30. května 2016

Čtyři koše před derby: Čekání na hvězdu pokračuje, možné je absolutně všechno

Foto: Andrea Zavadilová
Čas od času se stane, že po dramatických ročnících derby, které chytnou za srdce, přicházejí komornější zápletky. Zda to bude i případ 96. Českého derby, je ještě předčasné hodnotit. Po šesti týdnech sezóny se zatím zdá, že favorité první volby a vyčnívající koně jsou na letošní derby-scéně vzácností. Nezpochybnitelná hvězda ročníku, dvojnásobný klasický vítěz Lagaro, vzhledem ke svým mílařským dispozicím o derby neusiluje, a perspektivní vytrvalci mají, až na výjimky, za sebou jen opatrné seznamovací starty. Na favority modré stuhy tak bude muset ukázat až Velká červnová cena. Existují sice i jiné cesty, ale většina stájí jako obvykle zvolí jistotu v podobě posledního trialu na 2200 metrů. Při rekapitulaci dosavadní cesty k derby přitom nelze přehlédnout dva významné faktory. Koně českého chovu jsou v prořídlém "pelotonu" zastoupeni kvalitativně i početně lépe než kdykoli předtím, a zcela opadl zájem zahraničních kandidátů. Zápisník už léta rozděluje uchazeče modré stuhy pro lepší přehlednost do "košů" podle jejich dosavadních kariér a není důvod, proč si tohle cvičení nezopakovat i letos.


Posledních pět ročníků ovládli koně z druhého koše, tedy investice před klasickou sezónou, když se irské posily Josefa Váni (Roches Cross, Touch Of Genius) na piedestalu prostřídaly s hattrickem stáje Monte Negro (Kadyny, Mister Aviation, Cheeky Chappie). Kůň s dvouletou kariérou v Česku naposledy vyhrál před šesti lety prostřednictvím Talgada.

Koš 1: Koně, kteří absolvovali v českém tréninku dvouletou kariéru


AGRICOLA (GER)Sholokhov - ArgantaSyndikát DHVVB. Schillová
BONYSIntense Focus - BlessyourpinksoxDARA. Petrlík
GONTCHAR (FR)Champs Elysees - GontcharovaValentin BukhtoyarovA. Šavujev
GRACE OF GRACIE (FR)Zanzibari - Gold HarvestBORS BřeclavL. Horáková
HASAN (IRE)Yeats - Sinful PleasureZeas Staré HradištěH. Vocásková
IVAN LE TERRIBLE (FR)Lawman - Coup D'eclatValentin BukhtoyarovA. Šavujev
JOHNNY WHISTLESilver Whistle - JohannetaStáj JesoŠ. Myšková
LODGIAN WHISTLESilver Whistle - LodgiaStáj JesoŠ. Myšková
MAGIC TIROL (POL)Golden Tirol - MagiaGabriela-TrachtováT. Hurt
MONTJEU THIRDPop Rock - Rabbit MontjeuRabbit Trhový ŠtěpánovP. Juránek
PARTYDAY (IRE)Footstepsinthesand - Jolie ClaraPartyday.CZH. Vocásková
SECRETIVE LORDEgerton - Secretive LadyRabbit Trhový ŠtěpánovP. Juránek
SEDMIKRASKA (GB)Excellent Art - Starlit SkyDS PegasM. Lisek
TRIP TO SYDNEY (FR)Sunday Break - Tropical MarkDr. CharvátP. Tůma
VICTORY BOWL (FR)Turtle Bowl - VerdandiUTRINF. Holčák
WASTE NO TIMEEgerton - VočkoDS TasavaL. Horáková

Montjeu Third vítězí v dubnovém trialu. Foto: A. Zavadilová
I přes absenci zimního favorita se v tomto koši sešla pestrá sestava. Najdeme v ní vítěze obou dubnových trialů Montjeu Thirda a Sedmikrasku a především klasickou vítězku Partyday. Montjeu Third (Pop Rock) je vlastním odchovancem Rabbitu Trhový Štěpánov a zatím nejlepším ze tří potomků jedničkové vítězky a druhé z Oaks Rabbit Montjeu, jejíž syn Mondego Bay startoval v loňském derby a kvůli vleklým zdravotním problémům nenaplnil do něj vkládané naděje. I vzhledem k otci, supervytrvalci Pop Rockovi, stáj očekává, že parketou Montjeu Third budou vytrvalecké dostihy, ve Velké jarní ceně finišoval čtvrtý.  V podobné vlohy věří i stáj Pegas v případě Sedmikrasky (Excellent Art), která zatím prohrála jen se dvěma koňmi. Klisnu z rodiny gr.2 vítězky Interlude vydražil jako hříbě pro majitele Jiřího Trávníčka agent Tomáš Janda za 8000 guineas. Příběh vítězky Jarní ceny klisen Partyday (Footstepsinthesand) zápisník již načrtl, ryzka zůstává letos neporažena a ani tady by delší porce nemusela být problém. Rodina Vocáskových má ve hře o derby ještě třetího z Memoriálu dr. Frankenbergera Hasana (Yeats), který byl koupen za 4500 eur, tedy třetinu pořizovací ceny své tréninkové kolegyně.

