29. dubna 2015

Návrat k víkendu: Velké centrály vytasily další karty

Foto: Marcela Klingorová
Po čtyřech týdnech sezóny jsme už viděli v akci všechny vážnější uchazeče Českého derby s výjimkou zimního favorita Sirius Shina. Zbývající ostře sledované debuty se totiž odehrály poslední dubnový víkend v Karlových Varech, Bratislavě a Mülheimu. První dojmy? Lehce rozporuplné, ale zcela podle klasických zákonitostí. Pokud vám stojí ve stáji šancoví koně pro derby, nebudete jejich formu ladit na konec dubna. A jestliže se navíc jedná o vytrvalce, byl by malý zázrak, kdyby v prvních týdnech sezóny zářili na mílových tratích. Touto optikou je třeba číst dění z minulého víkendu, které přesto nepostrádalo vrcholné momenty. Aldzarb v Karlových Varech na 2000 metrů potvrdil zákulisní zprávy o trumfech trenéra Šavujeva, zatímco sestava otce a syna Holčákových v Bratislavě přinejmenším naznačila vytrvalost. Zároveň ukázala, že Radek Holčák a stáj Monte Negro při pokusu o čtvrté vítězství v modré stuze nedostanou nic zadarmo.

Do pomalého náběhu před klasickými dostihy letos výrazně zasáhl Ivan Janatka. Soudě dle každoročních stesků tuzemských trenérů o nedostatku jarních dostihů pro tříleté vytrvalce se šéfovi pořadatelů v Karlových Varech podařilo prodloužením dvojkové Jarní ceny na 2000 metrů zaplnit důležitou mezeru na trhu (a v propozicích). Tradiční "šlechtický den" rázem povýšil z lehce obskurní podívané nesportovního rázu na důležitou zastávku v jarní cestě tříletých, neboť vedle druhého z Gerschova memoriálu Aldzarba (Duke Of Marmalade) vstoupili právě tady do sezóny loňský lehký vítěz z Mostu Napastnik (Tempelwächter) a zbývající irské akvizice Josefa Váni Touch Of Genius (Galileo) a Ringmaster (Montjeu).

Z devíti startujících vlastnilo přihlášku do derby plných osm a minimálně tři členy této sestavy bude dobré si zapamatovat i v dalších týdnech. Dostih se více méně změnil v match Aldzarba a Napastnika, kteří se už v prvním oblouku vzdálili zbytku pole o několik délek. O svěřenci Arslangireje Šavujeva se dá s jistotou tvrdit, že měl absolvovat zcela jiný průběh, ale za daných okolností a s tlačícím soupeřem za zády se Bajuržan Murzabajev v hnědákově sedle brzy smířil s ofenzivnějším pojetím. Do posledního oblouku už Aldzarb točil s několikadélkovým náskokem a v cílové rovině uhájil vítězství o 2 1/4 délky. Napastnik s žokejem Petrem Foretem se v závěru dobře přibližoval a zanechal dojem, že každý metr navíc pro něj bude výhodou. V závěru ještě musel odrazit nápor debutujícího Touch Of Geniuse ze stáje Statek Blata Český Ráj, který navzdory své české premiéře odskakoval v desetinovém kursu. Na druhé místo nakonec ztrácel při váhové výhodě 1,5 kg pouhý krk.

Foto: Marcela Klingorová
Čtveřici nejlepších uzavřel s odstupem další 1 1/4 délky vítěz z první chuchelské neděle Sanok (Sanok), u něhož se dá očekávat, že Greg Wroblewski s přesměrováním na překážky ještě nějaký čas vydrží. Domácí odchovanec Fabrisco (Blue Coral) sice obsadil páté místo, ale na Sanoka už ztrácel sedm délek. Za ním ještě doběhli druhý Váňův debutant Ringmaster, srbský odchovanec Glavalino (Glavalcour) a do derby dodatečně dohlášený Fawatheeq (Mawatheeq). Devátý Rabbit Zamindarman (Zamindar) ztrácel na předposledního koně "daleko" a dá se čekat, že realizační tým přehodnotí další ambice.

Ohlasy: 2400 metrů? Žádný problém


Vítězný Aldzarb vyběhl čas 2:07,02 a mezičasy svědčí o tom, že prakticky po celou dobu držel rovnoměrné tempo. Arslangirej Šavujev ale s průběhem být spokojený nemohl, ordre v paddocku totiž znělo "schovat mezi koně". V historii derby-zápisníku to není poprvé, co si nagojský kouč dělá starosti, že jeho zbraň pro derby má příliš aktivní styl, se kterým se těžko vyhrává na vytrvaleckých distancích. "Aldzarb podal výborný výkon, ale průběhově to bylo trochu nešťastné," přiznal i žokej Bajuržan Murzabajev, podle něhož by ale hřebec dokázal jít i výrazně rychleji. "Přišel do cílové rovinky a sám přidal. Má velkou třídu, ale potřebuje jít jiným stylem. 2400 metrů pro něj nebude problém. Je to silový kůň, možná té síly někdy má až moc."

