11. května 2016

Klasická vítězka z Němčic naplnila naděje. Sen o derby žije dál

Party Jana Ráji, foto: Martin Cáp
Těsně po velkých dostizích jsme viděli už lecjaké eskapády od seskoků z koně až po "fotbalové" strhávání dresu. To Jan Rája po nedělním triumfu v Jarní ceně klisen slavil výrazně uměřeněji. Co pět minut si poklepával na velký nápis na svých prsou a zvěstoval všem okolo, že "dnes bude party". Jenže ruku na srdce - když vtrhnete do nové sezóny jako uragán, během prvního měsíce si připíšete dva hattricky a pak ještě vyhrajete klasický dostih v sedle koně pojmenovaného Partyday a v barvách stáje PartyDay.cz, bylo by nanejvýš podivné, kdybyste po dostizích plánovali cokoli jiného než party. "Lepší start do sezóny jsem snad neměl ani zamlada. Je to fajn, vyhrávat dostihy se člověku neomrzí. Jsem šťastný za celou stáj," poznamenal dvojnásobný šampión rovinových jezdců po dekoraci vítězů, zatímco rozdával podpisy početnému zástupu fanoušků. Vítěze má každý rád, ale v to slunečné odpoledne to platilo snad ještě víc než jindy. Partyday potvrdila hodnotu svého dubnového vítězství, při němž “na hlavu” porazila sledovanou sestavu tříletých v čele s importovanými hřebci a nepřipustila žádnou pochybnost o tom, že Chuchle viděla důstojnou klasickou vítězku. Pro trenérku Helenu Vocáskovou a rodinný klan z Němčic to bylo po předloňském Austrian 1000 Guineas Patroly a loňském Oaks s Mary Yeats už třetí klasické vítězství. Na všech třech klisnách seděl - Jan Rája.


Poprvé se Partyday (Footstepsinthesand) objevila na špici už krátce po startu, kdy z klubka koní vystřelila dopředu. Po Rájově levé ruce se nicméně stejně rychle dostala na nohy také vítězka Memoriálu Rudolfa Deyla Sedmikraska (Excellent Art) a nakonec zvenčí přešla na čelo Anshoa (Sholokhov) s Jiřím Chaloupkou. "Celou protilehlou rovinu se všichni schovávali jeden za druhého, až nakonec na špici zbyl chudák Jirka a musel to odvodit. Kromě něj jsem během dostihu viděl už jen Sedmikrasku vedle mě," glosoval po doběhu Rája. Za vedoucí trojicí se seřadily neporažená zimní královna Skara (Clodovil), třetí z Ceny zimního favorita Vaneta (Tiger Cafe) a z nejnižšího boxu také Douna (Stormy River). Až za touto hradbou začínaly Zamiranda (Pop Rock), Lacorana (Blue Coral) a druhá z trialu Efily (Slickly). Ve druhém sledu chvílemi docházelo ke strkanicím, ale zásluhou slušného tempa se nakonec pole poměrně roztáhlo.

Anshoa zavedla pole do cílové roviny, kde přišla s rozhodujícím úderem Partyday. Rája si celou dobu hlídal bariéru a byl včas na správném místě. Několikrát svou ryzku mohutně pobídl rukama a než se soupeři stihli vzpamatovat, doslova “ukradl” rozhodující náskok. "Pak už jsem jen čekal, kdy přiběhne Skara a další kobyly z druhé vlny. Partyday ale měla výborně našlápnuto a akcelerovala až domů. Samozřejmě nemůžu říct, že bych se jenom vezl, odevzdali jsme se myslím oba," popisoval vítěz.

Foto: Pavla Pechmanová

400 metrů před cílem sice ryzce z tréninku Heleny Vocáskové stále vzdorovala Sedmikraska, ale Partyday měla silovější a razantnější akci, díky níž si udržovala délkovou výhodu. A to nakonec stačilo. Za distancí se sice na vnější straně dráhy ve velkém stylu rozbíhala bělka domácího chovu Venillia (Rosensturm), ale na distanci 1600 metrů to stačilo právě na třetí místo za Partyday a Sedmikráskou.

Foto: Pavla Pechmanová
Trenérka Martina Růžičková se nicméně už teď může těšit na odvetu v rámci Ceny Wago a především Oaks, pro které se vlastní odchovankyně stáje Orling důrazně doporučila do pozornosti. V neděli ztrácela na vítěznou Partyday 1 1/4 délky, byla nejlepší klisnou narozenou v Česku a nechala o délku za sebou zimní královnu Skaru. Na tabuli ještě dosáhla ještě Lacorana, zatím nezvítězivší dcera Blue Corala z napajedelské rodiny La Lézardé. Zbylé dotace posbíraly Efily a Nicole Megan (Bushranger). Douna doběhla devátá, Vaneta desátá a Zamiranda jedenáctá a  Anshoa poslední.

