24. května 2015

Wroblewski: Sanok v derby? Nemusí to být v Praze

Foto: Marcela Klingorová
Jak řekl, tak udělal. Trenér Greg Wroblewski už před dvěma týdny avizoval, že Sanoka (Jape) do Velké červnové ceny nepošle a hnědák stáje Nýznerov na přihláškách klíčového trialu před derby skutečně chybí. "Velká červnová cena je pro mě takové derby v malém a nedává smysl, aby kůň během jednoho měsíce běžel dvě derby," řekl Wroblewski zápisníku pár minut předtím, než si v Chuchli prostřednictvím tříletého Seasonal Missile připsal čtvrté rovinové vítězství v aktuální sezóně. Po šestém místě v Memoriálu dr. Frankenbergera zůstává Sanok v handicapu na 78,5 kg a je poměrně jisté, že taková známka na účast v derby stačit nebude. Plány ohledně modré stuhy ale ve středočeské centrále Levín ještě nejsou ze stolu. "Ten kůň mě ničím nezklamal, nemůžu proti němu říct ani to nejmenší. V obou posledních startech ukázal projev, který se mi líbil. Teď je hlášený 7. června do Bratislavy, ale mám ještě jiný nápad. Přemýšlím, že bych s ním místo toho jel do Varšavy."

Dalším Sanokovým cílem by se mohlo stát polské listed Nagroda Iwna na 2200 metrů, tedy jakási varšavská obdoba Velké červnové ceny. "Polským tříletým letos vládne klasický vítěz Va Bank, syn Archipenka. To je opravdu dobrý kůň, který bude těžko k poražení, ale bylo by zajímavé srovnat se s ním v trialu a zjistit, jaké má Sanok možnosti. Pokud by tento test dopadl dobře, mohl by Sanok klidně směřovat do polského derby," vysvětluje Wroblewski.

Realizační tým si ale nechává pootevřená dvířka i ohledně možného startu v Českém derby. Pokud by tam chtěl směřovat přes Nagrodu Iwna, Wroblewski by poškádlil české handicapery, kteří by Sanokovým prostřednictvím museli na dálku srovnat českou a polskou tříletou špičku. "Uvidíme, jak se situace vyvine, trochu času ještě máme," uzavírá Wroblewski.