Nejdražšími koňmi v tomto koši je dvojice Francouzů, které shodně za 100 000 eur vydražil Valentin Buchtojarov jako ročky v Deauville. Gontchar (Champs Elysees), jehož matka se umístila ve francouzském a americkém listed a její rozvětvené potomstvo opakovaně prokázalo blacktype kvality, je dokonce aktuálním "antepost" favoritem derby. Loňskému účastníkovi gr.1 Grand Criterium de Saint-Cloud zatím Arslangirej Šavujev ordinoval výhradně francouzskou cestu a pomalu zvyšoval obtížnost. Po třetím místě v Nancy a vítězství ve Wissembourgu se v květnu umístil čtvrtý na půdě listed v Saint-Cloud a vzhledem k tomu, že další start absolvuje až 23. června v Chuchli, přímé srovnání s domácí špičkou není k mání. Jeho sparing-partner Ivan Le Terrible (Lawman), člen rodiny plemeníků Machiavellian a Exit To Nowhere, ve své domovské zemi startoval jen loni. Na jaře lehce vyhrál menší dostih v Praze a minulou neděli zklamal jako favorit trojkového dostihu pátým místem.

Trip To Sydney, foto: Andrea Zavadilová
Mnoho se očekává také od dalšího francouzského rodáka Trip To Sydney (Sunday Break), polobratra fenomenálního Trip To Rhodose. Hnědák vydražený Chrisem Richnerem pro dr. Jiřího Charváta za 52 000 eur má zatím na kontě dvě vítězství ve III. kategorii, to letošní na 2200 metrů. Vytrvalecké možnosti naznačil poměrně přesvědčivě, nyní musí potvrdit ještě svou třídu. Zatím jediný start proti elitě ročníku v Ceně zimního favorita se mu nepodařil.

Čeští chovatelé jsou v tomto koši zastoupeni hned osmi koňmi. Kromě Montjeu Third na sebe poutali pozornost hlavně oba odchovanci stáje Jeso. Johnny Whistle (Silver Whistle), se loni těsně nedostal na tabuli v Ceně zimního favorita a Ceny Masise, ale letos finišoval třetí ve Velké jarní ceně i jejím trialu. Lodgian Whistle (Silver Whistle), sourozenec jedničkového skokana Loraina a pátého z loňské Velké jarní ceny Lorpena, zaujal na jaře druhým místem v Nancy na 2400 metrů, kde ukázal projev vytrvalce a slušné rezervy. Progres oproti loňské sezóně udělal i Victory Bowl (Turtle Bowl), odchovanec rodiny Touškových v tréninku Františka Holčáka. Po debutu v Bratislavě skončil čtvrtý ve sledovaných 2000 metrech v Karlových Varech, necelé čtyři délky za vítězným Alpheusem. V Memoriálu dr. Frankenbergera už ztrácel na stejného koně z druhého místa jen 1 3/4 délky.

Johnny Whistle, foto: Andrea Zavadilová
Během dvou květnových nedělí výrazně posílily i akcie Bonyse (Intense Focus) ze stáje a chovu Rostislava Kopeckého. Po lehkém vítězství při pražském debutu naznačil své možnosti třetím místem ve slovenské Veľkej jarnej ceně a trenér Allan Petrlík na něj posléze ukázal jako na svého letošního derby-koně. Přihlášku do vrcholu sezóny stále vlastní i Agricola (Sholokhov), syn skvělé Arganty a polobratr Arcibalda, a Waste No Time (Egerton), pravý bratr dvojkového vítěze Win For Us.

Koš 2: Importy před klasickou sezónou


ALBE BACK (GB)Archipenko - Alba StellaMeridianF. Holčák
ALPHEUS (IRE)Galileo - Looking LovelyJolyJ. Váňa
CHANGING GUARD (IRE)Galileo - BelestaJolyJ. Váňa
TIMEKEEPER (IRE)Galileo - Looking BackStatek Blata Český RájJ. Váňa
URBAN JOY (IRE)Galileo - Moments Of JoyLokotransJ. Váňa

Timekeeper, foto: MC
Nezvykle početné a tudíž lehce nepřehledné byly zimní turnusy z Irska a Británie, ale nakonec zůstává ve hře o derby jen pět importovaných posil. Čtyři z nich stojí v centrále Mlýnce u trenéra Josefa Váni. Alpheus (Galileo), jehož matka je polosestrou mnohonásobného gr.1 vítěze Duke Of Marmalade a vítěze britského derby Ruler Of The World, se už stihl ozdobit jedničkovým vítězstvím. Kariéra většiny jeho tréninkových kolegů ale neprobíhá tak přímočaře. Velký potenciál a rezervy má Timekeeper (Galileo) – pravý bratr gr.1 vítěze, šampióna evropských mílařů a plemeníka Rip Van Winkle – soudit tak ale lze pouze z velmi lehkého trojkového vítězství v Praze a posila Statku Blata Český Ráj musí prokázat další progres.

