10. května 2015

Tvrdý víkend v zahraničí: Oriental Sky zvítězil, Icar zklamal

Oriental Sky - foto: Marcela Klingorová
Oba o víkendu zažili průběhy dostihů, ze kterých musela jejich trenérům na tribunách tuhnout krev v žilách a šedivět vlasy. Zahraniční starty dvou skloňovaných nadějí pro České derby však měly rozdílné konce. Zatímco Oriental Sky si v neděli připsal vítězství v rakouském Trial Stakes a jeho realizační tým teď může v klidu ladit formu před Velkou červnovou cenou, sobotní poslední místo Icara ve francouzském Fontainebleau vyvolalo otázky, jež zatím zůstávají bez odpovědi. Hřebec stáje Pegas, kterého zápisník minulý týden v první verzi hitparády derbystů umístil na druhou pozici, běžel tak hluboko pod svoje možnosti, že jeho sobotní výkon takto nemůže platit a signalizuje spíše možnou indispozici nebo jiný problém. "Snažíme se na to přijít, zatím bohužel nic nevíme," krčil v neděli rameny trenér Michal Lisek.

Icar (Halling) dosud na dotacích a prémiích vyběhal bezmála 32 000 eur. Do letošní sezóny odchovanec Haras d’Haspel v barvách DS Pegas majitele Jiřího Trávníčka vstoupil dobrým třetím místem v dostihu kategorie D na 2200 metrů v Lyonu-Parilly a potvrdil francouzskou známku 37,5 kg. Do sobotního Prix de la Plaine des Sablons (E, 2000 m) šel s ambicemi na tento výkon navázat. Nemocného žokeje Petra Foreta na poslední chvíli nahradil Bajuržan Murzabajev, který ve stejný den dovedl ke čtvrtému místu ve sprintu Waka Lauru.

Úřadující český šampión dostal jasné instrukce – neleknout se hřebcovy pomalé startovní reakce, nechat ho pozvolna "přijít na nohy" a postupně zlepšovat pozici. Icar skutečně odskočil jako poslední, ale ani na okamžik se nedostal do podstatného dění a v cíli na vítězného Broadway Boogie z tréninku J.C. Rougeta ztrácel na posledním osmém místě bezmála 17 délek. "Jsem zklamaný, čekal jsem od něj progres. Bohužel v dostihu neměl ani jeden světlý moment," konstatoval Murzabajev. "Po prvních 200 metrech jsem se snažil najít si pozici. Když jsme přišli do cílové rovinky, prvních sto metrů zlepšoval, ale to ještě ostatní jezdci seděli v klidu. Pak odskočili a já jsem neměl šanci…"


Přesné posouzení francouzských startů českých koní a jejich přepočet na tuzemské podmínky bývají vždy ošemetné. V tomto případě je však evidentní, že s Icarem, který poprvé v kariéře skončil mimo dotované pozice, něco nebylo v pořádku. V minulosti opakovaně dokázal zaběhnout výrazně lepší formy v Lyonu, Štrasburku, Vittelu i Wissembourgu. Pro realizační tým nyní bude klíčové co nejrychleji zjistit příčinu sobotního zklamání.

Také další sledovaný tříletek Oriental Sky (Tiger Hill) se o víkendu vracel do známého prostředí, v rakouském Ebreichsdorfu loni vyhrál tradiční Graf Hugo Henckel-Memorial, tamní verzi Ceny zimního favorita. Trenér Čestmír Olehla a majitel Peter Šedivý pro něj nakonec vybrali vstup do sezóny v podobě klasického Trial-Stakes na 1700 metrů, třebaže dotace tohoto dostihu klesla na 8000 eur a proti zástupci stáje Patrik ČR nastupovali jen čtyři soupeři. "Doufali jsme, že poběží víc koní. Když jsem viděl, že pole bude jen pětičlenné, měl jsem obavu, že se něco stane," glosoval to Čestmír Olehla. "Start v Ebreichsdorfu chtěl pan majitel. 1400 i 1600 metrů se nám pro hřebce jeví moc krátkých, jiné alternativy moc nevycházely časově, tak jsme hledali vhodný dostih v tomto termínu." 

Oriental Sky v neděli odskakoval jako favorit 13:10 a jeho hlavním soupeřem měla být německá Tuscany (Kandahar Run), loni vítězka dostihu EBF v Drážďanech a dvakrát šestá v listed pro dvouleté klisny. Po přechodu k mnichovskému trenérovi Werneru Glanzovi byla v dubnu pátá ve dvojkovém handicapu.

Rakouský turf se dlouhodobě nachází v hluboké krizi, dosud nejhorším milníkem bylo loňské zrušení St. Legeru pro nedostatek zájemců. Nedělní Trial-Stakes se aspoň uskutečnilo, ale bez velkého přehánění se dá říci, že svou podobou a průběhem aspiruje na titul dosavadního středoevropského anti-dostihu. Po otevření boxů totiž pětičlenné pole na měkké dráze nasadilo tempo, proti němuž je lovecká jízda nebo zkušební cval epickou podívanou. Do čela přešla z jedničky právě sázková druhá šance Tuscany a žokej Ján Havlík – kalkulující zřejmě s tím, že hlavní favorit nedisponuje rychlým závěrem – neměl v úmyslu zrychlovat. Zbylí čtyři jezdci mu přenechali iniciativu, a tak tempo i přes protesty všech pěti zúčastněných koní nadále připomínalo vyhlídkovou jízdu. Oriental Sky cválal na druhém místě asi dvě délky za svou hlavní soupeřkou, druhý český zástupce Sophronius (Jeremy) pole uzavíral.

Právě svěřenec Heleny Blažkové se ke konci protilehlé roviny podílel na razantním zrychlení, když převzal vedení a zavedl pole do rovinky. Závěrečný "úprk" hrál maximálně do karet Tuscany, německá klisna na distanci přešla do čela a udržovala si délkovou výhodu. Oriental Sky se podle očekávání rozbíhal pomaleji, ale v poslední stovce metrů se pod bičíkem Milana Zatloukala dostal do provozních obrátek a prakticky na cílové čáře svou soupeřku o hlavu porazil. Domácí Susanna Vassa na třetím místě finišovala s odstupem pěti délek na bojující dvojici, Sophronius doběh uzavřel.

Čas 1:51,7 dostatečně charakterizuje dostih, který sice skončil vítězstvím favorita, ale očekávaný výsledek se vůbec nerodil lehce. "Když v závěru odskočili, věděl jsem, že je zle. Oriental Sky to naštěstí ustál. Po dostihu působí spokojeným dojmem, rozhodně se nevydal. Byla to pro něj taková lepší práce na trávě…" hodnotil trenér Čestmír Olehla. Dalším hnědákovým cílem by měla být Velká červnová cena, kde poprvé změří síly s dalšími potenciálními kandidáty derby.