13. června 2016

Derby hitparáda: První pokus. 10+1 jméno, která je třeba brát vážně

Pojďme se na to podívat hezky z nadhledu, foto: Martin Cáp
Že 96. České derby nemá vyloženého favorita a situace se zdá být ještě otevřenější než v minulých ročnících, bylo v posledních dnech a týdnech mnohokrát řečeno. Bez ohledu na vyrovnanost (nebo nevyhraněnost?) tříleté špičky však nezbývá, než se s touto okolností poprat. Jestliže zápisník každý rok v tomto čase přináší osobní pořadí "šancových" kandidátů podle jejich vyhlídek na vítězství, není ani tentokrát sebemenší důvod na tuto tradici rezignovat. Sluší se nicméně podotknout, že podobné přehledy jsou vždy kompromisem mezi "rozumem" a "srdcem", a člověk se těžko vyhne tomu, aby místy na čtenáře spiklenecky nepomrkával. Více než cokoli jiného je to totiž hra. Vsadil by si autor v tuto chvíli na vítězství čísla 1 tohoto seznamu? Těžko říci. Doběhnou snad koně v tomto pořadí do cíle? Tak to už vůbec ne. Může vyhrát derby někdo z koní, kteří v tomto žebříčku nefigurují? No jistě. Tak proč tedy tenhle text vznikl? Protože je to skvělá příležitost, jak si 10 dní před "dnem D" utřídit myšlenky a jak dát místy přednost zmiňovanému srdci před rozumem. Zase to ale s tou anarchií nepřehánějme. Reálných scénářů, které se 23. června můžou přihodit, je sice celá řada a vůbec bych se nedivil, kdyby první čtvrteční derby v historii českého turfu skončilo velkým překvapením, ale pro začátek vyjděme z těch tolikrát skloňovaných papírových předpokladů.

1. GONTCHAR (Champs Elysees), Valentin Buchtojarov / Arslangirej Šavujev
Do derby se dostal čistě francouzskou cestou. Pokud nepočítáme prohru s Lodgian Whistlem při vstupu do sezóny, jakékoli srovnání se špičkou ročníku schází... Trenér Arslangirej Šavujev měl o Gontcharovi vysoké mínění už loni, když ho poslal na start gr.1 Criterium de Saint-Cloud. Zjara v menších francouzských dostizích neukázal nic oslnivého, jenže křivka jeho formy začala jít strmě nahoru. Zatím nejlepší výkon podal v pařížském Saint-Cloud, kde finišoval čtvrtý z pěti v listed na 2400 metrů. Vítěz tohoto dostihu Talismanic o dva týdny později doběhl čtvrtý ve francouzském derby. Vytrvalecké schopnosti mu nechybí a francouzský rating 41 je více než solidní vizitkou. Existuje tedy dost pádných důvodů považovat Gontchara za spolufavorita derby. Hřebec je v tuto chvíli kdesi na půl cesty mezi Medeem, posledním Šavujevovým derby-vítězem z roku 2007, a Bathyrhonem, velmi třídovým koněm, který v derby prohrál a teprve později vystoupal na pozici grupového vítěze. Od úspěchu Medea uplyne už devět let a tým z Krabčic je dostatečně hladový toto čekání ukončit. Zápisník věří v Gontcharův potenciál a jeho další zlepšení, hlavně ale připomíná zdánlivou drobnost - loňským mezníkem v kariéře trojnásobného šampióna jezdců Bajuržana Murzabajeva byla první dvě klasické vítězství. Logice raketového Murzabajevova vzestupu by letos odpovídal premiérový triumf v derby. Ať je to jakkoli, kdo chce vyhrát derby, musí porazit Gontchara.