Bratr v Hongkongu, sestra v českém chovu


Za pojmenováním vítězné klisny a její stáje se skrývá rodina Veselých, která se už řadu let pohybuje v českém turfu pod hlavičkou stáje Vesiba. Partyday propaguje barvy jejich druhé firmy, prodávajících vše myslitelné pro oslavy a party od konfet a balónků až po masky s parukami. Klisna se poprvé ukázala na dráze už loni v červnu, kdy v Chuchli doběhla druhá a porazila mimo jiné Johnnyho Whistlea nebo Dame Van Winkle. Svůj druhý loňský start, třetí místo v Budapešti, absolvovala na sklonku října. Veškerý potenciál poprvé naplno ukázala při zmiňovaném dubnovém vítězství v Chuchli. Tehdy za ní skončili sledovaní koně jako Ilschi, Alexander, Alpheus nebo Hudson Canyon.

"Ta její první letošní forma se s odstupem času ukazuje jako hodnotný výsledek, dnes ho jen potvrdila. Jediný strach, který jsem měl, pramenil z pevnější půdy, protože ona je trochu citlivější na kloubky. Už ve zkušebním cvalu ale tyto obavy zmizely." vysvětloval Rája. "Dlouho rostla a vyspívala, každou chvíli byla bolavá. Teď je důležité, aby byla po dnešku v pořádku a mohla ve svých výkonech pokračovat."

Vnučka šampiónky tříletých klisen v Itálii a gr.1 vítězky Khariydy stála jako hříbě 11 500 eur, pro české zájmy ji ale získal o rok později agent Tomáš Janda na Tattersalls Ireland September Yearlings za 13 000 eur. "Koupili jsme ji na základě výborného exteriéru. Naživo se nám líbila, ale měl jsem ji vyhlédnutou už předtím na základě katalogu. Před lety byl jako dvouletý nabízený k prodeji její pravý bratr Is Feidir Linn zrovna v době, kdy jsem hledal koně pro České derby. Měl v Irsku poměrně vysoký rating, který by na naše derby zřejmě stačil, ale byla tam poměrně vysoká cena. Nakonec byl prodán do Hongkongu a vyhrál ještě dost peněz," vybavuje si Janda, který stál i za koupí druhé v cíli Sedmikrasky. "Z nějakého záhadného důvodu byla Partyday nabízena ve slabší části katalogu a díky tomu byla k mání za dostupnou cenu."

Jednoho sourozence Partyday už Janda navíc v minulosti získal. O čtyři roky starší polosestra Jolie’s Legend (Oratorio) - typově úplně odlišná hnědka - byla svého času klasickou nadějí trenéra Václava Luky, na šesté místo z Velké ceny BBAG a další slibné výkony ve dvou letech už ale později nenavázala a do chovu odcházela jako nezvítězivší. Jejím prvním potomkem je dvouletá Josephine (Tullamore).

Těžký den favoritky


Partyday a Sedmikraska jsou přihlášeny i do Českého derby a podle nedělních vyjádření obou realizačních týmů se o potenciálním startu v modré stuze nadále uvažuje. Zejména majitelé Partyday o derby otevřeně sní, nejasné však zatím zůstávají vytrvalecké schopnosti klisny. "Jestli Partyday prostojí delší tratě? Všichni bychom si to přáli, byť původ to úplně neříká. Podle mého názoru by mohla, ale spolehlivě se to ukáže až v dostihu. Ona samozřejmě umí dobře cválat, má dlouhý cvalový skok a netahá, na definitivní verdikt si ale momentálně netroufám," přiznal Jan Rája.

Foto: Pavla Pechmanová
Úspěch jednoho často znamená zklamání druhého. Zvlášť hořkou pilulku přinesla Jarní cena klisen trenérovi Pavlu Tůmovi a manželům Charvátovým, jejichž Skara se po zimním favoritovi Lagarovi stala další hvězdou loňského dvouletého ročníku, která při letošním debutu odešla poražena. Důvěra v třídu subtilní černé hnědky byla natolik silná, že navzdory absenci startu v nohou nastupovala jako desetinová favoritka. Už v paddocku ale bylo znát, že ranou klisnu čeká zatím nejtěžší úkol kariéry. Vedle některých mohutných soupeřek jako právě Partyday, Zamiranda nebo Lorie působila jako Pál Kállai vedle Gustava Frištenského a tento dojem se jí nepodařilo vyvrátit ani v samotném dostihu. 

Celou cílovou rovinu měla dobrou výchozí pozici k útoku nedaleko špice, ale nebyla schopná bojující soupeřky setřást. Sice v závěru nezpomalila a nevycouvala mimo dotované pozice, ale tři klisny v neděli zkrátka byly lepší. I Skara stále vlastní přihlášku do derby, její další cesta ale zatím zůstává otevřená. Jisté je pouze to, že se prozatím nevydá ve stopách o rok starší stájové kolegyně Dumnonie  - mezitím klisny se statusem umístěné v blacktype - a vynechá slovenskou Jarnú cenu kobýl.