18. května 2015

Pomalé, pomalé, pomalé

Amga River, foto: Andrea Zavadilová
Říci ještě před několika lety o Memoriálu dr. Frankenbergera, že byl součástí oddechového víkendu před podstatnějšími trialy, působilo by to skoro až nepatřičně. Pokud se ale člověk v posledních dnech zeptal tuzemských trenérů, proč své tříleté kandidáty posílají raději jinam, dostal podobné odpovědi. Severočeský trial pomalu vyklízí svou pozici důležité zastávky na cestě k derby nejen kvůli neustále omílaným "mosteckým specifikům", ale především kvůli termínové blízkosti (dva týdny) s Velkou červnovou cenou. Respondenti soukromé trenérské ankety navíc byli přesvědčeni, že jejich svěřenec by v případě účasti neměl valné vyhlídky na dobrý handicap. Minulý víkend se tak představila na dráze jen hrstka koní, kteří mají určitou naději na derby. A ať startovali v Mostě, Praze nebo Bratislavě, jejich starty měly dva společné momenty - místy velmi pomalé tempo a lehké zklamání v cíli.

Memoriál dr. Frankenbergera se ještě před dvaceti lety běhal ve Velké Chuchli, byl vypisován na 2200 metrů a termínově se kryl s Velkou jarní cenou. Pověst alternativy pro koně, s nimiž trenéři vynechávají jarní klasiku a vzhledem k jejich vytrvaleckým dispozicím je směřují na delší distanci, si dostih zachoval i po přestěhování do Mostu a zkrácení na 2000 metrů. Od dob, kdy tady vítězili koně jako Darsalam nebo Laureat, ale uplynul už delší čas. Letošní devítičlenné pole se dávalo horko těžko dohromady až v rámci dohlašování v den uzávěrky startovní listiny.

Se záměrem prověřit možné ambice pro derby jel do Mostu pouze Greg Wroblewski se Sanokem (Jape). Josef Váňa nominoval trojici Gibb’s Beach (Galileo), Brother Grimm (Rip Van Winkle) a Le Cirque (Galileo), která v jeho tříletém lotu za současné konstelace soupeří o pozici stájové trojky. Arslangirej Šavujev pohotově dohlásil sedmou z Jarní ceny klisen Amga River (Dylan Thomas), ale i on má ve stáji dva lepší tříletky. Zbytek startujících včetně Shamalganova polobratra Taimasse (Shamardal) si dosavadními výkony v menších dostizích o zvláštní pozornost neříkal.

Na pružné dráze si průběh dokonale zrežíroval Bajuržan Murzabajev na hnědce Amga River. Hned po startu udal nijak rychlé tempo, které na protilehlé rovině ještě zpomalil. 800 metrů před cílem pak většinu soupeřů zaskočil razantním zrychlením. Klisna seběhla poslední čtyřstovku - cílovou rovinu - za "sprinterských" 23,02. Za takových okolností nemohla v poli málo zkušených koní s vytrvaleckými dispozicemi najít vážnějšího soupeře. Nejblíže - na 1 1/4 délky - se jí v cíli přiblížil Gibb’s Beach, za nímž doběhli jeho tréninkoví kolegové Brother Grimm a Le Cirque. "Vůbec jsem z něj neměl špatný pocit, ale je zatím dost zelený," komentoval třetího Brother Grimma žokej Václav Janáček a podobné hodnocení lze zřejmě vztáhnout i na zbylé "váňovce".