S průběhem a svým výkonem paradoxně nebyl moc spokojen ani druhý v cíli Petr Foret. "Bohužel jsem to neodjezdil dobře, měl jsem se víc držet vítěze. Moc jsem Napastnika během dostihu uspal a pak jsem měl problém ho rychle rozjet. Kůň každopádně předvedl dobrý výkon, je to vytrvalec a 2400 metrů ucválá. Když to bude pomalé, může jít zepředu a při rychlém dostihu klidně z poslední pozice," dodal jezdec stáje Pegas a trenéra Michala Liska.

Foto: Marcela Klingorová
Nadšený ze třetího Touch Of Geniuse byl žokej Jaromír Šafář, který by tříleté hřebce z tréninku Josefa Váni měl jezdit i v dalších startech. "Byl to hodně slušný debut koně, o kterém na vytrvaleckých distancích ještě uslyšíme. Věřím, že v dostizích delších než 2000 metrů a na pražské dráze dokážeme poměr sil s Aldzarbem otočit. Už když jsem na něj sedl v paddocku, tak bych nepoznal, že se jedná o debutanta a ani v dostihu jsem s ním neměl sebemenší problém. Už v týdnu mi volal Pepa Váňa mladší, že to je kůň na myšlenku a ať ho v klidu provedu dostihem, aby na tom pak mohl stavět ve Velké červnové ceně. Myslím si, že Váňovi mají dva dobré koně do derby, Touch Of Geniuse a Tamarind Cove." popisoval Šafář o den později v pražské vážnici.

Pomalý trial a pokus o jeho přečtení


Druhý hromadný vstup na klasickou scénu se minulý víkend odehrál v bratislavské Ceně trojročných žrebcov (I, 1700 m). Do dostihu, který loni lehce vyhrál Cheeky Chappie před pozdějším koněm roku Kilwordem, nasměrovali František a Radek Holčákovi hned tři potenciální derbysty. Dva z nich, Dalewari (Desert Style) a Kifaaya (Intikhab), se mají pokusit o prodloužení unikátní bilance stáje Monte Negro a z faktu, že realizační tým už na Dalewariho první start angažoval Jiřího Chaloupku, lze odvodit maximální odhodlanost neponechat od prvního okamžiku nic náhodě. Zájmy stáje Meridian zastupoval loni vyšším ratingem ohodnocený Henrytheaeroplane (Henrythenavigator) a pro delší bratislavský trial se rozhodl i Rabbit Trhový Štěpánov v případě svého odchovance Valmonta Ohne (Look Honey). Druhým českým odchovancem na startu byl Vapetin syn Vegas Las (Look Honey) ze stáje Mikon.

Z optimálního průběhu vytěžil nečekané vítězství Donatelli (Distant Music) ze stáje MPL Racing, který v zimě přešel od Zuzany Kubovičové do tréninku Pavla Kalaše. Zdenko Šmida našel hnědákovi třetí, čtvrtou pozici v závětří, v posledním oblouku se začal posouvat blíž špici a jakmile si ve stínidlech startujícího hřebce v cílové rovině "opřel" o bariéru, vyhrál pod rukama jistě o 1 1/2 délky před jedním tempem jdoucím Valmontem Ohne a finišující dvojicí Dalewari a Kifaaya. Na Henrythenavigatora zbylo páté místo, třináct délek před šestým Vegas Las.

Tolik zpravodajské konstatování výsledku, slovenský klasický trial však přinesl víc otázek než odpovědí. Zejména jeho začátek totiž místy připomínal spíše závod v držení. Do prvního oblouku točili téměř všichni startující s vyvrácenými hlavami a celá první polovina dostihu se běžela ve velmi pomalém tempu. Po prvním kilometru se naopak razantně zrychlilo, což mohlo jen těžko vyhovovat vytrvalcům v poli. Spolufavorit Dalewari dlouho cválal na posledním místě po boku stájového a tréninkového kolegy Kifaayi.

Chaloupka čekal déle než Zuzana Vokálková, která Kifaayu začala posouvat blíž už za polovinou protilehlé roviny. Dalewariho akce působila místy poměrně "zeleně", v posledním oblouku udělal plavný skok přes místní cestu a když si ho Chaloupka po svém zvyku v cílové rovině vytáhl do vnější stopy, obdržel táhlé zrychlení, pro které přišel cíl o nějakých sto metrů dřív než by velkokarlovický tým potřeboval. Finiš Kifaayi byl o něco méně úderný, ale i on naznačil slušné možnosti pro delší dostihy. Cílem oba stájoví kolegové proběhli hlava-hlava stejným způsobem, jakým vedle sebe absolvovali většinu z 1700 metrů dlouhého dostihu a který připomínal přesně tu "tréninkovou práci po trávě", o níž po doběhu mluvil Radek Holčák.

