6. května 2015

Derby hitparáda: Dvacet ostře sledovaných

Foto: Andrea Zavadilová
Pokusit se na začátku května načrtnout rozložení sil mezi tříletými mířícími do letošního Českého derby je všechno jiné než snadné. Existuje několik tradičních přístupů – mnozí pozorně sledují pohyb kursů v ante-post nabídce, jiní si berou na pomoc aktuální pořadí v průběžném handicapu. Derby-zápisník je nicméně v této fázi sezóny vůči relevanci obou zmíněných ukazatelů spíše skeptický. A tak dá přednost své vlastní, výsostně subjektivní, hitparádě derbystů. Její první verze tentokrát čítá nezvyklých dvacet jmen. Po úvodním měsíci sezóny totiž zůstává ve hře poměrně vysoký počet ambiciózních koní. Od neděle ale začne reálných uchazečů postupně ubývat. Kromě Velké jarní ceny k tomu o týden později přispěje Memoriál dr. Frankenbergera a boj o dostatečné hodnocení v handicapu uzavře poslední květnovou neděli Velká červnová cena jako hlavní trial. Mluvíme tedy o pouhých třech týdnech, které zcela zásadně promění i pořadí v této hitparádě. Podle přihlášek se sice zdá, že některé stáje si ponechávají možnost provětrat své kandidáty ještě o týden později při bratislavském Turf gala, to se však koná pouhé dva týdny před derby. Čas je letos drahý a sebemenší zaváhání v těchto týdnech může mít nemalé následky.


Autoři snímků: Václav Volf - fotovolf.com (16, 19), Andrea Zavadilová (5, 10, 11, 12, 17), Marcela Klingorová (1, 4, 6, 8, 14, 18), Ondřej Carda, valencio-holcak.cz (7, 9), Tattersalls (15), Česká televize (13), France Galop (3), video (2, 20).


1) ALDZARB
Ramzan Kadyrov (A. Šavujev)
Handicap - 83,5 kg, Betino - 5:1

Syn sériového gr.1 vítěze Duke Of Marmalade a nestartovavší May, která byla po čtyřech hříbatech exportována do Indie, zaujal už jako roček pořizovací cenou 145 000 eur na dražbě v Deauville. Ve dvou letech naznačil potenciál už při vítězném debutu v Karlových Varech, kde porazil Oriental Sky, Artabana a Mondego Baye. Prohrál jen se stájovým kolegou Aldarem v Gerschově memoriálu a s Rabbitem Mountnelsonem v Chuchli. Do letošní sezóny vstoupil impozantním úspěchem na 2000 metrů v Karlových Varech před Napastnikem a Touch Of Geniusem. Tady by derby-distance neměla být problém, zbývá vyřešit poněkud hektičtější styl a jezditelnost. Trenér Šavujev si možná vzpomněl, jak stejný problém řešil před dvěma lety s Bathyrhonem. Tenkrát se to nepovedlo, teď by mohla přijít satisfakce.


2) ICAR
DS Pegas (M. Lisek)
Handicap - 37,5 kg (FR), Betino - 12:1

Po letech čekání na úspěch v derby má majitel Jiří Trávníček hned dva nadějné kandidáty. Stájovou jedničkou je s největší pravděpodobností Hallingův syn Icar, francouzský odchovanec s britským suffixem, který vzhledem k nároku na tamní prémie absolvoval všechny dosavadní starty ve Francii. Ze skupiny nezvítězivších se vyčlenil na první pokus loni ve Wissembourgu a aktuálně vlastní velmi solidní známku 37,5 kg. Hlavní podíl na tom má úspěšný vstup do klasické sezóny v Lyonu Parilly, kde pod Petrem Foretem po výborném výkonu finišoval třetí v Prix du Parc Locmaria (D, 2200 m) s minimální ztrátou 1 1/4 délky na vítěze. I svůj další start absolvuje ve Francii a přímému srovnání s českou špičkou se zatím vyhne. Svým projevem a flexibilitou v dostihu ale už teď vyvolává nemalá očekávání.  


