21. června 2015

95. České derby: Touch Of Genius - Oriental Sky - Tamarind Cove


* Touch Of Genius se stal po Poderosovi, Ready For Life a Roches Crossovi čtvrtým vítězem derby z centrály Mlýnce - Bohuslav a třetím, pod jehož přípravou je podepsán Josef Váňa.

* Žokej Jaromír Šafář vyhrál v devětadvaceti letech své první derby navzdory tomu, že se o půl hodiny dříve zranil ve startovacích boxech a po dostizích spěchal na šití zraněné nohy.

* Úspěšná premiéra v modré stuze pro manžele Janu a Josefa Dufkovy ze stáje Statek Blata Český Ráj.

* Tajný tip mnoha pozorovatelů včetně zápisníku Oriental Sky, jemuž nehrál do karet déšť z poslední noci a dopoledne před derby, vzdoroval téměř do poslední chvíle. Nakonec mu na vítěze chybělo půldruhé délky, derby-smůla Čestmíra Olehly pokračuje.

* Všichni koně Josefa Váni získali dotovanou pozici, stájová "dvojka" Tamarind Cove finišovala třetí a Gibb's Beach sedmý.

* Čas vítěze 2:36,97 vypovídá o nelehkých podmínkách v den derby, déšť z posledních 48 hodin měl za následek měkčí dráhu než se předpokládalo a ve více dostizích bylo vidět, že podklad stojí koně více sil, než se na první pohled zdá.

* Klasický vítěz Aldar odešel poprvé při startu ve střední Evropě poražen, držel se však až do distance ve hře a nakonec vybojoval čtvrté peníze.

* Zápisník v sobotu večer v podivném věšteckém momentu napsal: "Top favorit Aldar bude sahat po vítězství, ale těsně před cílem se před něj dostane bojující dvojice Oriental Sky a Touch Of Genius, mezi níž se rozhodne podle denní formy, jezdeckých výkonů a stavu dráhy."

* Ale abych si "nehonil triko" příliš, o malinko víc jsem věřil Oriental Sky.

* Francouzský host Parzival s Umbertem Rispolim finišoval na pátém místě, honorovaném 175 000 korunami. Trenér Alessandro Botti i členové syndikátu jsou spokojení.

* Peníze vybojoval i vítěz Velké červnové ceny Sirius Shine na šestém místě.

* Jediná klisna v poli Dumnonia se trápila, v cílové rovině prakticky nebyla ve hře o přední místa a skončila devátá.

* Rozčarováním skončilo derby pro trojici koní z Velkých Karlovic, kteří se v pořadí Henrytheaeroplane - Kifaaya - Dalewari seřadili na posledních třech místech.

Obsáhlý referát, veškeré ohlasy a příběhy přinese zápisník v příštích dnech.