15. června 2016

Bomba týdne: Minařík pojede Timekeepera. Motivaci mám na 120%, vzkazuje do Prahy

Foto: Pavla Pechmanová
Nejúspěšnější český žokej Filip Minařík stojí před svou dosud největší šancí vyhrát České derby. Příští čtvrtek pojede spolufavorita Timekeepera, v jehož sedle vystřídá hřebcova dosavadního jezdce Jaromíra Šafáře. Minaříkův návrat do barev stáje Statek Blata Český Ráj, v nichž loni vyhrál European Jockeys’ Cup Long s Touch Of Geniusem, potvrdil zápisníku samotný jezdec i manažer derby-mise centrály Mlýnce Josef Váňa mladší. "Je definitivně rozhodnuto. Proběhlo už i sezení pana majitele s jezdcem Šafářem, na kterém se dohodli, že ,Jarin' bude Timekeepera jezdit ve zbytku sezóny," řekl Váňa. Vyřešila se tak jedna z hlavních tajenek startovní listiny 96. Českého derby a dá se očekávat, že jezdecká změna se promítne i do otevírací nabídky sázkových kursů. "Mám velkou radost, přijedu s motivací na 120 procent," vzkazuje zatím jediný český jezdec, který se přehoupl přes metu 1500 vítězství v kariéře.


O "derby prokletí" rodiny Minaříkových se za posledních několik desetiletí popsaly v českém turfu kilogramy papíru. Ferdinand Minařík starší svého času usiloval o vítězství v sedle různých "šancových" koní jako Kento, Vagraj nebo Falun. Kvůli již uzavřenému angažmá od trenéra Jaroslava Maška musel v roce 1979 odmítnout rito na pozdějším vítězi Valdajovi, po Velké červnové ceně 1990 ho jeho velký rival Vlastimil Smolík "sesadil" z dalšího vítěze Gimta. "Kdysi jsem moc toužil derby vyhrát, ale po letech si člověk uvědomí, že v životě existují i jiné priority," řekl o tom před časem někdejší dvojnásobný šampión čs. žokejů.

Jeho syn Filip dokázal během své veleúspěšné kariéry vyhrát na čtyři desítky grupových dostihů včetně tří Velkých cen Badenu, ale v derby ho zatím pronásleduje podobná smůla. V tom německém byl zatím nejlépe šestý v roce 2004 s El Tigerem, z několika favoritů byl opakovaně sesazen stájovými jedničkami. Na jaře 2006 fungoval jako stálý jezdec ryzáka Schiaparelliho, derby už hřebec vyhrál s Andraschem Starkem. V roce 2009 zase dostal lákavou nabídku jet pozdějšího vítěze v časovém rekordu Wiener Walzera, ale musel dát přednost slabšímu koni svého trenéra. "Nedalo se nic dělat, tak to v dostizích chodí," krčí rameny samotný Minařík. Zatím poslední hořkou pilulku v tomto ohledu prožil minulé úterý - jen několik desítek minut poté, co bylo veřejně oznámeno jeho angažmá v německém derby na progresivním bělouši Zirconic Starovi, si tento kůň zlomil v práci nohu...

Dva z těchto mužů uvidíme příští čtvrtek v Chuchli.
České derby jel jednačtyřicetiletý žokej pouze dvakrát. Na začátku kariéry v roce 1996 byl devátý se Stanislavem z tréninku Romana Vítka, o čtrnáct let později dovedl středotraťaře Miracle Matche ke třetímu místu. Za jeho cestami do Velké Chuchle ale byly prakticky pokaždé mimořádné okolnosti nebo termínové shody, většinou pražské derby kolidovalo se začátkem německého derby-mítinku v Hamburku. I tato okolnost ukazuje, že Minařík ono tolikrát omílané "prokletí" bere sportovně a nikdy se jím přehnaně nezabýval. Je prakticky jisté, že kdyby to cítil jinak, nebyl by během let strávených u německého šampióna Petera Schiergena zřejmě takový problém vytipovat koně potřebné třídy a přijet s ním do Prahy.

Jedinými triumfy rodiny Minaříkových v čemkoli s názvem "derby" prozatím zůstávají Filipovo derby arabských plnokrevníků před několika lety v polských barvách a ještě o něco starší prvenství jeho bratra Ferdinanda mladšího v severoněmeckém "polokrevném derby". Že to tak dvojnásobný šampión německých žokejů přece jen nechce nechat, se ukázalo v letošním roce, kdy neomylně zavětřil po oznámení, že 96. České derby se kvůli televizi a fotbalu poběží ve čtvrtek. "To je šance, které je třeba využít," říkal už na lednovém Galavečeru českého turfu.

Timekeeper, foto: MC
Navzdory sympatiím k tuzemské jezdecké špičce lze nejnovější tah rodiny Váňových a stáje Statek Blata Český Ráj chápat spíše jako splnění starého slibu než skutečné překvapení. Josef Váňa starší už na zmiňovaném galavečeru pět měsíců před startem derby veřejně oznámil, že Filip Minařík v modré stuze pojede "nejlepšího z letošní várky Galileů". Tím se po hektických dvou měsících jarní sezóny nakonec ukázal být Timekeeper. "Podobná rozhodnutí nejsou lidsky nic příjemného, bylo to na jednu stranu hodně těžké. Ale pokud je možnost angažovat člena evropské špičky, je třeba udělat pro úspěch v derby naprosté maximum..." řekl zápisníku Josef Váňa mladší.

Filip Minařík tak bude příští čtvrtek v povědomé i nezvyklé situaci zároveň. Postaví se na start proti dlouholetým kolegům Eduardovi Pedrozovi, Jiřímu Palíkovi či Václavovi Janáčkovi - ale bude mít možná životní šanci vyhrát dostih, který jeho rodině uniká rovné půlstoletí. Poprvé se totiž jméno Minařík objevilo na startovní listině Čs. derby v roce 1966 a příští čtvrtek to bude už po devětadvacáté...

Galavečer: zpráva o derby zazněla už v lednu, foto: Pavla Pechmanová