3) IDEAL APPROACH
Lokotrans (Z. Koplík)
Handicap - 37,5 kg (FR), Betino - 16:1

Další neznámá veličina stojí od konce března v tušovické centrále trenéra Zdena Koplíka. Ideal Approache kupovala stáj Lokotrans po druhém místě v "prodejce" na závodišti Fontainebleau s vizitkou španělského zimního favorita a dvojnásobného vítěze ve Francii s handicapem 37,5 kg. V aktuální sezóně má na kontě dva starty - kromě zmiňované druhé příčky ještě osmé místo v handicapu B v Deauville, kde ztrácel zhruba osm délek na pozdějšího vítěze Prix Djebel (Gr.3) a účastníka 2000 Guineas Ride Like The Wind. Český debut absolvuje ve Velké jarní ceně. Jeho třída je mimo pochybnost, otevřená zůstává otázka vytrvalosti - na ni však nedá pádnou odpověď ani případný úspěch v nedělní klasice.


4) NAPASTNIK
DS Pegas (M. Lisek)
Handicap - 80 kg, Betino - 8:1

Na českém území zatím prohrál jen s dvěma koňmi - loni s Artabanem, letos s Aldzarbem. V říjnu na sebe upozornil lehkým vítězstvím o 6 délek v Mostě, mezi poraženými však ze známějších jmen byli jen Fabrisco a Duke. Své místo v této hitparádě si zasloužil především letošním debutem v Karlových Varech, kde byl na distanci 2000 metrů jediným koněm, který dokázal výrazněji vzdorovat vítěznému Aldzarbovi. O vytrvalosti polského odchovance ve stáji Pegas nepanují větší pochybnosti, teď musí ještě potvrdit svou třídu.


5) ALDAR
Ramzan Kadyrov (A. Šavujev)
Handicap - 89 kg, Betino - 5:1

Když syn New Approache loni v rozmezí měsíce vyhrál dva dostihy včetně Gerschova memoriálu stylem "velmi lehce 4" a "lehce 5", bylo jasné, že se ve stáji trenéra Šavujeva rodí další osobnost. Nadšení mírně zchladilo poslední místo v Prix de Conde (Gr.3), které realizační tým přičítal potížím při transportu. Ať to bylo jakkoli, Aldar svůj kredit znovu potvrdil v dubnu, když stylem start-cíl o 3 délky ovládl Memoriál profesora Michala. Trenér i jezdec předpokládají, že hřebcovo optimum se bude pohybovat v rozmezí 1600 - 2000 a dosud o Aldarovi mluvili hlavně jako o koni pro Velkou jarní cenu. Ostatní se uvidí, stáj disponuje dalším třídovým hřebcem s vytrvaleckými dispozicemi, což otevírá různé možnosti.


6) ORIENTAL SKY
Patrik ČR (Č. Olehla)
Handicap - nemá, Betino - 15:1

Na to, že vyhrál dva jedničkové dostihy ve dvou různých zemích, se o hnědákovi Oriental Sky ze stáje Patrik ČR zatím doma příliš nemluvilo. Oba vrcholy - Velkou cenu BBAG i Graf Hugo Henckel- Memorial - totiž vyhrál v zahraničí. V Česku absolvoval jen letní debut v Karlových Varech, v němž jen o půl délky podlehl Aldzarbovi. Trenér Čestmír Olehla hřebce prozatím dál "schovává" a posílá ho do rakouského Trial Stakes, vlastní také přihlášku do Starohájskeho kritéria. Polobratr druhé z německého Diana-Trialu Oriental Lady a blízký příbuzný dalších blacktype koní by původově neměl mít s vytrvaleckými distancemi problém, potřebnou třídu už prokázal také, a tak je třeba s ním počítat. Přesnější měřítko - například prostřednictvím čtvrtého místa stájové kolegyně Rajči Šimon v Jarní ceně klisen - má zatím jen hřebcův trenér.


