22. června 2014

Chaloupka 15 minut po doběhu: Poslední krok dnes byl na mně

Foto: Monika Preislerová
Mezi úspěchem a zatracením je někdy velmi tenká hranice. Pro žokeje to platí dvojnásob a Jiří Chaloupka to ve svých třiatřiceti letech dobře ví. Nedělní odpoledne pro něj nezačalo dobře, v rámcovém programu odcházel zklamaný s Mikeshem i Airfare, a když v Českém derby na začátku cílové roviny ztrácel na nastupujícího Honzika Chiperu dobré dvě délky, vypadalo to na završení Chaloupkova černého dne. Zkušený žokej však měl výrazně lepší karty, než se z tribuny mohlo zdát. Rozbalil raketový finiš Cheeky Chappieho a doslova na cílové čáře vybojoval své druhé derby v kariéře. "Mistr tempa", kteroužto přezdívku pro Chaloupku razí kolega Jiří Zlámaný, tak rázně ukončil týdny, kdy si o sobě mohl na internetu přečíst místy až nečekaně tvrdou kritiku. Patnáct minut po doběhu procházel davem gratulantů a každou chvíli mu někdo obdivně poklepal na rameno. Právě totiž završil derby-hattrick stáje Monte Negro a prokázal i na žokeje mimořádně pevné nervy. "Tlak to byl, ale bez skvělého koně by se to nepodařilo," usmíval se cestou do vážnice. Ani po derby ještě neměl "hotovo", jako stoprocentního profesionála ho čekal závěrečný dostih dne.


Právě ses stal dvojnásobným vítězem derby, jak si to užíváš?

Mám obrovskou radost, ale předloni i teď platí to samé – dostal jsem výborného koně. Je to velká důvěra od majitele, že mi Cheeky Chappieho svěřil. Bylo dnes několik důvodů, proč jsem doufal, aby to vyšlo. O mě už ani tak nešlo, ale majitel čekal na hattrick a Radek měl vlastně poprvé takhle dobrého koně pro derby, tak jsem měl starost, abych jim to nezkazil. Poslední krok byl na mně, a jsem moc rád, že se to povedlo.

Věřil sis, že to stihneš? Ve finále to bylo možná o jeden, dva cvalové skoky…

Bylo, už jsem měl trochu strach, protože jsem se dostal k Honzikovi Chiperovi a trochu jsem ho potlačil. Naštěstí je Cheeky Chappie tak dobrý kůň, že bojoval dál, dokázal ještě zrychlit a díky tomu vyhrál.

Svým způsobem jsi zažil opačnou situaci než loni v Mostě. Tam jsi v závěru útočil s Talarem a těsně to nevyšlo.

Jo, loni to bylo přesně naopak. Už je to historie, ale myslím, že kdyby se loňské derby běželo v Chuchli, tak by to taky mohlo dopadnout jinak. Přece jen, v Mostě je to z kopce a tam jsme prostě vítěze Mister Aviationa potlačili. Dnes ale musím zdůraznit, že Cheeky Chappie je výborný kůň. Bylo to dnes docela rychlé, nechtěl jsem obíhat, tak jsem šel zezadu. Až takhle vzadu jsem jít nechtěl, kůň v závěru ukázal hodně třídy.

Zezadu jsi musel vidět před sebou poměrně dost kolizí …

Ano, kolizí bylo dost. Sám jsem neměl vyloženě kolizní moment nebo kontakt s jiným koněm, ale přede mnou se to mlelo a mačkalo. Tak jsem dost uvažoval, kudy jet. S Radkem jsme byli domluvení, že nastoupím dřív, ale byl před námi velký balík koní, takže bych musel obíhat možná sedmou, osmou stopou. Snažil jsem se tedy hledat si nějaké místo a být připravený zaútočit. Doufal jsem, že to takhle vyjde, protože kdybych ho v oblouku vytahoval ven, mohlo nám to v konci chybět. V cílové rovině jsem pak zvolil venkovní stopu, abychom se už nikde nezbrzdili.

Při těch úvahách během dostihu ti výrazně pomohla zkušenost z Velké červnové ceny, že?

Určitě. Cheeky Chappie je kůň, který se chvíli potřebuje rozcházet, tak jsem si to začal připravovat už v oblouku. Navíc dnes bylo lepší tempo než ve Velké červnové, takže ten závěr byl o dost důraznější. Zabral mi moc hezky.

Dá se říci, že kdybys ho neznal z minulého startu, nemusel bys to dnes stihnout?

Možná ne.

Můžeš porovnávat: může být Cheeky Chappie nejlepší z trojice derby-vítězů stáje Monte Negro?

Myslím si, že ano. Je z té trojice nejlepší kůň. Na ježdění je bezproblémový, v dostihu si s ním člověk vlastně může dělat, co chce. A pak má obrovský konec.