu víc prostoru. Ta závodnická zkušenost tam ještě nebyla. Jak jsem mu ukázal prostor, sunul se tam moc pomalu. Ale i tak si myslím, že na čtvrtý start v životě to bylo výborné a tenhle kůň bude stoupat nahoru, ještě o něm uslyšíte. V dostihu se choval profesionálněji než minule. Lepší průběh jsem mít nemohl. Ke konci přidával, holt jsem potřeboval být na tom místě dřív a nebyl jsem tam…“ vysvětloval žokej Šafář.

Trenér Eduard Kotáb, z jehož trojice se ukázal nejlépe právě Brutal Rocco, byl vcelku spokojený: "Šli jsme do derby s tím, že máme jednoho prověřeného vytrvalce a ten myslím nezklamal. Vítěz šel moc dobře a nevím, jestli bychom ho při optimálním průběhu stíhali. Brutal Rocca zatím nikdo nezná tak dokonale, tady v Česku na něm akorát dvakrát za sebou seděl stejný jezdec. To mu také něco dá, příště už bude vědět, že je to kůň, který potřebuje prostor a neprotáhne se někde mezi soupeři.“

Pátý Atack ukázal bojovné srdce a velkou třídu. Jako jediný prostál celý dostih na pozicích blízko špice a bral dotované umístění. V cílové rovině se žokeji Jaroslavu Línkovi mírně kroutil a dostal se do kontaktu se dvěma jinými koňmi, svou pozici si ale uhájil. "Atack mě nezklamal, ale už se na něm asi podepisuje, že měl poslední starty dost nahuštěné. Šel Velkou jarní cenu v Bratislavě, po dvou týdnech Turf gala, za další tři týdny České derby a Slovenské derby také není daleko. Dnes absolvoval dostih v poctivém tempu a můžeme se jen dohadovat, zda by nebylo lepší jít trochu víc zezadu,“ hodnotila trenérka Kubovičová.


Betpak Dala výsledkově sice zklamal, při pohledu na záznam je nicméně zřejmé, že ukázal kvalitní výkon. Po problému na startu měl celý dostih klid a v cílové rovině útočil prostředkem. Když ho v polovině cílové roviny přivřel Pegas, dál bojoval a zrychloval, jenže na rozdíl od Kadynyho se stále musel proplétat mezi uvadajícími soupeři a hledat volnou stopu. "Dalo se to vyhrát,“ myslí si Petr Foret. "Odskočil jsem sice poslední s menší ztrátou, ale to jsme pomalu dohnali a potom už se dostih vyvíjel dobře. 400 metrů před cílem jsem musel vzít na místě úplně zpátky, vytáhl jsem ho ven a zase ho zavřeli. Pak jsem ho nasměroval k bariéře a on se mi posledních 150 metrů rozešel. Ten nástup byl skvělý, dobře dýchal a cválal, bohužel to nevyšlo. Sláva vítězům, čest poraženým. Mrzí mě to - sice za to úplně nemůžu, ale na takového derby-favorita se už nemusím dostat. ..“

Nenápadný Desson byl letošním ritem žokeje Jana Ráji a vybojoval poslední dotované místo. Jeho útok podel bariéry sice chvíli vypadal nadějně, ale postupně zeslábl. Neukázal speed, který by ho posunul ve výsledkové listině výš. "Kůň předvedl to, na co má. Neměl zkušenosti s ditancí, takže to hodnotíme pozitivně. I když je pravda, že 100 metrů před cílem byl v té lajně čtvrtý, pátý a vypadalo to krásně…“ glosoval trenér Čestmír Olehla.

Charakteristiky koní ze spodní poloviny výsledkové listiny místy vyznívají podobně. Mnozí z nich absolvovali klidný dostih a v cílové rovině ukázali aspoň záblesk naděje, v rozhodujících okamžicích je však převálcovali ti úspěšnější a vytrvalejší. Criostal a Straightwhiskey se vrátí do dostihů pro klisny, druhá jmenovaná směřuje přímo do Oaks. Trenér Grzegorz Wroblewski nyní může Bionic Face s klidným svědomím směřovat do překážkových dostihů, Favorite Boy a Robinson se vzhledem k malým vyběhaným sumám vejdou do cen nižších kategorií. 

Snaha stáje Lokotrans a trenéra Kotába "natáhnout" Mystic Swinga nebyla korunována úspěchem. Klasický vítěz v závěru neměl z čeho brát a musel se spokojit s devátým místem. "Zkusili jsme to, ještě na distanci se držel, ale pak vycouval. Ta vzdálenost byla skutečně nad jeho distanční schopnosti. Teď se vrátí na tratě, které mu maximálně vyhovují. Uvidíme, zda to bude 1600 nebo 1400 metrů,“ řekl Kotáb.


Velký smutek panoval v táboře A Gentlemana. Hvězda trenéra Jaroslava Drlíka absolvovala dostih indisponovaná a výsledné jedenácté místo lze tudíž jen stěží brát vážně. Kadyny se před něj dostal už na začátku cílové roviny, A Gentleman pak nezachytil rozhodující nástup a daleko za špicí porazil už jen vadnoucí koně vzadu. Hřebec by si neměl z neděle odnést vážnější následky, ale derby je jen jedno – a je pryč. "Já jsem se na tribuně divil – to přece není možné, aby ten kůň nešel…“ ulevil si ve vážnici nešťastný trenér Jaroslav Drlík.

Do smíchu nebylo po doběhu ani Heleně Blažkové. Její Kaptah sice úkol "garanta tempa“ splnil, ale marná sláva – otázka, jak by dopadl, kdyby šel sám na sebe, zůstala nezodpovězená. Hřebec byl dohlášen do Slovenského derby, kde probíhá eliminace podle vyběhaných peněz. "Ted Durcan to odjezdil výborně, ukázal stoprocentně profesionální přístup. Bylo vidět, že si Kaptaha nastudoval a že roli vodiče má dokonale vžitou. Odhadl situaci přesně a připravil tempo, v jakém by se u nás měly vytrvalecké dostihy běhat. Přišel do cílové roviny, uvolnil prostor a ještě se snažil vytěžit maximum. I proto jsem smutná, že jsme nemohli jít na sebe, ale nedá se nic dělat,“ litovala Blažková.


Pro Pegase bylo derby prvním a také posledním dostihem na 2400 metrů v kariéře. Mohutného ryzáka s prostornou akcí v závěru zbrzdil kontakt s Atackem a jednu chvíli také neměl volnou cestu, nic to však nemění na skutečnosti, že v závěru už jen "couval“ dozadu na třinácté místo. "Tempo bylo krásné, můj kůň odpočíval lépe než minule, ale v posledních 600 metrech už od něj nic nepřišlo. Byl poražen příliš brzy a rychle zeslábl. Musíme to v klidu zanalyzovat, zatím se dá usuzovat ledacos. Vezmou ho domů, pořádně se na to podívají a podle toho se uvidí, co dál. Dnes je těžké říct jednu přesnou příčinu, prostě to bylo špatné běhání…“ pokrčil rameny Gary Hind.