7) DALEWARI
Monte Negro (R. Holčák)
Handicap - nemá, Betino - 4:1

Derby-zápisník letos nebyl ve Velkých Karlovicích ani Slušovicích, a tak zatím nemá bližší vhled do zákulisních preferencí ve stáji Monte Negro, která opět vylosovala z klobouku, rozuměj západoevropských stájí, dva potenciální vytrvalce s cílem vyhrát čtvrté derby za sebou. Na základě loňského ratingu, dlouhodobého angažmá žokeje Jiřího Chaloupky a středoevropského debutu v Bratislavě se o kousek lépe ze stájové dvojice jeví loňský svěřenec Michaela Halforda z chovu Aga Khana. Jestli při bratislavském seznámení hnědák něco naznačil, tak vytrvalecké možnosti, potenciál a potřebu delšího času na aklimatizaci. Jedno vítězství na 1600 metrů v irském Dundalku, rating 79... Zní to všechno povědomě, ale stejně tak je jasné, že každá série jednou musí skončit. Na realizační tým se bude v příštích týdnech soustředit velký tlak, který v předchozích sezónách dokázal ustát. Jak to bude letos? Jsme zatím opatrní a čekáme na další indicie.


8) TOUCH OF GENIUS
Statek Blata Český Ráj (J. Váňa)
Handicap - nemá, Betino - 6:1

Otce Galilea není třeba představovat, matka Festoso vyhrála na britských ostrovech listed a byla třetí v grupě 1. Touch Of Genius disponuje původem, který musel upoutat už v Irsku, ne nadarmo hnědák loni stál v centrále Ballydoyle. Na dráhu však nevyběhl a přestěhoval se pod vrch Vladař, kde může být snadno přesměrován do překážkových dostihů, pokud by neukázal očekávanou výkonnost. To však zatím nehrozí. Touch Of Genius při českém debutu uspokojil projevem i výsledkem, když finišoval třetí v Karlových Varech za Aldzarbem a Napastnikem. V neděli si v Chuchli poprvé vyzkouší distanci 2400 metrů. Momentálně slibuje mnohé, s ročníkovou elitou se nicméně definitivně srovná až ve Velké červnové ceně.


9) KIFAAYA
Monte Negro (R. Holčák)
Handicap - nemá, Betino - 7:1

Jestliže je Kifaaya momentálně částí veřejnosti považován za interní "dvojku" stáje Monte Negro, nic to zatím neznamená. To se stalo jeho předchůdci jménem Mister Aviation taky... Vytrvaleckými schopnostmi disponuje spolehlivě, už loni v péči Marka Johnstona vyhrál na 2000 metrů v Bathu. Jeho akce v Ceně trojročných žrebcov naznačovala, že se někdejší nositel barev Hamdana Al Maktouma ještě musí ve střední Evropě rozkoukat, do derby zřejmě bude směřován bratislavskou cestou po ose Veľká jarná cena - Starohájske kritérium. Jinak platí to, co již bylo řečeno v souvislosti se stájovým kolegou Dalewarim.


10) SAINT MALO
Dr. Charvát (P. Tůma)
Handicap - nemá, Betino - 14:1


Polobratr listed vítěze Cheyraca je dokonale schovaným koněm. Trenér Pavel Tůma mu na sklonku loňské sezóny naordinoval jediný start v trojkovém dostihu na 1800 metrů, který působivě vyhrál. Zástupce stáje Dr. Charvát může zjara na tento počin navázat, ale i propadnout. První nápovědu dá až nedělní start ve III. kategorii na 2400 metrů, kde se Saint Malo potká mimo jiné s Touch Of Geniusem. Prozatím proti němu mluví neúprosná statistika - v derby se zatím neprosadil žádný bělouš, ani kůň v barvách Jiřího Charváta.


11) TAMARIND COVE
Statek Blata Český Ráj (J. Váňa)
Handicap - 82 kg, Betino - 15:1

Jako ročka ho vydražil John Magnier za astronomických 425 000 eur a víc to není třeba rozvádět. Otec je nejdiskutovanější plemeník současnosti, matka vítězkou Irish 1000 Guineas, která už stihla dát v chovu vítěze listed. Tamarind Cove ale jako dvouletý nevyběhl, a tak se dostal do šestičlenného turnusu z Irska do stáje trenéra Josefa Váni. Nositel poměrně nových barev stáje Statek Blata Český Ráj se v dubnu seznámil s Prahou třetím místem na míli, aby o dva týdny později doběhl dobře čtvrtý v Memoriálu profesora Michala. Pokaždé útočil zezadu táhlým závěrem a teď ho čeká zatěžkávací zkouška ve Velké jarní ceně. Vedle Touch Of Geniuse bude zřejmě druhým koněm Josefa Váni pro derby.