2. TIMEKEEPER (Galileo), Statek Blata Český Ráj / Josef Váňa
Nejlepší z letošní várky "Galileů" Josefa Váni a stáje Statek Blata Český Ráj zatím neudělal nic špatně a jeho kariéra v mnoha ohledech připomíná úřadujícího vítěze derby. Nedlouho po dubnovém debutu lehce vyhrál trojkový dostih na 2200 metrů, když nejbližšímu soupeři Agricolovi nadělil 3 1/2 délky, jak ale s oblibou říkají kolegové z Tipařova palce, "mnoho kvality za ním nezůstalo". Se špičkou ročníku se potkal ve Velké červnové ceně a ani v poslední přípravě, kde Touch Of Genius loni finišoval čtvrtý, neškobrtl. Navzdory pomalému tempu se v závěru dokázal oddělit od soupeřů a vyhrál jistě o 1 1/4 délky. Svým projevem naznačil rezervy a možnosti dalšího zlepšení. Sečteno a podtrženo: prakticky nic nebrání tomu, aby měl v této hitparádě číslo 1. Proč je zatím "až" na druhé pozici? Zdůvodnění je bytostně subjektivní - zápisníku se zdá, že pravý bratr gr.1 vítěze a coolmorského plemeníka Rip Van Winkla zatím neukázal takové záblesky brilantnosti, jako loni na jaře jeho předchůdce. K určité opatrnosti nabádá i vyrovnaný doběh Velké červnové ceny, kde prvního a posledního koně v cíli dělilo zhruba třináct délek. To ovšem v žádném případě nemá odvést pozornost od faktu, že tento kůň může v budoucnu dokázat velké věci. Pokud jde o derby, vytrvalost už prokázal a třídu naznačil. Zbývá počkat, kde je jeho strop při optimálním průběhu dostihu. 

Foto: Václav Volf
3. ALBE BACK (Archipenko), Meridian / František Holčák
Část naší scény si zvykla operovat s ostrovními ratingy importovaných koní jako s exaktní matematickou proměnnou. Albe Back by podle tohoto přístupu správně neměl do nejužší elity tříletých proniknout. Doma v Británii se totiž loni nedostal přes známku 78. František Holčák je ale dost zkušený a trpělivý na to, aby na podobné definice nedbal, a tak s běloušem stáje Meridian dokráčel až do derby a na průběžné druhé místo v handicapu tříletých. Nechme však známky a ratingy stranou, pro naše účely je klíčovou informací, že hřebec v každém ze tří letošních startů ukázal zlepšení. Po nicneříkajícím debutu v Ceně trojročných žrebcov finišoval v Bratislavě druhý ve dvojkovém dostihu na dva kilometry a posléze "zkentroval" konkurenci ve Starohájském kritériu. Mítink Turf Gala se sice odbýval na extrémně hluboké dráze, ale to výkon Albe Backa nijak nesnižuje. Při pohledu na předpověď počasí v těchto dnech se chce říci - právě naopak. Statistika sice říká, že bělouši České derby nevyhrávají, ale zopakováním svého bratislavského výkonu by Albe Back mohl toto historické tabu prolomit. Navíc se zdá, že je schopen ještě dalšího výkonnostního skoku a v sedle opět bude mít osvědčeného Pierantonia Convertina.

Foto: Andrea Zavadilová
4. GOLDEN DEVIL (Pop Rock), Rabbit Trhový Štěpánov / Petr Juránek
Vlastní odchovanec Rabbitu Trhový Štěpánov je jedním ze čtyř dohlášených jmen. Zápisník ho považuje za černého koně letošního derby. I on se systematicky zlepšuje, a pokud Martin Laube v jeho sedle zopakuje předpisový výkon z Velké červnové ceny, může skončit vysoko. Syn supervytrvalce Pop Rocka má přitom ve své stáji pověst koně, který v práci zdaleka neukazuje maximum a svými zdravotními neduhy už způsobil Petru Juránkovi a spol. mnohá bolení hlavy. Při svých prvních dvou jarních startech – druhém místě ve třetí kategorii a čtvrté příčce v Memoriálu dr. Frankenbergera – neporazil žádná velká jména, ale v druhém případě přidal ještě extempore s proražením startovacího boxu a následným pobíháním bez jezdce. 200 metrů navíc mu půjde k duhu.