Pátý Taimass ztrácel na třetí místo hlavu a krk, o další krátkou hlavu za ním finišoval v těsném doběhu šestý Sanok, pro něhož tento výsledek před derby nic moc neřeší. "Vůbec mu to nesedlo. Přehazoval nohy, byl z toho dostihu takový nešťastný. To nebude kůň na pevnější dráhu a potřebuje další distanci," vysvětlovala Martina Havelková. "Musím říct, že v sobotu jsem z toho výsledku byla špatná, ale když jsem se pak na ty formy a výroky podívala znovu, ještě bych ho neodepisovala. Zatím se myslím nedá říct, že by mezi ně nepatřil, dala bych mu ještě šanci v Praze, to je kůň na dlouhou cílovou rovinu. Greg říkal, že musí přemýšlet, tak uvidíme…"

Dvě druhá místa, rozdílné průběhy


Mírné zklamání panovalo i v realizačním týmu dalšího zajímavého tříletka, který se představil o den později v Praze. Říjnového vítěze z Pardubic a třetí z rakouského Graf Hugo Henckel-Memoriulu Artabana (Moonjaz) na jaře zbrzdilo zranění zadní nohy a následná rekonvalescence. V trojkové míli se proti němu postavilo pět starších koní. Že valach stáje Zeas Staré Hradiště nebude mít snadnou práci, se ukázalo brzy po startu, když se i tady začalo pomalu. Artabanův původ sice naznačuje, že za takových okolností by se mohl chopit tempa i sám, ale žokej Jan Rája přenechal iniciativu vedoucímu Victory Missile. Na konci protilehlé roviny se začalo zrychlovat a po zatočení do cílové roviny se Artaban posunul dopředu. 400 metrů před cílem se zdálo být rozhodnuto, ale akce za ním jdoucího Byskovice byla výraznější a šestiletý valach odježděný svou majitelkou am. Alenou Šíchovou nakonec svého tříletého soupeře udolal.

Artaban na něj z druhého místa ztrácel půl délky a je jisté, že pokud chce jako jediný zástupce němčické centrály rodiny Vocáskových do derby, potřebuje ještě jeden start s lepším výsledkem. "Polovinu dostihu bylo pomalé tempo jako na proutěných překážkách, pak seběhli závěrečných 500 metrů," kroutil hlavou František Vocásek. "Tohle je velký kůň, který potřebuje prostor a v klidu cválat. Teď asi zkusíme Velkou červnovou cenu, dnešek moc nemůžeme brát vážně…"

Ostře sledovaný Aldzarb (Duke Of Marmalade) v neděli cestoval do Bratislavy, aby tři týdny po svém vítězství v Karlových Varech absolvoval další start na distanci 2000 metrů a nacvičil si méně ofenzivní průběh dostihu. Bajuržan Murzabajev v paddocku dostal jasné instrukce, a tak energického hřebce od startu držel ze všech sil. Nebylo to vůbec snadné, neboť první kilometr byl zcela v trendu uplynulého víkendu více než vlažný.

Aldzarb po startu mírně uskočil do vnější stopy, Murzabajev si ho bleskově rovnal a ačkoli hřebec dál protestoval, do prvního oblouku točil v souladu s ordre na chvostu pole. Také v dalším průběhu Murzabajev dával pozor, aby měl Aldzarba stále schovaného za koněm a na protilehlé rovině postupně zkrátil svou ztrátu na špici na zhruba pět délek. V posledním oblouku naběhal poměrně dost metrů navíc, ale 300 metrů před cílem dorovnal vedoucí koně a za distancí vypadal jako vítěz. Když se ale v posledních padesáti metrech dostal k vedoucímu Mariovi, domácí kůň se s Aldzarbem chytil a po tuhém boji odrazil jeho útok o nos.

Arslangirej Šavujev má po víkendu vícero námětů k přemýšlení. Vedle další cesty Amga River zbývá vyřešit itinerář obou hřebců - přihlášku na bratislavské Turf Gala má jen klasický vítěz Aldar. O Velké červnové ceně se sice mluvilo v souvislosti s oběma, ale realizační tým nejspíš nebude mít mnoho chuti srovnat své hvězdy už v trialu před derby. Pokud jde o preferovaný průběh dostihu Aldzarba, mohla by být právě Velká červnová cena ideální příležitostí ověřit si poznatky z Bratislavy. A případně také šance seznámit se s novým jezdcem - Bajuržan Murzabajev se totiž v derby rozpůlit nemůže.