12) RABBIT MOUNTNELSON
Rabbit Trhový Štěpánov (P. Juránek)
Handicap - 83 kg, Betino - 30:1

Už jeho loňský trenér Allan Petrlík o něm měl vysoké mínění, když si nákup z druhé knihy říjnové dražby ročků Tattersalls připsal dvě vítězství a nechal za sebou jména jako Aldzarb, Kalypso Of Gracie, Ocara nebo Just Mambo. Zklamáním bylo až páté místo v Ceně zimního favorita, ale dubnové druhé místo v Memoriálu profesora Michala současného svěřence Petra Juránka opět vyneslo do užší ročníkové špičky. Vítězného Aldara sice neohrozil, ale 200 metrů navíc by mu ve Velké jarní ceně i podle jeho projevu mohlo pomoci. Eventuální vytrvalecké schopnosti bude muset teprve prokázat.


13) SIRIUS SHINE
DAR (A. Petrlík)
Handicap - nemá, Betino - 15:1

Také úřadující zimní favorit v zimě změnil trenéra, před sezónou ho přebíral Allan Petrlík a debutovat bude přímo ve Velké jarní ceně. Vedle vrcholu dvouletých koní v Česku se loni dobře ukazoval také v zahraničí. Po čtvrtém místě v Meranu finišoval druhý v Lyonu Parilly, kde ztrácel 1 1/4 délky na vítězného Ricky Businesse, vlastnícího aktuálně handicap 39 kg. Pokud by valach stáje DAR dokázal nastavenou laťku udržet i v klasické sezóně, byl by další hvězdou, která nestála horentní sumu. Na dražbě v Deauville byl svého času jako první hříbě své matky vydražen jen za 6500 eur. Určitou naději pro případné počiny na delších tratích představuje otec Sir Percy.


14) VALMONT  OHNE
Rabbit Trhový Štěpánov (P. Juránek)
Handicap - nemá, Betino - 20:1

Syn šampiónky Vadeony patří do posledního ročníku šampióna plemeníků Look Honeyho. Jako dvouletý debutoval už 1. června, ale dobrou formu si udržoval až do konce sezóny. Vedle triumfu v Ceně Masise bylo jeho největším úspěchem třetí místo v Ceně zimního favorita. Do letošní sezóny vstoupil stříbrnou příčkou v Ceně trojročných žrebcov. Tento start nepochybně poskytl realizačnímu týmu důležité poznatky, jak hnědáka směřovat dál. Sice si připsal "skalpy" všech tří importů otce a syna Holčákových, ale se zbytkem ostatních předpokládaných členů ročníkové elity se ještě musí utkat. I on zřejmě půjde bratislavskou cestou a vyhne se tak dvojici umístěných stájových kolegů z Memoriálu profesora Michala.


15) HENRYTHEAEROPLANE 
Meridian (F. Holčák)
Handicap - nemá, Betino - 12:1

Přivezla si stáj Meridian z loňské dražby Tattersalls letadlo? Minimálně podle jména ano, teď to musí Henrytheaeroplane potvrdit ještě na dráze. Jeho matka dokázala vyhrát grupu 3 v americké Santa Anitě, samotný hnědák si loni v tréninku Richarda Faheye připsal dostih na 1400 metrů a dotáhl to k ratingu 83. Při prvním středoevropském startu v Ceně trojročných žrebcov zůstal trochu za očekáváním a poměrně výrazně prohrál s dvojicí stáje Monte Negro. To nemusí nic znamenat, klíčové zkoušky teprve přijdou, ale času na potřebné "vyladění" není mnoho.