Foto: Andrea Zavadilová
5. KRASAVA (Moonjaz), Stanislav Chudáček / Helena Vocásková
U další domácí odchovankyně s dodatečnou přihláškou by se dalo mnohé z výše řečeného zopakovat. Dcera Moonjaze a třídové Kristine vstoupila na dráhu až letos a hned při debutu hravě vyhrála čtyřkový dostih o 3 délky. Čistý štít s přehledem uhájila i o kategorii výše a větší možnosti definitivně potvrdila třetím místem ve Velké červnové ceně, kde se jí v jednu chvíli zavřel v cílové rovině prostor k útoku. Ani ona nebude mít s derby-distancí problémy a v kombinaci s žokejem Tomášem Lukáškem představuje velmi nebezpečnou dvojici.

Foto: Andrea Zavadilová
6. BONYS (Intense Focus), DAR / Allan Petrlík
Pokud u řady startujících koní promítáme do úvah o jejich šancích také vizitku jejich trenérů a majitelů, v případě Bonyse to platí dvojnásob. Tréninkový kolega dvojnásobného klasického vítěze Lagara stojí v jedné z nejúspěšnějších stájí letošní sezóny a jeho trenér Allan Petrlík už mnohokrát prokázal výborný odhad potenciálu svěřených koní. Jestliže o tmavém hnědákovi z klisny na úrovni blacktype Blessyourpinksox v polovině května prohlásil, že bude chystán speciálně na derby, je na místě zbystřit. Samotný Bonys je jednou z největších neznámých letošního startovního pole. Při květnové rozcvičce ve IV. kategorii porazil progresivní Anitschku, o týden později na sebe upozornil třetím místem ve slovenské Veľkej jarnej ceně. Závěrečný trial vynechal, a tak jako jeden z mála neběžel delší dostih než 1700 metrů.

Foto: Andrea Zavadilová
7. MONTJEU THIRD (Pop Rock), Rabbit Trhový Štěpánov / Petr Juránek
Třetí syn třídové klisny Rabbit Montjeu ukazoval velké možnosti už ve dvou letech. Z řad nezvítězivších se vyčlenil na první pokus, v Ceně Masise podlehl jen zimní královně Skaře a v živé paměti je stále jeho epický souboj s Lagarem v cílové rovině Ceny zimního favorita. Když stejného Lagara v dubnovém Memoriálu profesora Michala porazil, ocitl se Montjeu Third v centru pozornosti jako potenciální lídr ročníku. Tato pověst se vzápětí rozplynula po čtvrtém místě ve Velké jarní ceně, na hluboké dráze při bratislavském Turf Gala zůstal mimo dotované pozice. Protože jeho stáj nakonec pošle do derby dva další koně, pozornost upřená na Montjeu Third bude zase o něco menší. Trenér Petr Juránek ale hnědáka stále považuje za svého nejlepšího tříletého hřebce a nový "pilot" pro derby Jaroslav Línek je garantem optimálního odhadu tempa. Na respektu vůči tomuto koni z konce dubna tak není důvod nic měnit.

Foto: Andrea Zavadilová
8. JOHNNY WHISTLE (Silver Whistle), Stáj Jeso / Štěpánka Myšková
Další bělouš na startu zůstává i po sedmi absolvovaných dostizích bez vítězství, ale letos mu stačily jen dva starty, aby získal dostatečný handicap pro start v derby. V Memoriálu profesora Michala i Velké jarní ceně obsadil shodně třetí místa, přičemž ve druhém případě ztrácel na vítězného Lagara necelé dvě délky. Stáj Jeso záměrně vynechala poslední trial s tím, že o vytrvaleckých schopnostech svého odchovance nemá pochybnosti. Mnohé detaily kolem tohoto koně zůstávají otevřeny, ale do modré stuhy nastoupí výrazně jezdecky posílen, když se do jeho sedla vyhoupne mnohonásobný šampión Václav Janáček. I tento detail svědčí o tom, že před letošním derby mají čeští odchovanci dobré karty.