Trenér Váňa má velké mínění také o Urban Joy (Galileo), synovi listed vítězky v Goodwoodu a páté z britského St. Legeru Moments Of Joy, jeho pokroky však zatím byly pozvolné. Po březnovém debutu v Itálii byl třetí v menším dostihu na 2200 metrů 3 1/4 délky za Trip To Sydney a následně druhý na 2400 metrů za Krasavou. Nejhorší karty před derby má se svou psychikou zápolící Changing Guard (Galileo). Někdejší roček prodaný za 150 000 guineas slušné reference zatím nepotvrdil, po dvou posledních místech bylo jeho zatím nejlepším výsledkem páté místo v chuchelské III. kategorii, dlouhých 14 délek za zmiňovanou Krasavou, a tento dojem příliš nevylepšil ani šestým místem minulou sobotu v Mostě.

Stáj Meridian se posílila běloušem Albe Backem (Archipenko) z rodiny německé šampiónky Albanovy. Akvizice za 42 000 guinejí loni absolvovala pět startů na britských ostrovech, připsala si vítězství v mílové Class 5 v Brightonu a získala rating 78. Už jako svěřenec Františka Holčáka zkoušel Albe Back uspět v bratislavském trialu a následně finišoval druhý ve dvojkovém dostihu na 2000 metrů. Holčák se do historie Českého derby zapsal už několikrát, nyní se může pokusit o další metu – zvítězit s běloušem se zatím v 95leté historii Českého derby ještě nikomu nepodařilo.

Koš 3: Debutanti, kteří zahájili kariéru až ve třech letech


GOLD OF GIBRALTAR (GER)Rock Of Gibraltar - GoldkaetzchenLokotransL. Urbánek
IMPHAL (POL)Golden Tirol - ImplikacjaQuartis - Zámecký VrchR. Žalud
LAMUM (GER)Samum - La PajaBernd NebelP. Hlavatý

Třetí koš většinou bývá nejméně zastoupený, ale tentokrát jsou ve hře ještě tři koně, kteří zahájili kariéru až letos (nepočítáme mezi ně zimní importy velkých stájí). Nejzajímavějším z nich je Lamum (Samum), umístěný svým chovatelem Berndem Nebelem do tréninku Pavla Hlavatého. Polobratr vítěze francouzského vítěze na rovině i překážkách Le Temudjina zahájil kariéru solidním pátým místem v Chuchli a poté skončil pátý v Memoriálu dr. Frankenbergera zhruba 3 délky za Alphaeusem. Porazil ovšem jen koně, kteří byli vzápětí z derby škrtnuti, a tak ho skutečný test třídy čeká až ve Velké červnové ceně.

Do chuchelského trialu míří i odchovanec Moszny Imphal, jehož matka Implikacja svého času vyhrála tři dostihy v tréninku Filipa Neuberga. Při květnovém debutu ztrácel na vítěze Timekeepera 15 1/2 délky. Do žádného ze zbývajících přípravných dostihů naopak není hlášen Gold Of Gibraltar (Rock Of Gibraltar). Příbuzný vítěze rakouského derby a polského plemeníka Golden Tirola stál jako roček na dražbě v Badenu 28 000 eur, prozatím se ale nevymanil ze III. kategorie.

Koš 4: Koně v zahraničním tréninku 


JOKER (GER)Nicaron - JiveStall Nizza

Původně se zdálo, že německé stáje o letošní derby projevují zájem. Nejistá situace kolem zahájení sezóny však měla za následek, že Němci až na jednu výjimku škrtli všechny koně hned v rámci prvního termínu. To je poměrně nezvyklé, škrtání cizinců často probíhá až na poslední chvíli. Tentokrát zůstal mezi kandidáty jen Joker (Nicaron), vlastní odchovanec Jürgena Imma, který si sám odchoval hnědákova otce i matku. Pravý bratr vítěze Velké ceny Svatého Mořice a druhého ze slovenského derby Jungleboogieho má aktuálně GAG 68,5 kg. Z jeho dvou třetích míst v kategorii D stojí za zmínku výsledek z Düsseldorfu na 2200 metrů, kde finišoval necelých pět délek za listed umístěným Dschingis Secretem. To však budiž uvedeno pouze pro úplnost, neboť Joker na jaře bojoval se zdravotními problémy a mezitím změnil majitele i trenéra. Od trenéra Christiana von der Reckeho se přestěhoval do Drážďan ke Claudii Barsigové a s tím zřejmě vzaly za své i úvahy o výletu do Prahy.