16) SHAHNOUR AZNAVOUR
Racing Club Salvator (A. Petrlík)
Handicap - 75 kg, Betino - 20:1

Narostlý hnědák byl koupen za 6000 guinejí na stejné dražbě jako Rabbit Mountnelson. Trenér Allan Petrlík s ním začal pomalu a zdola - loni i letos si vyhrál po jednom trojkovém dostihu. Při letošním debutu zaujal hlavně stylem, když nejbližšímu soupeři nadělil 8 délek. Jeho reálné šance na průnik do tříleté špičky prověří až první start mezi elitou, určitým otazníkem při jeho konstituci může být případný kolizní průběh ve větším poli. Pokud ale měsíc po startu sezóny hledáme možné černé koně, tenhle na jejich seznam rozhodně patří.


17) MONDEGO BAY
Rabbit Trhový Štěpánov (P. Juránek)
Handicap - 83 kg, Betino - 40:1

Syn třídové Rabbit Montjeu a vlastní odchovanec svého majitele v dubnu překvapil všechny. Díky třetímu místu v Memoriálu profesora Michala se stal v handicapu nejvýše hodnoceným tříletkem českého chovu, čemuž paradoxně vůbec neodpovídá sázkový kurs v ante-post nabídce společnosti Betino. Mondego Bay každopádně už nyní disponuje známkou, která by mohla na účast v derby stačit a jeho dosavadní projev i původ naznačuje, že by mohl disponovat i vytrvaleckými schopnostmi. Teď půjde o to, zda má potřebnou třídu - víc možná napoví nedělní Velká jarní cena.


18) SANOK
Nýznerov (G. Wroblewski)
Handicap - 79 kg, Betino - 40:1

"Chtěli jsme s ním skákat, ale on si svým projevem v tréninku a pak i výsledky řekl o rovinovou kariéru." To je průpovídka, kterou v českém dostihovém propozu slýcháme poměrně často. Pro trenéra Grega Wroblewského je potěšitelné, že takového koně našel hned v prvním roce po odchodu ze Zhoře u Jihlavy. Syn nedávno uhynulého Japea Sanok vyhrál první chuchelskou neděli svůj mílový debut a další potenciál naznačil čtvrtým místem ve sledovaném dostihu tříletých v Karlových Varech. Na vítězného Aldzarba sice ztrácel více než 3 1/2 délky, ale přece jen držel krok s nejlepšími, a tak dodatečná přihláška do derby není špatný nápad. K favoritům a hvězdám ročníku sice zatím nepatří, ale další sympatické počiny jsou bezesporu v jeho silách.


19) DUMNONIA
Dr. Charvát (P. Tůma)
Handicap - 91 kg, Betino - není přihlášena


Impozantní vítězka Jarní ceny klisen zatím přihlášku do derby nemá, ale co není teď, může klidně být v červnu. Rozhodujícím faktorem mluvícím pro nebo proti eventuální dohlášce nejspíš budou další výkony stájových kolegů Saint Mala a Peintre Elusifa. Pokud by oba svého majitele Jiřího Charváta během jara zklamali, jevilo by se případné dohlášení Dumnonie jako zajímavá alternativa. Klisna totiž signalizuje, že by neměla mít problémy ani s delší tratí, jakkoli zatím strop jejích možností a případné srovnání s hřebci zůstávají otevřené. Dosavadní dynamika stáje Dr. Charvát naznačuje, že minimálně v hlavách realizačního týmu povědomí o této možnosti zřejmě bude...


20) PEINTRE ELUSIF
Dr. Charvát (J.M. Lefebvre)
Handicap - 32 kg (FR), Betino - 15:1

Druhý Honzik Chipera se tady s největší pravděpodobností nerýsuje, ale ve výše zmíněných možnostech Jiřího Charváta může být hnědák Peintre Elusif zajímavým žolíkem. Ve francouzském tréninku se zatím zastavil na známce 32 kg a nedělní Velká jarní cena pro něj bude už sedmým letošním startem. Jediné vítězství kariéry zatím slavil v dva kilometry dlouhém dostihu kategorie G na regionálním závodišti Seiches/Le-Loir, nejdelší dostih zatím běžel na 2200 m.