Foto: Václav Volf
9. ALPHEUS (Galileo), Joly / Josef Váňa
Dlouho se zdálo, že právě tento hnědák bude hlavním trumfem Josefa Váni. Už koncem dubna si Alpheus připsal sledovanou II. kategorii na 2000 metrů v Karlových Varech a po čtrnácti dnech přidal jedničkové vítězství v Memoriálu dr. Frankenbergera. Hodnota těchto dvou forem se však s odstupem času úplně nezhodnotila, neboť většina poražených soupeřů ze hry o derby už dávno vypadla. Samotný Alpheus je handicapován dýchacími problémy, které ho zastavily ve Velké červnové ceně. I proto hřebce stáje Joly na derby-scéně přeskočil tréninkový kolega Timekeeper. Majitel Jiří Odcházel se nicméně nevzdává – na derby angažoval žokeje Eduarda Pedrozu a věří, že čas jeho hvězdy ještě přijde.

Foto: Andrea Zavadilová
10. GRACE OF GRACIE (Zanzibari), BORS Břeclav / Lenka Horáková
Člověk by si myslel, že druhý z Karpatské ceny a čtvrtý z Ceny zimního favorita bude na jaře patřit k nejvíce sledovaným zástupcům svého ročníku. Grace Of Gracie však do klasické sezóny vstoupil po změně trenéra až 5. června, tedy v době, kdy se v přízni publika už dávno hřála jiná jména. Ve Starohájském kritériu finišoval na solidním pátém místě a je v logice věci, že by měl jít v dalším startu nahoru. Určitá skepse je však na místě ohledně jeho vytrvaleckých možností – otec byl raný rychlý dvouletek, matka středotraťařka, která absolvovala svůj nejdelší start na 2000 metrů. Otevřené zůstává také to, zda tým kolem trenérky Lenky Horákové a žokeje Jiřího Palíka dokáže včas dohnat jarní manko oproti hlavním soupeřům.

Foto: Andrea Zavadilová
Divoká karta: SECRETIVE LORD (Egerton), Rabbit Trhový Štěpánov / Petr Juránek
Adeptů na případnou "divokou kartu" a místo v tomto přehledu je víc. Své příznivce určitě najde dvojice rychlých klisen Partyday a Sedmikraska, které od Jarní ceny klisen nestartovaly a jejichž vytrvalecké dispozice jsou zahaleny v mlze. Pátý z Velké červnové ceny a šestý z Velké jarní ceny Eruption byl dvakrát blízko špičky ročníku, prezentuje se spolehlivými výkony a jeho stáj by jistě jen tak nevyhodila z okna 100 000 korun + DPH za dodatečnou přihlášku, kterýžto argument lze použít také u dalšího dohlášeného, leč mezi elitou téměř neotestovaného hnědáka Rumpl Cimpr Campr. Nepopírám, že bych rád viděl na startu i Lodgian Whistlea, který se prozatím mezi šestnáct koní na startovní listině nevejde. Pokud ale mám v této chvíli udělit jednu divokou kartu, můj hlas získává třetí zástupce Rabbitu Secretive Lord. Tedy hřebec, který ve svém letošním debutu zaostal jen o 3/4 délky za pozdější klasickou vítězkou Robben Island, a následně obsadil v Bratislavě dvě sedmá místa na jedničkové úrovni. Při bližším pohledu tyto formy vůbec nejsou tak marné, jak by se mohlo zdát, a pak přišla Velká červnová cena, kde domácí odchovanec finišoval s rezervou čtvrtý 4 1/4 délky za Timekeeperem. Nepůsobí dojmem jednoduchého koně, ale když bude mít dobrý průběh dostihu, dotovaná pozice se vůbec nejeví nereálně.