Valmont Ohne se v závěru Martinu Laubemu už trochu kroutil, svým umístěním však podtrhl jarní vzestup stáje Rabbit Trhový Štěpánov, která má v této chvíli tři velmi dobré hřebce pro klasické dostihy. Laube vypotřeboval povolený počet úderů bičíkem v první polovině cílové roviny a v závěru už jezdil stejně jako vítěz rukama. Určitým limitujícím faktorem mohlo být dlouhé osamění na špici, kde strávil nějakých 600 metrů, než přišel útok soupeřů. Otázka hřebcových možností na delších tratích při méně ofenzivním průběhu zůstává otevřená, jakkoli mateřská strana původu dává slušné indicie.

Henrytheaeroplane se mohl opřít o výkon zkušeného Jaroslava Línka, který svěřence Františka Holčáka dlouho držel schovaného na bariéře zhruba dvě délky za vodícím Wathaabem. Nástup pozdějšího vítěze v oblouku zachytil a v cílové rovině měl volné místo u bariéry, hnědák však napoprvé nedokázal přijít s tak silnou koncovkou jak bylo potřeba. V závěru se sice rozbíhal, ale na dvojici stáje Monte Negro ztrácel poměrně výrazných 2 1/4 délky.

Schiergen: Lepší než doufal?


Ve Velké Chuchli v neděli vstoupil do sezóny jeden z dvojice derbystů trenéra Allana Petrlíka. Shahnour Aznavour (Azamour) ze stáje Racing Club Salvátor splnil roli favorita a pod Milanem Zatloukalem zvítězil lehce rozdílem třídy. Velký silný hřebec s mohutnou cvalovou akcí se dlouho držel schovaný na čtvrtém místě, a jakmile ho Zatloukal na začátku rovinky vyzval ke zrychlení, nenalezl žádného soupeře. Skutečnou hodnotu vítězství nad Legge Di Chichiem, Halcyon Charmem a dalšími ukáže až čas, neméně zajímavé bude sledovat, jak si jezdci poradí s hnědákovou sílou a jak dokáží využít jeho fyzický fond v delších dostizích.

Tři koně přihlášení do Českého derby se o víkendu představili také na západ od našich hranic. V dostihu nezvítězivších na 2200 metrů v německém Mühlheimu svedli souboj o vítězství hned dva z nich. Stylem start-cíl se prosadil hnědák Hot Beat (Dylan Thomas) s žokejem Andraschem Starkem, jehož tempo postupně utahalo všechny s výjimkou Lips Areiose (Areion). Ten sice nakonec za vítězem v barvách Gestüt Ammerland zaostal o půl délky, ale na výkonu bylo znát, že jeho akcie budou stoupat s délkou dostihů. Až za touto dvojicí doběhli tři koně přihlášení do německého derby v čele s favorizovaným The Artistem, který z třetího místa ztrácel propastných sedm délek.

Hot Beat dokonale zúročil start v nohou z pařížského Maisons-Laffitte, kde začátkem dubna finišoval šestý v dostihu kategorie D na 2000 metrů. Momentálně se zdá, že trenér Peter Schiergen by s ním mohl mít výrazně vyšší ambice než České derby, byť hřebec ještě neabsolvoval srovnání s ročníkovou špičkou. "Už minule ve Francii neběžel špatně, ale ještě si počínal trochu hloupě. Na podzim to bude hodně dobrý kůň, ale německé derby zřejmě pro něj bude moc brzo. Je to ještě velké děcko," řekl žokej Andrasch Starke.

Druhý Lips Areios na své první vítězství stále čeká, ale po třetím místě v podobném dostihu v Kolíně nad Rýnem předvedl další dobrou formu. Jelikož se přes zimu stal valachem, může pro něj být pražské derby výrazně zajímavější alternativou než pro jeho sobotního přemožitele. “Kastrace mu prospěla, jsem s jeho výkonem moc spokojen,” řekl trenér Andreas Löwe na adresu zástupce stáje Lintec.

Ve francouzském Angers absolvoval v neděli odpoledne svůj šestý letošní start Peintre Elusif (Elusive City) z francouzské pobočky Dr. Charváta. V dostihu kategorie D na 2100 metrů doběhl pod žokejem Fredericem Spanu čtvrtý ze šesti koní se ztrátou více než osmi délek na vítěznou Aimless Lady, jíž dával pět kilogramů. Včetně majitelských a chovatelských prémií letos už vyběhal 16 468 eur, ve francouzském handicapu však klesl o půl kila na známku 31,5 kg.